Het recht van kinderen om betrokken te worden bij alles wat hen aangaat, is vastgelegd in het VN-Kinderrechtenverdrag. Toch blijkt uit recent onderzoek dat dit in Nederland lang niet altijd goed gaat. Professionals, onderzoekers en ervaringsdeskundigen laten in dit magazine zien hoe het volgens hen wel lukt.
Voorwoord
Edith Geurts
Hoofdredacteur
Augeo Magazine
Leestijd: 1,5 minuut
Als volwassene wil je iets doen voor een kind dat thuis onveilig opgroeit. Vanzelfsprekend heb je zijn belang daarbij voor ogen. Toch ervaren deze kinderen dat niet altijd zo. Uit recent onderzoek van de Kindertelefoon blijkt bijvoorbeeld dat ruim 40 procent van de kinderen die contact opnamen om te praten over kindermishandeling eerder al wel iemand in vertrouwen had genomen (een vriend, een leerkracht of familielid), maar dat ruim 1 op de 3 zich niet gehoord of serieus genomen voelde.
Ook uit het recent gepubliceerde onderzoek Kwestie van lange adem van Verwey-Jonker Instituut blijkt dat kinderen na een melding bij Veilig Thuis lang niet altijd centraal staan in de vervolgstappen. Bijna de helft van de kinderen heeft geen formele hulp ontvangen en 60 procent voelt zich niet gesteund door mensen in de omgeving. Terwijl deze kinderen kampen met forse problemen, zoals traumaklachten, hechtings- en gedragsproblemen. Daar hebben zij hulp bij nodig.
Om te kunnen handelen in het belang van de kinderen moet je ze betrekken bij de stappen die je gaat zetten. Ook dat klinkt vanzelfsprekend, maar is het te vaak niet. Van mishandelde kinderen horen we vaak dat er óver hen wordt gesproken in plaats van mét hen. Maar als je hen vraagt hoe ze dan betrokken willen worden, dan laten ze het vrij eenvoudig klinken:
Zo eenvoudig als het lijkt, is het in de praktijk dus niet. Over wat het zo moeilijk maakt en hoe je daar als professional toch je weg in kunt vinden, gaat deze editie van Augeo magazine.
PS Dit najaar voerde Augeo Foundation de campagne Kind Centraal, waarin je met zes challenges kon oefenen hoe je kunt handelen in het belang van kinderen. Deze challenges zijn nog te volgen.
Niet voor niets heeft elk kind het recht om zijn mening te geven over beslissingen die hem of haar aangaan. Participatie draagt bij aan acceptatie en verwerking van de situatie. Mariëlle Bahlmann deed onderzoek naar het meebeslissen door kinderen, Jan Pieter Meijer kent de – soms lastige – praktijk.
Auteur: Petra Wolthuis
Leestijd: 6 minuten
Vanaf welke leeftijd kán een kind eigenlijk een mening vormen? En overziet het de consequenties ervan dan ook? Orthopedagoog en IMH-consulent Nanniek Bijen en hersenonderzoeker Michelle Achterberg over inspelen op de ontwikkeling van het kinderbrein ̶ in drie belangrijke fasen.
Leestijd: 5,5 minuten
Als kind van incapabele ouders was Katja (nu 22) thuis verantwoordelijk voor álles. De huisarts, school, de familie… Maar niemand greep in. Toen ze bijna stikte, vluchtte ze het huis uit. ‘Mijn moeder vond het vreselijk dat haar hulp in de huishouding vertrok.’
Auteur: Annemarie van Dijk
Leestijd: 5 minuten
Een kind centraal zetten en betrekken bij beslissingen, lijkt vaak makkelijker dan het is. Want wat doe je als het kind nog heel jong is, of laagbegaafd? En wat als het niet wil praten omdat de ouders dat verboden hebben? Zes professionals vertellen hoe zij daarmee omgaan.
Auteur: Annemarie van Dijk
Leestijd: 1,5 minuten per blokje
Waarom mag papa niet meer thuis wonen? Hoe komt het dat mama de hele dag in bed ligt? Kinderen die onveilig opgroeien hebben veel vragen en bedenken vaak hun eigen antwoorden. Aan een duidelijker en eerlijker verhaal over hun situatie kan iedere volwassene in de omgeving bijdragen.
Auteur: Ellen de Ruiter
Leestijd: 5 minuten
Opereren binnen regels en wetten: het lijkt soms een uitdaging. Want vanaf welke leeftijd betrek je een kind? Moeten de ouders daarvoor toestemming geven? Mariëlle Bruning, hoogleraar jeugdrecht bij de Universiteit Leiden, deed onderzoek onder minderjarigen en weet precies wat nodig en mogelijk is.
Leestijd: 6,5 minuten
Onlangs presenteerde Verwey-Jonker Instituut een onderzoek waaruit bleek dat jonge slachtoffers van huiselijk geweld vaak worden vergeten. Drie meiden uit de Augeo Jongerentaskforce reageren vanuit hun eigen ervaring op de uitkomsten.
Augeo Jongerentaskforce
Leestijd: 2,5 minuten
Augeo Foundation wil dat kinderen met liefde en in veiligheid opgroeien. Daarom versterken we professionals, beleidsmakers en vrijwilligers om kindermishandeling en huiselijk geweld zo snel en doeltreffend mogelijk aan te pakken.
Met online scholing en ervaringen van de Jongerentaskforce versterken we professionals. We organiseren steun voor kinderen, en doen samen met gemeenten onderzoek naar de aanpak van kindermishandeling.
Samen geven we kindermishandeling geen toekomst.
Aan dit nummer werkten mee:
De kinderen op de foto’s zijn modellen, tenzij anders vermeld.