In Nederland verblijven duizenden kinderen maandenlang in de maatschappelijke of vrouwenopvang. Hoe komen ze daar terecht? Wat hebben ze nodig om gezond op te groeien? Lees over de ervaringen van deze kinderen en professionals en bekijk de beeldreportage over twee 'opvangvriendinnen'.
Voorwoord
Edith Geurts
Hoofdredacteur
Augeo Magazine
Leestijd: 1,5 minuut
Misschien sta je er niet zo bij stil, maar ook in Nederland verblijven kinderen in de maatschappelijke- of vrouwenopvang. Kinderen die met een of beide ouders hun vertrouwde huis moesten verlaten vanwege financiële problemen, veel ruzies en geweld, brand, een niet zo stevig sociaal vangnet of, vaker nog, een combinatie van die problemen.
Als onderzoeker bezocht ik de afgelopen jaren verschillende locaties voor vrouwenopvang. Daar kreeg ik een aardig beeld van wie deze kinderen zijn en in welke omstandigheden ze verkeren. Ik herinner me bijvoorbeeld een jongetje dat bij mij, een voor hem wildvreemde vrouw, op schoot kroop en er maar met moeite door zijn moeder vanaf getild kon worden – aandoenlijk, maar vooral zorgelijk. En een meisje dat zo hartverscheurend huilde om haar konijn: ze had het niet mee kunnen nemen en maakte zich zorgen omdat er nu niemand voor hem zorgde.
Van de moeders herinner ik me dat ze zich wanhopig afvroegen of ze wel goed genoeg voor hun kinderen konden zorgen. Ze hadden hun handen vol aan hun eigen problemen. En ik sprak een vader die kwaad zijn vrouw de schuld gaf van zijn alcoholprobleem en er daarom mét zijn kinderen vandoor was gegaan…
Mijn hart gaat uit naar de kinderen die in zulke stressvolle omstandigheden opgroeien – zonder hun eigen speelgoed, vriendjes en huisdieren, samenwonend met andere gezinnen die allemaal hun eigen problemen hebben. Omdat deze kinderen onze extra aandacht en steun hard nodig hebben, is het belangrijk dat wij professionals hen in beeld hebben. Dat we weten wie zij zijn, in welke omstandigheden ze leven en zich ontwikkelen en welke hulp ze daar al bij ontvangen. In dit nummer lees je er alles over.
Jaarlijks worden ongeveer 8500 kinderen opgevangen in de maatschappelijke en vrouwenopvang, vaak samen met een van de ouders. Wie zijn deze kinderen? Wat hebben ze meegemaakt? En vooral: wat hebben ze nodig voor een veilige en gezonde ontwikkeling?
Auteur: Ellen de Ruiter
Leestijd: 8 minuten
Hoe ziet het dagelijkse leven in de maatschappelijke opvang er voor kinderen uit? De vriendinnen Miraitenny (11) en haar vriendin McKenzie (11) hebben elkaar leren kennen de crisisopvang in Tilburg, waar ze ons rondleiden. Een voor een vertrekken ze naar een gezinshuis.
Fotografie: Rebke Klokke / Auteur: Annemarie van Dijk
In Tilburg werken een basisschool voor speciaal onderwijs en een opvang voor dak- en thuislozen nauw samen. Daarmee creëren ze rust en veiligheid voor het kind. ‘We bellen elkaar gewoon als we iets willen bespreken.’
Auteur: Deborah Ligtenberg
Leestijd: 7,5 minuten
Vrouwenopvang Rosa Manus in Leiden ziet niet alleen moeders als cliënten, maar ook hun kinderen. We gingen er op bezoek en zagen hoe zij tegemoetkomen aan de behoeften van deze kinderen. En dat die soms indruisen tegen de wensen van de moeder.
Auteur: Annemarie van Dijk / Fotografie: Rick Huisinga
Leestijd: 6,5 minuten
In deze rubriek vertelt een jongere over een lastige situatie in zijn of haar jeugd − en hoe professionals daar op reageerden. Deze keer: Suwit (23) schrijft een brief aan zijn groepsbegeleider in de daklozenopvang.
Auteur: Annemarie van Dijk
Leestijd: 4 minuten
Jaarlijks raken honderden Nederlandse gezinnen dakloos. Dat kinderen op zo’n moment gescheiden kunnen worden van hun ouders, is onacceptabel én onwettig, zegt jurist Mariëlle Bahlmann van Defence for Children. En dat geldt voor meer gevolgen van huisuitzetting en opvang.
Auteur: Ditty Eimers
Leestijd: 6 minuten
Op de vlucht voor een gewelddadige vader, vertrok Jade (15) met haar moeder, broertje en zus naar een vrouwenopvang. Ze moest haar vrienden, school en alles wat vertrouwd was achterlaten. ‘Met drie koffers en een tas gingen we het huis uit.’
Auteur: Dewi Gigengack / Fotografie: Allard de Witte
Leestijd: 7 minuten
Over Augeo
Augeo wil als particuliere stichting bevorderen dat kinderen veilig opgroeien. Zij helpt professionals en beleidsmakers hun kennis en kunde vergroten, zodat kinderen die met geweld, verwaarlozing of misbruik te maken krijgen gezien, gehoord en gesteund worden.
Zolang duizenden kinderen nog geweld, verwaarlozing of misbruik meemaken en er te weinig hulp is, draagt Augeo met haar programma’s ‘Meer kinderen in beeld’, ‘Meer kinderen gehoord’ en ‘Meer kinderen gesteund en geholpen’ bij aan concrete verbeteringen. Door deze programma’s, onze academy, dit magazine, onderzoek en lobbyactiviteiten helpen wij meer kinderen veilig te laten opgroeien.
Aan dit nummer werkten mee:
De kinderen op de foto’s zijn modellen, tenzij anders vermeld.