Het eindrapport van de commissie-De Winter ‘Onvoldoende beschermd’ geeft een schokkend beeld van de aard, omvang en gevolgen van geweld in de residentiële jeugd- en pleegzorg. Augeo zet de belangrijkste uitkomsten op een rij.
Jongeren over rapport De Winter
Vijf ervaringsdeskundige jongeren nemen het rapport onder de loep
Auteur: Annemarie van Dijk / Fotografie: Rebke Klokke
Auteur: Edith Geurts
In het rapport 'Onvoldoende beschermd' geeft de commissie verschillende aanbevelingen, aan de overheid, de brancheorganisaties, de organisaties. Maar wat kan je als werker in de jeugdzorg zelf anders doen om de veiligheid van hun pupillen te verbeteren? Augeo vroeg het aan Micha de Winter.
Het effect van je handelen
'Een van de conclusies die ik uit ons onderzoek trek, is dat jeugdzorgwerkers er onvoldoende bij stil staan wat hun professionele handelen betekent voor kinderen. De groepsleiding, de werkers, zijn opgeleid in een methode en passen die zo goed mogelijk toe. Hun handelen is vaak vanuit de beste bedoelingen, naar mijn smaak eenzijdig gericht op het correct uitvoeren van het protocol; in de hedendaagse jeugdzorg is evidence based werken heilig. Maar de wetenschappelijke bewijsvoering die eraan ten grondslag ligt is meestal gebaseerd op groepsgemiddelden, en dat betekent weer dat effecten voor elk kind anders kunnen zijn. Juist daarom is het zo belangrijk dat werkers voldoende oog hebben voor het effect dat hun doen en laten heeft op pupillen, op het gevoel van veiligheid en welbevinden van de kinderen. Het is belangrijk dat je als werker je pupillen daarnaar vraagt en luistert naar wat ze daarover te zeggen hebben.'
Praten met kinderen
‘Geef kinderen een stem’ is wel een credo in de jeugdzorg, maar daarvan zie ik in de praktijk nog te weinig terug. Uit angst en onmacht praten werkers vaak nog te weinig met kinderen. Vragen naar ervaringen van kinderen, wat zij willen en nodig hebben, wat ze belangrijk vinden, hoe ze behandeld willen worden – dat gebeurt te weinig. Uit ons onderzoek kwam dat ook duidelijk naar voren. De uithuisplaatsing zelf en het verblijf op de groep hebben grote impact op kinderen. Daar moet je ook met hen over praten. Er waren zoveel pupillen, vroeger maar ook recenter, die zeiden: ‘Er werd mij eigenlijk nooit wat gevraagd’. Daarom is de behoefte aan erkenning ook zo groot.'
Verhoogde kans op geweld
'Uithuisgeplaatste kinderen hebben vaak allerlei heftige dingen meegemaakt, sommigen zijn thuis mishandeld. Anderen hebben (ook) gedragsproblemen of psychiatrische klachten. Een kind komt tegenwoordig niet zomaar in een gesloten groep terecht, dan is er echt wel iets aan de hand. Ons onderzoek laat duidelijk zien dat de kans om slachtoffer van geweld te worden in een instelling veel groter is dan in een (pleeg)gezin. Het leefklimaat in instellingen is niet altijd veilig en heeft vaak een repressief karakter. Zeker in de zwaardere settings is vaak sprake van vrijheidsbeperkende maatregelen, die een voortdurende spanning tussen groepsleiding en pupillen tot gevolg heeft. De mogelijkheid van geweld is altijd aanwezig. Daarom pleit de commissie ervoor om met kinderen die in een instelling belanden het onderwerp geweld te bespreken. Wat kan er gebeuren, en wat kan je doen als het gebeurt?'
Opleiding
'Verder zou iedere werker goed getraind moeten worden in het omgaan met agressie en geweld. Dat is heel belangrijk als je met deze groep jongeren werkt. Daarnaast vraagt het werken met deze groep van werkers dat zij bereidheid zijn en het lef hebben om naar hun eigen overtuigingen en gedrag te kijken. En dat te willen aanpassen. Je overtuigingen kunnen je enorm in de weg zitten. Om die te veranderen, heb je je collega’s nodig, want je kunt dat niet alleen. Het gaat erom met elkaar in gesprek te gaan en met elkaar na te denken hoe je het veiliger kunt maken voor kinderen. Dat zou meer in opleidingen moeten zitten: hoe je de dialoog met elkaar voert, met elkaar en met de pupillen en daar vervolgens naar handelt.'
‘Mijn laatste verhuizing was drie maanden geleden. De veertiende in acht jaar tijd. Maar de eerste naar een plek die ik echt zélf heb uitgekozen.’ Verwaarlozing en geweld dreven Anna (22) uit huis, waarna ze van instelling naar internaat verhuisde.
Auteur: Somajeh Ghaeminia
Opinie
Augeo Foundation: 'Tijd voor verandering.'
Auteur: Edith Geurts
Samenvatting, conclusies en aanbevelingen
Over Augeo
Deze uitgave is een speciale editie van Augeo Foundation naar aanleiding van het rapport Onvoldoende beschermd van de Commissie-De Winter.
Augeo wil als particuliere stichting bevorderen dat kinderen veilig opgroeien. Zij helpt professionals en beleidsmakers hun kennis en kunde vergroten, zodat kinderen die met geweld, verwaarlozing of misbruik te maken krijgen gezien, gehoord en gesteund worden.
Zolang duizenden kinderen nog geweld, verwaarlozing of misbruik meemaken en er te weinig hulp is, draagt Augeo met haar programma’s ‘Meer kinderen in beeld’, ‘Meer kinderen gehoord’ en ‘Meer kinderen gesteund en geholpen’ bij aan concrete verbeteringen. Door deze programma’s, onze academy, dit magazine, onderzoek en lobbyactiviteiten helpen wij meer kinderen veilig te laten opgroeien.
Aan deze special werkten mee:
‘Anna’
Annemarie van Dijk
Edith Geurts
ExpEx (www.expex.nl)
Fietje Schelling
Floris
Gabriël
Heleen
Micha de Winter
Mohini,
Narita
Rebke Klokke
Somajah Ghaeminia
Tino Boersen