Het landelijk onderzoek naar de aanpak van kindermishandeling en partnergeweld vordert gestaag. We leren steeds meer over gezinnen die gemeld zijn bij Veilig Thuis. In deze special leest u de inzichten tot nu toe en nuttige handvatten voor uw beleid.
Voorwoord
Edith Geurts
Hoofdredacteur
Augeo Magazine
Leestijd: 1,5 minuut
Wat speelt er precies in gezinnen die worden gemeld bij Veilig Thuis? Aan ons landelijk onderzoek naar de effectiviteit van de aanpak van kindermishandeling doen zo’n 1000 gezinnen mee die zijn aangemeld bij dertien Veilig Thuis-regio’s. We volgen ze gedurende anderhalf jaar. Geheid dat dat veel interessante informatie oplevert.
Als inhoudsdeskundige kindermishandeling durf ik wel te zeggen dat ik enthousiast word van dit onderzoek. Ik ben heel blij en dankbaar dat de deelnemende kinderen en ouders ons zo vertrouwen en veel vertellen over wat er precies gebeurt bij hen thuis, over de problemen die ze hebben, over de hulp die ze daarvoor krijgen en over de mate waarin die hulp helpt om hun problemen te verminderen. Dankzij hen heeft het onderzoek nu al een schat aan belangrijke inzichten opgeleverd die kunnen worden vertaald in concreet beleid.
‘Belangrijke inzichten’ is wel erg neutraal geformuleerd. Want de uitkomsten van het onderzoek zijn ronduit schokkend. Volgend jaar zomer wordt het pas afgerond, maar we zien nu al dat de hulp aan gezinnen bij lange na niet voldoet. Ook al hebben deelnemende gemeenten aan de hand van de eerste resultaten hard gewerkt om hun beleid te verbeteren, we vrezen dat dat niet genoeg is. Het onderzoek maakt eens te meer duidelijk hoe complex de aanpak van geweld en verwaarlozing in gezinnen is.
Ook onze gesprekken met vele professionals en wetenschappers en het lezen van talloze onderzoeken, rapporten en andere documentatie leverden veel inzichten op. Want er is al veel kennis. We weten al best veel over wat werkt en er is al veel goeds gaande. Maar stiekem hoopten we dat dé oplossing zich gaandeweg zou openbaren, dat we dé manier zouden vinden om de complexe problematiek van gezinnen die gemeld zijn bij Veilig Thuis op te lossen. Dat we konden stoppen met het schieten van losse flodders omdat we de silver bullet hadden gevonden.
Die eenvoudige oplossing bestaat natuurlijk niet. Maar in deze Augeo Magazine Special voor gemeenten delen we wel de belangrijkste inzichten die we tot nu toe opdeden over de problemen binnen gezinnen en vooral: wat nodig is het geweld tegen kinderen blijvend te stoppen. Graag roepen we u op om goede voorbeelden in uw aanpak van kindermishandeling met ons te delen. Zodat we echt van en met elkaar kunnen leren.
Wilt u meer weten over het landelijk onderzoek naar de aanpak van kindermishandeling en partnergeweld van Augeo Foundation en het Verwey-Jonker Instituut? Kijk op de website van Augeo.
Uw ervaringen met de aanpak binnen uw gemeente kunt u mailen naar Edith Geurts, edith@augeo.nl
Op grond van de eerste bevindingen in het Landelijk onderzoek naar de aanpak van kindermishandeling en partnergeweld zijn vijf gezinsprofielen opgesteld. ‘De verwachting is dat bij elk profiel een ander soort hulpverlening hoort,’ zegt onderzoeker Katinka Lünnemann.
Auteur: Annemarie van Dijk
Leestijd: 5,5 minuten
Susan (28) woonde samen met de onberekenbare Remco. Uit liefde bleef ze bij hem; ze kregen zelfs twee kinderen. Uit schaamte en schuldgevoel zocht ze nooit hulp. Pas toen het écht uit de hand liep, vertrok Susan ̶ om nooit meer terug te komen.
Auteur: Mariëlle van Bussel
Leestijd: 4 minuten
Vanaf 7 november kunnen gemeenten een nieuwe beleidstool gebruiken voor het inkopen van passende hulp voor gezinnen waar kindermishandeling en partnergeweld speelt. ‘Als ik een ambtenaar was, zou ik heel blij zijn met zo’n instrument,’ zegt Majone Steketee, betrokken bij de ontwikkeling.
Auteur: Annet Reusink / Fotografie: Mylene Siegers
Leestijd: 4 minuten
Er is zelden sprake van één oorzaak, één gevolg, één gezinslid met één probleem… Dat bevestigt het Landelijk onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. Hoe beoordeelt u of gezinnen met complexe problemen in uw gemeente goed geholpen worden? Gesprekken met experts en literatuuronderzoek leidde tot onderstaande adviezen - en vragen aan u.
Auteur: Edith Geurts en Marga Haagmans
Leestijd: 9,5 minuten
Buurtgezinnen.nl koppelt ouders die het zwaar hebben aan gezinnen die hen willen ondersteunen. Dat gebeurt al in 47 gemeenten. Zo gaat Julia, dochter van een alleenstaande moeder, in de weekends naar een steungezin in de buurt. Daar is ze meer dan welkom.
Auteur: Annemarie van Dijk / Fotografie: Rebke Klokke
Leestijd: 5 minuten
Column
Jan Dirk Sprokkereef
Programmadirecteur van ‘Geweld hoort nergens thuis’, een meerjarig programma in opdracht van de VNG en de ministeries van JenV en VWS
Leestijd: 1,5 minuut
Geweld hoort nergens thuis ̶ en zeker niet in je eigen huis. Maar voor heel veel mensen is het thuis niet veilig. De impact daarvan is vaak groot. Met ons programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ willen we daarom huiselijk geweld en kindermishandeling terugdringen, de schade ervan beperken en de vaak vicieuze cirkel van geweld, de overdracht van generatie op generatie, doorbreken. Onze 28 projectleiders, in evenzovele regio’s, helpen gemeenten om een veilig netwerk te creëren rondom slachtoffers, (potentiële) daders en de direct betrokkenen.
Veiligheid bieden is complex. Het lukt vaak niet zonder grensoverschrijdende samenwerking tussen professionals uit de zorg en veiligheid. Daarvoor heb je integrale bestuurlijke sturing nodig. Maar die heb je niet zomaar geregeld. In alle gemeenten moet er bestuurlijke rugdekking komen en zullen we barrières uit de weg moeten ruimen. In steeds meer regio’s lukt dat gelukkig al.
Kinderen veiligheid bieden, moet ‘zo thuis mogelijk’. Daarom ondersteunen we in gemeenten het tot stand komen van een systeemgerichte aanpak. Hierbij staan de veiligheidsvoorwaarden voorop. Omdat alle betrokkenen moeten bijdragen aan de veiligheid van kinderen en gezinnen, hebben we samen met hen een professionele standaard opgesteld. Deze ondersteunt gemeenten om, binnen een door henzelf gekozen visie en rolverdeling, voorwaarden te realiseren die nodig zijn voor een multidisciplinaire aanpak.
Want alleen als gemeenten, bestuurders en professionals multidisciplinair en systeemgericht werken, voorkom je dat iedereen op elkaar gaat zitten wachten en gezinnen niet geholpen worden.
En hoe zit het met de gevolgen voor de kinderen? Wij vinden dat ieder kind geïnformeerd moet worden over zijn recht op traumabehandeling. Tenslotte is zo’n behandeling een onmisbaar element in het doorbreken van de cirkel van geweld, die door het onderzoek van het Verweij-Jonker Instituut en Augeo Foundation duidelijk in beeld is gebracht. Het zal niet binnen korte tijd lukken om elk kind passende traumahulp te bieden, er is nog een lange weg te gaan, maar het is voor ons een topprioriteit. Met het programma ‘Geweld hoort nergens thuis’ sturen we daarop.
Het Landelijk onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut loopt tot nog 2021. Net als het eerdere, beperktere onderzoek in de vier grote steden, helpt het ons om de resultaten van ons eigen programma te monitoren: zijn we op de goede weg als het gaat om een effectieve aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling? Daarom heeft ‘Geweld hoort nergens thuis’ besloten om dit type onderzoek voortaan structureel in alle regio’s uit te voeren. Dus: u hoort nog van ons.
Informatie over het progamma ‘Geweld hoort nergens thuis’ vindt u op vng.nl/programma-geweld-hoort-nergens-thuis. Voor contact met de projectgroep kunt u mailen naar info@geweldnergensthuis.nl
Over Augeo
Augeo wil als particuliere stichting bevorderen dat kinderen veilig opgroeien. Zij helpt professionals en beleidsmakers hun kennis en kunde vergroten, zodat kinderen die met geweld, verwaarlozing of misbruik te maken krijgen gezien, gehoord en gesteund worden.
Zolang duizenden kinderen nog geweld, verwaarlozing of misbruik meemaken en er te weinig hulp is, draagt Augeo met haar programma’s ‘Meer kinderen in beeld’, ‘Meer kinderen gehoord’ en ‘Meer kinderen gesteund en geholpen’ bij aan concrete verbeteringen. Door deze programma’s, onze academy, dit magazine, onderzoek en lobbyactiviteiten helpen wij meer kinderen veilig te laten opgroeien.
Kijk voor meer informatie op
Aan dit nummer werkten mee:
De kinderen op de foto’s zijn modellen, tenzij anders vermeld.