Hoe gaat het nu met de jeugd sinds gemeenten verantwoordelijk zijn? Niemand weet dat precies. In dit nummer leest u over een onderzoek naar de resultaten van gemeenten. En deskundigen geven tips om kinderen een fijne en veilige plek te bieden.
Voorwoord
Mariëlle Dekker
Directeur Augeo,
hoofdredacteur Augeo magazine
Al jaren verwonder ik me erover: jaarverslagen van organisaties die zich met mishandelde kinderen bezighouden, waarin niet te lezen is hoeveel kinderen nu veilig(er) opgroeien met dank aan de gepleegde inspanningen van deze organisatie. Wél kan ik in die verslagen lezen hoeveel kinderen in de eigen organisatie route x of route y hebben doorlopen om vervolgens te zijn doorgestuurd naar organisatie a, b of c. Het jaarverslag van een sorteermachine?
Natuurlijk organiseert bijvoorbeeld Veilig Thuis of de Raad voor de Kinderbescherming maar een deel van de hulp en is veiligheid het gehoopte resultaat van de som der delen. Maar wie meet eigenlijk dat veiligheidsresultaat van het geheel, als onderdelen van de beschermingsketen zich beperken tot het meten van hun eigen inspanningen?
Vergeten kinderen
Jarenlang kon ik er tot mijn stomme verbazing geen cijfer over vinden. Totdat in 2014 het G4-onderzoek werd gepubliceerd, waarvoor ruim honderd volwassenen en tweehonderd kinderen anderhalf jaar na een melding van huiselijk geweld zijn gevolgd. Een leerzame exercitie. In de helft van de gezinnen nam het geweld af. Maar in de andere helft niet: juist de meest ernstige geweldsvormen verminderden niet. De meeste ouders hadden hulp gekregen. De meeste kinderen hadden geen hulp gekregen, hoewel de vragenlijsten veel stressgerelateerde gezondheidsproblemen bij kinderen aan het licht brachten waar nog geen hulpverlener ze naar had gevraagd.
Pure winst
Dat was gemeten in de vier grootste steden van Nederland en voordat de 388 Nederlandse gemeenten op hun eigen manieren mochten gaan sleutelen aan de jeugdbeschermingsketen. Daarom is het anno 2017 nog 388 keer zo belangrijk geworden om te meten wat al die nieuwe manieren van werken nu écht opleveren voor de veiligheid en het herstel van kinderen die opgroeien met geweld.
Voor Augeo de reden om mogelijk te maken dat veel meer gemeenten meedoen aan dit onderzoek: maar liefst negen Veilig Thuis-regio’s en daarmee zo’n 20 procent van de Nederlandse gemeenten, steken nu hun nek uit. Zodat we met elkaar in 2019 meer weten over wat wel en niet werkt bij het aanpakken van geweld in gezinnen. Het feit dat gemeentebestuurders cijfers willen zien over veiligheid en het herstel dat de beschermingsketen bereikt, vind ik pure winst, zelfs als die cijfers zouden tegenvallen.
Meten is weten, iets ermee gaan doen, wordt zweten…
‘Onze leerkrachten weten wat er thuis speelt’
Op St. Paulus, een basisschool in een achterstandswijk in Heerlen, hebben de meeste kinderen veel aan hun hoofd. Met een trauma-sensitieve benadering creëren de leerkrachten een veilige basis waardoor de leerlingen zich toch goed ontwikkelen.
Auteur: Annemarie van Dijk | Fotografie: Rebke Klokke
‘Huiselijk geweld speelt niet alleen in grote steden’
Hoe effectief is de aanpak van gemeenten bij kindermishandeling en huiselijk geweld? Eerder onderzoek in de vier grote steden (G4) leverde schokkende inzichten op. Afgelopen januari ging een uitgebreidere studie van start in negen regio’s (R9). Wat verwachten we daarvan? Drie betrokkenen in gesprek.
Auteur: Deborah Ligtenberg | Fotografie: Roelof Pot
In deze rubriek vertelt een jongere over een lastige situatie in zijn of haar jeugd - en hoe professionals daar op reageerden.
Wereldwijd worden nieuwe ideeën ontwikkeld voor trauma-sensitief omgaan met kinderen. Amerika loopt voorop. Een greep uit de inspirerende initiatieven die daar genomen worden om de schade van ingrijpende jeugdervaringen te beperken.
Auteur: Edith Geurts | Fotografie bron: Paper Tiger Documentary
Rotterdam maakt zich sterk voor een consequente aanpak van kindermishandeling en trauma-sensitief werken. Hugo de Jonge, de wethouder Onderwijs, Jeugd en Zorg: ‘Ook leerkrachten moeten er oog voor krijgen.’
Hugo de Jonge, wethouder in Rotterdam:
‘We zijn bloedfanatiek op de aanpak van kindermishandeling’
Auteur: Annette Wiesman | Fotografie: Roelof Pot
BN'er langs de meetlat
Radio- en televisiepresentator Diana Matroos groeide op in een gezin met een drugsverslaafde vader. Zij zorgde voor hem, in plaats van andersom. ‘Niemand vroeg hoe het met mij ging.’
BN'er langs de meetlat
'Mijn vaders verslaving werd een deel van mij'
Radio- en televisiepresentator Diana Matroos groeide op in een gezin met een drugsverslaafde vader. Zij zorgde voor hem, in plaats van andersom. ‘Niemand vroeg hoe het met mij ging.’
Auteur: Deborah Ligtenberg | Fotografie: William Rutten
Over Augeo
Augeo wil als particuliere stichting bevorderen dat kinderen veilig opgroeien. Zij helpt professionals en beleidsmakers hun kennis en kunde vergroten, zodat kinderen die met geweld, verwaarlozing of misbruik te maken krijgen gezien, gehoord en gesteund worden.
Zolang duizenden kinderen nog geweld, verwaarlozing of misbruik meemaken en er te weinig hulp is, draagt Augeo met haar programma’s 'Meer kinderen in beeld', 'Meer kinderen gehoord' en 'Meer kinderen gesteund en geholpen’ bij aan concrete verbeteringen. Door deze programma’s, onze academy, dit magazine, onderzoek en lobbyactiviteiten helpen wij meer kinderen veilig te laten opgroeien.
Aan dit nummer werkten mee