Ook al zijn de maatregelen sterk versoepeld, de coronacrisis is nog niet voorbij. Voor veel kwetsbare kinderen en gezinnen zullen de gevolgen nog lang voelbaar blijven. In deze speciale editie lees je daar alles over.
Voorwoord
Edith Geurts
Hoofdredacteur
Augeo Magazine
Leestijd: 1,5 minuut
De coronacrisis heeft op iedereen invloed gehad. In menig gezin hebben de combinatie van de schoolsluiting, het stilvallen van het sociale leven en het thuiswerken voor de nodige stress en spanningen gezorgd. Maar dat voelt ook alweer als lang geleden: door de versoepeling van de maatregelen lijkt het leven weer steeds meer op dat van voor de lockdown van 16 maart. Toch willen we juist nú een editie uitbrengen over de impact van de coronacrisis.
Voor een grote groep gezinnen is de coronacrisis namelijk nog lang niet voorbij. Als er iets is dat de crisis ons heeft geleerd, is het dat niet iedereen er even hard door is geraakt. Voor kwetsbare gezinnen is ‘corona’ extra hard aangekomen en zullen de naweeën nog lang voelbaar blijven.
Tegelijkertijd zien we in veel van deze kwetsbare gezinnen een grotere veerkracht en zelfredzaamheid dan we hadden gedacht. Dat is goed nieuws en moeten we ook zeker benadrukken. Dat neemt niet weg dat het belangrijk is om deze gezinnen te blijven volgen, omdat we niet weten of dat een tijdelijk effect is. Hoe lang kunnen gezinnen alle ballen in de lucht houden in onzekere en stressvolle tijden?
Want onzekere tijden blijven het. De problemen van deze gezinnen zijn veelal structureel en meervoudig. En het coronavirus is nog niet uitgewoed; er kan nog een lockdown komen. Ook de zomervakantie kan zorgen voor nieuwe spanningen: gezinsleden zitten weer op elkaars lip, hulpverleners zijn nog steeds minder beschikbaar en activiteiten liggen soms (nog) stil. Alle reden dus om expliciet aandacht te schenken aan de invloed van de coronacrisis op kwetsbare gezinnen. Over hen gaat dit nummer.
Roos de Wildt van het Verwey-Jonker Instituut deed onderzoek naar huiselijk geweld in kwetsbare gezinnen tijdens de coronacrisis. Het geweld lijkt niet te zijn toegenomen. Dat neemt niet weg dat de situatie zorgelijk is: ‘Bedenk dat er in twee derde van deze gezinnen sprake is van geweld, in de helft van de gevallen ernstig.’
Auteur: Annette Wiesman
Leestijd: 5 minuten
Meteen toen de scholen en opvang dichtgingen, ontstonden overal creatieve initiatieven voor ondersteuning van kinderen in onveilige thuissituaties. We vroegen zes professionals: wat werkte goed?, wat niet? En: welke ideeën neem je mee in het nieuwe normaal?
Auteur: Annemarie van Dijk
Leestijd: 6 minuten
De aandacht voor kansenongelijkheid in het onderwijs is de afgelopen weken flink toegenomen. De verwachting is dat door de coronacrisis de onderwijsachterstand van kwetsbare kinderen nog meer zal toenemen. Maar wie zijn die kwetsbare kinderen? En wat kunnen we doen om deze achterstanden tegen te gaan?
Auteur: Britt Louter
Leestijd: 2,5 minuten
Het Crisisfonds werd opgericht om kwetsbare kinderen de coronacrisis door te helpen, want door die crisis hebben zij meer last van stress en gedragsproblemen dan voorheen. Dankzij de cadeautjes voelen kinderen en jongeren zich gezien, ontdekten onderzoekers van het Verwey-Jonker Instituut. En ouders kregen meer respect voor hulpverleners.
Auteur: Annette Wiesman / Illustraties: Viduals
Leestijd: 6 minuten
Meer dan 10 procent van de kinderen in Nederland leeft in een gezin met een inkomen onder de armoedegrens. Gezinnen die al in armoede leefden, zijn door de coronacrisis extra hard geraakt. Eenoudergezinnen, mensen met een niet-westerse achtergrond en zzp’ers lopen het grootste risico om door de crisis onder de armoedegrens terecht te komen. Hun financiële problemen gaan vaak gepaard met schaamte en stress. Hoe kunnen professionals hen ondersteunen?
Auteur: Roely Drijfhout
Leestijd: 6 minuten
Augeo Foundation wil dat kinderen met liefde en in veiligheid opgroeien. Daarom versterken we professionals, beleidsmakers en vrijwilligers om kindermishandeling en huiselijk geweld zo snel en doeltreffend mogelijk aan te pakken.
Met online scholing en ervaringen van de Jongerentaskforce versterken we professionals. We organiseren steun voor kinderen, en doen samen met gemeenten onderzoek naar de aanpak van kindermishandeling.
Samen geven we kindermishandeling geen toekomst.
Aan dit nummer werkten mee:
De kinderen op de foto’s zijn modellen, tenzij anders vermeld.