Als zorgprofessional werk je dagelijks met kinderen en ouders. Soms vermoed je dat het bij gezinnen thuis niet goed gaat. Zorgen de ouders wel goed voor hun kinderen? Klopt het letsel wel bij de verklaring? Het is vaak niet eenvoudig signalen te interpreteren en te bepalen welke actie je moet ondernemen. Dit magazine helpt je daarbij en motiveert je om altijd ‘iets’ te doen voor kinderen en volwassenen die thuis in de knel zitten.
Voorwoord
Mariëlle Dekker
Directeur van
Augeo Foundation, stichting voor veilig opgroeien
Auteur: Mariëlle Dekker | Fotografie: Hüsne Afsar
Leestijd: 1,5 minuut
Eén ding is zeker in de aanpak van geweld in gezinnen: onzekerheid. Past deze verklaring nou wel of niet bij het letsel dat we zien? Wordt het geweld misschien erger als we jeugdhulp inschakelen? En stel dat we het helemaal mis hebben?
‘Niets doen is geen optie’, wordt wel eens geroepen. Dat vind ik toch te passief klinken. Er is meer nodig. Zo ontmoette ik eens een jongen die vertelde hoe hij als dertienjarige samen met zijn in elkaar geslagen moeder naar de spoedeisende hulp ging. Vanwege de dreiging van de vuisten van zijn vader bleef hij consequent bij zijn verhaal over een val van de trap, ook toen een heel goede verpleegkundige nadrukkelijk haar twijfels uitsprak. Pas toen anderhalf jaar later bezorgde buren de politie inschakelden, werd het gezinsgeweld gestopt. Ik vroeg de inmiddels bijna volwassen jongen wat de verpleegkundige destijds had kunnen doen om zijn zwijgen te doorbreken. Hij dacht dat hij misschien wél gepraat zou hebben als hij apart van zijn moeder zijn verhaal had kunnen doen. Een ding wist hij zeker: dit was een van de weinige momenten in zijn jeugd geweest dat anderen een signaal hadden kunnen oppikken van wat er speelde.
Huiselijk geweld signaleren en aanpakken is voor de meeste medische professionals beduidend andere koek dan hun dagelijks werk. Je kunt gezinsgeweld immers niet medisch screenen, medische diagnostiek maakt het niet perse helderder en de behandelmogelijkheden liggen veelal buiten de eigen sector. En toch: iets doen is wél een optie. Want dat ‘iets’ wordt steeds meer. Zo is er een vragenlijst die je helpt om alert te blijven op signalen. De kindcheck en de Wet meldcode helpen om in actie te komen voor kinderen waarvan de ouder je patiënt is. De expertise van zowel medisch specialisten als van Veilig Thuis kan voortdurend geraadpleegd worden.
Als directeur van Augeo Foundation hoop ik van harte dat dit magazine je motiveert om dat ‘iets’ te blijven doen voor al die mensen die thuis in de knel zitten door geweld dat ze meemaken: ouderen, partners en kinderen. Zodat de jongen uit dit voorbeeld steeds minder lang in zijn eentje hoeft door te worstelen. Hoe gek het wellicht ook klinkt bij dit thema: veel leesplezier gewenst.
Een blauwe plek of ander letsel bij een kind is voor een arts soms lastig uit te leggen. Want is de oorzaak een ongeluk, mishandeling of een ziekte? Het Landelijk Expertise Centrum Kindermishandeling (LECK) helpt artsen met het duiden van medische bevindingen, vertelt directeur Mascha Kamphuis.
Auteur: Annemarie van Dijk | Fotografie: Dirk Jansen
Leestijd: 4 minuten
Hoewel huisartsen als geen ander dicht op gezinnen en hun problemen zitten, signaleren zij relatief weinig kindermishandeling. Daar wil huisarts Tjitske van den Bruele verandering in brengen.
Auteur: Annemarie van Dijk | Fotografie: Dingena Mol
Leestijd: 3 minuten
Als een kind het thuis moeilijk heeft, is de huisarts vaak de aangewezen persoon om dat te signaleren en ernaar te handelen. Doen ze dat ook? Twee jongeren van Augeo's Jongerentaskforce vertellen over hun ervaringen.
Auteur: Annemarie van Dijk | Fotografie: Thinkstock
Leestijd: 3,5 minuten
Ook als je met volwassenen werkt, heb je een rol in het signaleren van kindermishandeling. Drie medische professionals gingen na of het kind van hun patiënt veilig was.
Anders dan de naam doet vermoeden, is de kindcheck alleen van toepassing op professionals (huisartsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, psychiaters en psychologen) die met volwassen cliënten werken. Denk aan cliënten met ernstige psychische problemen, een drugs- en/of alcoholverslaving en/of een partner of gezinslid die geweld gebruikt. De professional moet zich bij deze contacten doorlopend afvragen of er minderjarige kinderen in huis zijn die in de knel kunnen komen. De kindcheck vergroot de mogelijkheden om kindermishandeling te signaleren en aan te pakken. Goed om te weten: de kans dat kindermishandeling wordt opgespoord via de ouders, is groter dan via het kind.
Meer weten over de kindcheck: https://www.augeo.nl/kindcheck?
Auteur: Annemarie van Dijk | Fotografie: Dingena Mol
Leestijd: 2 minuten per interview
Ted Kloosterboer werd vanaf haar geboorte psychisch mishandeld en verwaarloosd door haar moeder en van haar vijfde tot haar achtste jaar verkracht door haar vader. ‘Ik leerde als kind dat ik onbelangrijk was, want niemand greep in.’
Auteur: Petra Wolthuis | Fotografie: Dingena Mol
Leestijd: 5 minuten
Herken jij het virus dat elk jaar 100.000 kinderen raakt?
De tijd is nú om kindermishandeling aan te pakken.
Auteur: Roland Verdouw
Leestijd: 1,5 minuten
Ouders die worden aangesproken omdat zij mogelijk hun kinderen verwaarlozen of mishandelen, voelen zich vaak bedreigd in hun ouderschap. Een open en respectvolle houding is daarom belangrijk. ‘Ga naast ze staan en heb aandacht voor hun emoties.’
Auteur: Veronique Huijbregts | Fotografie: Thinkstock
Leestijd: 5 minuten
In de 22 jaar dat Ingrid Russel werkt als kinderarts, heeft ze al heel wat verwaarloosde kinderen geholpen en doorverwezen. Ze pleit voor een directe benadering. ‘De meeste ouders vinden het juist fijn als je er niet omheen draait.’
Auteur: Annet Reusink | Fotografie: Elizabeth Wattimena
Leestijd: 6 minuten
De Meldcode werkt met vijf stappen die je volgt als je kindermishandeling of huiselijk geweld vermoedt.
Augeo Foundation wil dat kinderen met liefde en in veiligheid opgroeien. Daarom versterken we professionals, beleidsmakers en vrijwilligers om kindermishandeling en huiselijk geweld zo snel en doeltreffend mogelijk aan te pakken.
Met online scholing en ervaringen van de Jongerentaskforce versterken we professionals. We organiseren steun voor kinderen, en doen samen met gemeenten onderzoek naar de aanpak van kindermishandeling.
Samen geven we kindermishandeling geen toekomst.
Aan dit nummer werkten mee:
De kinderen op de foto’s zijn modellen, tenzij anders vermeld.