Je werkt vanuit overtuiging met kinderen en gezinnen: je wilt goed doen, mensen helpen en zinvol bezig zijn. Soms is dat zwaar en emotioneel uitputtend. Hoe zorg je voor een goede balans? Daarover gaat dit nummer.
Reportage: ‘We werken niet voor niets bij Veilig Thuis’
Prof. Cynda Rushton: ‘Mindfulness maakt je moreel veerkrachtig’
Voorwoord
Edith Geurts
Hoofdredacteur
Augeo magazine
‘Wat doe jij eigenlijk voor werk?’. In een sociale setting, zoals op het schoolplein of op een feestje, vind ik die vraag vaak lastig te beantwoorden. Niet omdat het antwoord zo ingewikkeld is, ik ben namelijk blij met mijn werk en praat daar graag over, maar omdat ik weet dat termen als ‘kindermishandeling’, ‘veilig opgroeien’ en ‘ingrijpende jeugdervaringen’ altijd iets oproepen bij de vraagsteller. En van tevoren kan ik niet altijd goed inschatten wat dat zal zijn. Vaak is het schrik of ongemak: ‘O, goh, wat een heftig onderwerp...’ gevolgd door stilte en gestamel. Het is geen neutraal thema inderdaad.
Anderen kennen direct een voorbeeld van een kind of gezin uit eigen omgeving en willen daar graag advies over, of ze hebben zelf nare ervaringen. Geweld in gezinnen komt heel vaak voor.
Weer een andere reactie die ik regelmatig krijg heeft wel iets weg van bewondering of fascinatie: ‘Wat goed van je, ja, dat is een groot probleem. Houd je je daar al twintig jaar mee bezig? Knap hoor.’ En: ‘Vind je het niet zwaar om zo veel nare verhalen te horen?’. Gevolgd door bezorgdheid: ‘Zorg je wel goed voor jezelf?’ en: ‘Wordt het niet eens tijd om iets leukers te gaan doen?’ Mijn antwoord op dergelijke vragen is meestal een beetje ontwijkend: mijn mens- en wereldbeeld is inderdaad wel wat gekleurd, en het is voor de mensen zelf veel zwaarder dan voor mij…
‘Geweld in gezinnen blijft voor mij een boeiend thema’
Tegelijkertijd geven die vragen me de gelegenheid om te vertellen hoe fantastisch ik mijn baan vind. Ik mag me verdiepen in het super interessante thema dat geweld in gezinnen ook is, en daarover nadenken, schrijven en praten. Daar haal ik veel inspiratie en plezier uit. Natuurlijk is dat niet voldoende om het werk vol te houden; net als elke andere professional zoek ik naar de juiste balans, probeer goed voor mezelf te zorgen, doe aan sport, eet gezond, zeg ook weleens ‘nee’ en praat en denk ook over andere dingen dan werk.
In dit magazine lees je over werkplezier, over hoe je emotioneel zwaar werk volhoudt en over drijfveren. Ik hoop dat het je helpt om met enthousiasme en bevlogenheid te blijven werken.
Zo voorkom je een burn-out
Werken met kinderen en ouders met problemen vraagt veel. Soms té veel. En dan kan een gebrek aan waardering of hoge werkdruk net dat laatste zetje richting burn-out geven. Deskundigen en ervaringsdeskundigen weten hoe we wél gezond en geïnspireerd blijven.
Auteur: Louël de Jong
Reportage
‘Wij werken niet voor niets bij Veilig Thuis’
Als werken met kinderen érgens complex en stressvol is, dan wel bij Veilig Thuis. Wie werken daar? Waar halen ze voldoening uit? En welke maatregelen neemt de organisatie om de werkdruk te reduceren? Augeo Magazine sprak de mensen van Veilig Thuis Zuidoost-Brabant.
Auteur: Annemarie van Dijk / Fotografie: Rebke Klokke
‘Mindfulness vergroot je morele veerkracht’
We kennen ze allemaal wel: collega’s die met de jaren steeds cynischer of apathischer reageren op situaties. Begrijpelijk, want werken in de zorg en het welzijn vraagt veel van onze veerkracht, zegt de Amerikaanse professor Cynda Rushton. Maar nodig is het niet. Ze ziet mindfulness als een goede remedie.
Auteur: Mariëlle van Bussel
Vier gedreven docenten en zorgverleners met een mooie staat van dienst nemen even afstand om te praten over wat hen nog altijd enthousiast maakt in hun werk.
Tekst: Deborah Ligtenberg
In deze rubriek vertelt een jongere over een lastige situatie in zijn of haar jeugd − en hoe professionals en andere volwassenen daarop reageerden. Deze keer: Danny Dijkhuizen (25), bekend als rapper ‘Flinke jongen’, maar ook directeur van Kids4Dreams en ambassadeur voor Augeo.
Auteur: Annemarie van Dijk
Column
Nic Drion
Adviseur
William Schrikker
Werken in de jeugdzorg gaat helaas gepaard met regeldruk en bureaucratie. Toch kun je met creativiteit ook binnen die opgelegde grenzen veel moois bereiken, bepleit Nic Drion.
Een van de doelstellingen van de transitie was: meer ruimte voor de professional. En daarmee werd niet bedoeld: meer tijd om verslagen te schrijven en aan alle regels te voldoen. Maar: meer tijd om met cliënten te werken en meer ruimte om te kunnen handelen naar het eigen professionele oordeel. De intenties waren dus goed. Alleen de uitvoering is beroerd.
Dat komt onder andere doordat beleidsmakers in structuren denken, en elke structuuroplossing nieuwe bureaucratie met zich meebrengt. Zo gaat er zelden wat af, er komt alleen maar bij. Ook een calamiteit in de jeugdzorg kan leiden tot nieuwe maatregelen om elk denkbaar risico af te dekken. Echter, te veel regels maken ons bang en voorzichtig. En bange en voorzichtige mensen maken juist meer fouten, in plaats van minder.
Maar er is ook hoop. In ieder van ons schuilt naast een volgzame geest, die zich zuchtend voegt naar de regels, ook een dappere, autonome geest, die gewoon de goede dingen wil doen. Het evenwicht tussen die twee is misschien wat zoekgeraakt, maar kan best hersteld worden.
‘Als we onze bril van frustratie afzetten, zien we tal van creatieve oplossingen’
Oplossingsgericht werken helpt hierbij. Een van de uitgangspunten is namelijk: als iets niet werkt, stop er dan mee en probeer iets anders! En aangezien er veel is dat nog niet zo goed werkt, zijn er ook veel dingen die we anders kunnen doen. Een ander uitgangspunt is: veranderingen hoeven niet groots en meeslepend te zijn. Kleine veranderingen zijn vaak al genoeg om toch iets te weeg te brengen.
Als we onze bril van frustratie afzetten, zien we om ons heen tal van kleine voorbeelden van creatieve oplossingen die echt werken en hoopvol stemmen. Bijvoorbeeld de werker die besluit om twee dagen per week haar laptop niet mee te nemen naar haar werk. ‘Sindsdien ga ik veel vaker op huisbezoek,’ zegt ze blij. Of de hulpverlener die in plaats van een lijvig hulpverleningsplan gewoon een foto maakt van Het Drie Kolommen-model dat ze samen met ouders heeft ingevuld. Lekker snel klaar. Of een gezinsvoogd die tegen ouders zegt: ‘Eigenlijk moet ik binnen zes weken een plan van aanpak maken. Maar veel liever wil ik samen met jullie en belangrijke mensen uit jullie netwerk een plan maken, een familiegroepsplan. Dat wordt ons echte plan! Als we dat niet binnen de termijn afhebben, dan is dat mijn probleem, niet dat van jullie.’ De Veilig Thuis-medewerker die na een huisbezoek samen met ouders in de auto stapt en in een middag een tournee maakt langs opa en oma, de huisarts en school, en zo in één klap van de informatie krijgt van de belangrijkste professionals en mensen uit het netwerk. Super snel en super transparant.
Of de medewerker uit een wijkteam die een totaal getraumatiseerde en geflipte jongen, met zijn gezin gevlucht uit Syrië, niet gesloten plaatst omdat die onhandelbaar zou zijn, maar voor een paar weken een vakantiehuisje huurt, waar ze als gezin tot rust kunnen komen. Mooi! En de hulpverlener die in casuïstiek-besprekingen, die bol staan van risicoanalyses, steevast vraagt naar wat er goed gaat in een zaak, in plaats van naar alles wat er fout gaat...
Uiteindelijk is dit waar ook beleidsmakers blij van worden: werkers die indien nodig tegen de bureaucratie ingaan om samen met cliënten te komen tot creatieve oplossingen die echt werken. Daarmee geven die beleidsmakers eigenlijk een signaal: ‘Doe niet slaafs wat wij zeggen. Doe wat nodig is!’
Er gebeurt zoveel om trots op te zijn. Laat onze beste creatieve oplossingen een voorbeeld zijn van hoe we langs alle bureaucratie heen gewoon de goede dingen kunnen blijven doen. Zoek de grenzen van de regels op. Dat is ook nodig om vitaal te blijven. Want bureaucratie? Die is zo erg als je haar zelf maakt!
Nic Drion is adviseur bij het Expertisecentrum William Schrikker. Hij deed eerder ervaring in de jeugdzorg op bij o.a. het Nederlands Jeugdinstituut, het Advies en Meldpunt Kindermishandeling, Bureau Jeugdzorg en diverse jeugdzorgaanbieders. De onderwerpen kindermishandeling en huiselijk geweld vormen een rode draad door zijn carrière.
BN’er aan het woord
‘Sport was mijn uitweg naar een beter leven’
Acteur Patrick Wijnhard (40) groeide op bij een drugsverslaafde moeder. Net als zijn broertje en zusjes werd hij uit huis geplaatst. Patrick belandde in een heel ‘wit’ internaat aan de andere kant van het land. Alleen op het voetbalveld hoorde hij erbij.
Auteur: Deborah Ligtenberg / Fotografie: Joel de Haan
Over Augeo
Augeo wil als particuliere stichting bevorderen dat kinderen veilig opgroeien. Zij helpt professionals en beleidsmakers hun kennis en kunde vergroten, zodat kinderen die met geweld, verwaarlozing of misbruik te maken krijgen gezien, gehoord en gesteund worden.
Zolang duizenden kinderen nog geweld, verwaarlozing of misbruik meemaken en er te weinig hulp is, draagt Augeo met haar programma’s ‘Meer kinderen in beeld’, ‘Meer kinderen gehoord’ en ‘Meer kinderen gesteund en geholpen’ bij aan concrete verbeteringen. Door deze programma’s, onze academy, dit magazine, onderzoek en lobbyactiviteiten helpen wij meer kinderen veilig te laten opgroeien.
Aan dit nummer werkten mee:
De kinderen op de foto's zijn modellen, tenzij anders vermeld.