Kinderen helpen herstellen
Mishandeling, verwaarlozing en seksueel misbruik kunnen ernstige gevolgen hebben voor kinderen. Zij hebben hulp en steun van verschillende professionals nodig om te kunnen herstellen van hun ervaringen. In dit nummer lees je hoe je dit herstel kunt bevorderen.
Psychiater Bessel van der Kolk: ‘Als het lichaam kalmeert, gaat het taalgebruik vooruit’
Traumabehandeling: ‘Kinderen moeten het gevoel hebben dat ze gesteund worden’
Voorwoord
Edith Geurts
Inhoudsdeskundige bij Augeo,
Hoofdredacteur Augeo magazine
‘Zie je mij echt?’
De emoties liepen hoog op tijdens de laatste vergadering van de redactieraad. We maakten ons zorgen over kinderen die thuis onveilig zijn, maar in de hulpverlening tussen wal en schip belanden. Kinderen die op diverse gebieden problemen ervaren, waar verschillende professionals bij betrokken zijn, maar die desondanks uit beeld raken: iedereen is druk met het gezin, maar wie ziet het kind?
De voorbeelden van moeizame samenwerking, gebrekkige communicatie en hulp die niet aanslaat of passend is, kennen we allemaal. In inspectierapporten is zonder uitzondering sprake van fatale gevolgen voor een kind. En media rapporteren veelvuldig over schrijnende incidenten, gemeentelijke tekorten voor jeugdzorg, patiëntenstoppen bij jeugdhulpinstellingen en instellingen die hun werk niet goed zouden doen. Berichten doorspekt van een hoop bijvoeglijke naamwoorden die de ernst van de situatie onderstrepen. Maar ook daarin draait het zelden om het kind.
‘Alleen met de focus op het kind kan er echt iets veranderen’
Kritische berichtgeving is prima – het is goed aandacht te vragen voor wat er mis is en op te roepen tot verbetering, op het gebied van beleid, financiën, deskundigheid en prioriteit. Maar als je niet oppast, word je er moedeloos van en slaat alle inspiratie en hoop dood. Waarmee de kinderen om wie het gaat nóg verder buiten beeld raken.
Daarom kiest Augeo Magazine voor een positieve insteek. Niet om de problemen te ontkennen, maar om de moraal hoog te houden. We willen vertellen over wat wél goed gaat, over professionals die hun stinkende best doen voor kinderen in de knel, die weten wat kinderen nodig hebben, die elkaar weten te vinden en aanvullen. Om te inspireren, te leren en het kind in beeld te houden, zodat het de hulp en steun krijgt die het verdient en nodig heeft. Of, zoals de Augeo Jongerentaskforce zich in een blog tot de medewerkers van de wijkteams en Veilig Thuis richtte: ‘Weet jij nog wie ik ben, en of ik nu wel veilig(er) ben? Zie jij mij echt?’ Alleen met de focus op het kind kan er écht iets veranderen. En dat is toch waarvoor we het allemaal doen.
Praktijkverhaal
Bang voor moeder
Twee jongens durven niet alleen met hun moeder in huis te zijn. Zij heeft een psychische stoornis en neemt haar medicijnen niet in, waardoor ze zich agressief en onvoorspelbaar gedraagt. Hoe werken professionals samen om te zorgen dat de jongens veilig thuis kunnen blijven wonen?
Auteur: Annemarie van Dijk
Traumabehandeling heeft levenslang effect
Langdurige onveiligheid of chronische stress kan tot traumatische stressklachten leiden, met grote gevolgen voor de ontwikkeling van kinderen. Traumabehandeling, psycho-educatie en sociale steun helpen hen om te herstellen, te kunnen functioneren en op te groeien tot stabiele volwassenen.
Auteur: Carolien Drijfhout / Fotografie: Rebke Klokke
‘Trauma’s laten in het lichaam diepe sporen na’
Praten met getraumatiseerde kinderen? ‘Ja, maar leer ze eerst hoe ze hun lichaam kunnen kalmeren’, zegt de Nederlands-Amerikaanse psychiater Bessel van der Kolk. Hij vindt het onbegrijpelijk dat aanraking, beweging en verbeeldingskracht uit de meeste therapieën zijn verbannen. ‘Het zijn precies die elementen die getraumatiseerde kinderen helpen om zich weer veilig te voelen.’
Tekst: Ditty Eimers
In deze rubriek vertelt een jongere over een lastige situatie in zijn of haar jeugd – en hoe professionals daar op reageerden.
Auteur: Annemarie van Dijk
Mishandeling, misbruik en verwaarlozing op jonge leeftijd veranderen iemands DNA. Schokkend, maar er is hoop, stelt hoogleraar Marcel Mannens, hoofd van het laboratorium voor Genoomdiagnostiek van het AMC in Amsterdam. Met zijn team doet hij al jaren epigenetisch onderzoek, gesteund door onder andere Augeo Foundation.
Auteur: Louël de Jong/Fotografie: Hans Gillissen
BN’er langs de meetlat
‘Ik zorgde al jong voor mezelf’
Acteur, schrijver en trouwambtenaar Dirk Zeelenberg (48) werd mishandeld door zijn vader en kreeg weinig aandacht van zijn beide ouders. ‘Ik had nooit het gevoel dat ik er mocht zijn.’
Auteur: Deborah Ligtenberg /Fotografie: William Rutten
Kinderen kunnen getraumatiseerd raken door ingrijpende gebeurtenissen en langdurige onveiligheid. Professionals spelen een belangrijke rol in het signaleren hiervan en het op tijd doorverwijzen voor de juiste behandeling. Maar hoe herken je traumaklachten, wanneer verwijs je door en naar wie? Hier vind je meer informatie.
Over Augeo
Augeo wil als particuliere stichting bevorderen dat kinderen veilig opgroeien. Zij helpt professionals en beleidsmakers hun kennis en kunde vergroten, zodat kinderen die met geweld, verwaarlozing of misbruik te maken krijgen gezien, gehoord en gesteund worden.
Zolang duizenden kinderen nog geweld, verwaarlozing of misbruik meemaken en er te weinig hulp is, draagt Augeo met haar programma’s ‘Meer kinderen in beeld’, ‘Meer kinderen gehoord’ en ‘Meer kinderen gesteund en geholpen’ bij aan concrete verbeteringen. Door deze programma’s, onze academy, dit magazine, onderzoek en lobbyactiviteiten helpen wij meer kinderen veilig te laten opgroeien.
Aan dit nummer werkten mee
De kinderen op de foto’s zijn modellen, tenzij anders vermeld.