Augeo magazine is hét online tijdschrift over veilig opgroeien. Via opiniërende bijdragen, ervaringsverhalen, interviews en columns stimuleren we de discussie over en maatschappelijke betrokkenheid bij kindermishandeling. Uitgever: Augeo.
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)
We hebben veel te vertellen
De Jongerentaskforce Kindermishandeling bestaat uit 10 jongeren in de leeftijd van 15 tot 26 jaar. Zij zijn allemaal betrokken bij het thema kindermishandeling. Ze werden zelf mishandeld, of vrienden of klasgenoten kregen er mee te maken. Ook werken sommigen met kinderen en/of ouders en komen ze beroepsmatig in aanraking met mishandeling. De taskforceleden: ‘Jongeren hebben een enorme kracht en we hebben veel te vertellen. We willen dat dat gezien én gehoord wordt en stellen ons graag aan u voor.’
Andre (17 jaar)
Mijn naam is Andre en ik studeer Rechtsgeleerdheid, omdat ik het belangrijk vind dat andermans rechten gehoord worden. De Jongerentaskforce Kindermishandeling vind ik enorm belangrijk, omdat jongeren te weinig worden gehoord over dit belangrijke thema - terwijl het over hen en hun rechten gaat! Jongeren zijn niet alleen de toekomst, we zijn er ook vandaag. En vandaag moeten we een stem krijgen in de aanpak van kindermishandeling. Vanaf nú moeten jongeren de kans krijgen nieuwe ideeën te bieden en moeten we gehoord worden. Want kindermishandeling is verschrikkelijk!
Danielle (23 jaar)
Ik heb zelf SPH gestudeerd en ben er van geschrokken dat er zo weinig aandacht was voor kindermishandeling en huiselijk geweld. Ik merk dat veel professionals weerstand voelen om te handelen wanneer zij vermoedens hebben. Dit lijkt grotendeels samen te hangen met de heersende taboe, (persoonlijke) weerstanden, te weinig kennis van de sociale kaart, gesprekstechnieken en de angst om mensen vals te 'beschuldigen'. Daarnaast worden signalen van kinderen vaak niet opgepakt omdat mensen niet genoeg bekend zijn met de signalen. Ik neem deel aan de Jongerentaskforce omdat ik het belangrijk vind dat kindermishandeling aangepakt wordt en onder de aandacht gebracht word in onze samenleving. De stem van jongeren mag hierin niet vergeten worden!
Dico (19 jaar)
Kindermishandeling is een schrijnend probleem. Niet alleen het feit dat er 119.000 kinderen per jaar mishandeld worden, maar ook dat jongeren aangeven dat de hulp anders georganiseerd moet worden. Kindermishandeling staat hoog op de agenda, maar soms missen jongeren de daden, die bij de woorden horen. Ik wil me sterk maken voor al die jongeren. Als Jongerentaskforce willen we de stem van jongeren laten horen. Als kandidaat-raadslid zie ik lokaal veel positieve ontwikkelingen; alleen vraag ik me wel af hoe we de aanpak van kindermishandeling bij de gemeente een goede plek kunnen geven. Vertrouwen is een belangrijk kernwoord daarbij voor de groep; daarvan gaat mijn hart sneller kloppen.
Ewout (26 jaar)
Ik vind het erg goed dat er een Jongerentaskforce Kindermishandeling is opgezet zodat wij vanuit een perspectief van jongeren ideeën kunnen aandragen om kindermishandeling tegen te gaan en beter bespreekbaar te maken. Zelf ben ik erg trots dat ik met zo'n enthousiaste groep hiermee aan de slag ga. Er is veel te doen en de uitdagingen zijn groot, maar ik heb er vertouwen in dat wij een goede bijdrage kunnen gaan leveren om dit probleem in de toekomst beter aan te kunnen pakken.
Laura (21 jaar)
Ik ben actief in de taskforce omdat ik het belangrijk vind dat kinderen, hulpverleners en leraren weten wat ze moeten doen in het geval van kindermishandeling. Het komt nog te vaak voor dat kinderen niet de goede hulp krijgen, omdat hulpverleners handelingsverlegen zijn of simpelweg niet weten wat ze moeten doen. Ik hoop dat we met de Taskforce, kindermishandeling bespreekbaar kunnen maken en handvatten aan professionals kunnen bieden zodat we kindermishandeling hopelijk vaker kunnen voorkomen in de toekomst!
Loïs (20 jaar)
Ik ben Loïs en loop stage; hierdoor ben ik in contact gekomen met het NJR. Ik zit in mijn afstudeerjaar van de opleiding SCW MBO niveau 4, na deze opleiding wil ik graag pedagogiek op het HBO volgen. De Jongerentaskforce Kindermishandeling is voor mij een mooie opstap om mij te kunnen oriënteren op de doelgroep die ik later misschien wel zou kunnen begeleiden. Het bereiken van de bespreekbaarheid van kindermishandeling spreekt me erg aan omdat ik het idee heb dat er nog een groot taboe op dit onderwerp ligt, zeker op de verbale vorm van kindermishandeling. Ook vind ik het belangrijk dat jongeren een stem krijgen in het onderwerp, daarom sta ik paraat om via onze Facebookpagina jongeren ook deels een inspraak te geven waar dat mogelijk is.
Naima (16 jaar)
Hoi, ik ben Naima en ik zit in de Jongerentaskforce Kindermishandeling omdat ik de meest kwetsbaren in de samenleving wil helpen, namelijk kinderen. Er wordt hier in Nederland veel gedaan tegen kindermishandeling en -misbruik, maar zeker niet genoeg, blijkt uit cijfers. Ik denk dat de oplossing niet ligt in het straffen, maar in het helpen van mensen die mishandelen, en mishandeld worden. Want je kunt pas stoppen met mishandelen als je weet waar je fout ligt, hoe je die maakt, en hoe je verder kunt; dat doe je niet door alleen te zeggen dat iemand fout zit. We zitten zo op het puntje van onze stoel als het op straffen aankomt, want straffen zou 'helpen'. Kunnen we er niet voor zorgen dat iedereen die hulp nodig heeft, dit ook krijgt? Wie weet kunnen we dan voorkomen dat het in gezinnen uit de hand kan lopen.
Negesty (20 jaar)
Mijn naam is Negesty en ik ben bij de Jongerentaskforce, omdat ik heel nieuwsgierig ben. Verder is het een onderwerp waar ik niet dagelijks over praat en op deze wijze laat ik mij ook informeren. Ik vind de groep hartstikke leuk en heb er vol vertrouwen in. Ik zou graag een verschil willen maken met de Jongerentaskforce. Ik weet dat het onmogelijk is om kindermishandeling helemaal tegen te gaan. Graag zou ik willen dat het niet meer een onderwerp is waar mensen weinig over weten en dat wij anderen kunnen beïnvloeden op een positieve manier.
Sharona (17 jaar)
Ik ben Sharona, een 17-jarige betrokken en behulpzame scholier. Ik zit in de Jongerentaskforce Kindermishandeling, omdat ik iets wil betekenen voor anderen. Ik wil dat er meer duidelijkheid komt, hoe je moet handelen wanneer je erachter komt dat jijzelf of één van je vrienden mishandeld wordt. Tevens wil ik dat het onderwerp ‘kindermishandeling' bespreekbaarder wordt.
FOTO'S: COR SMITS
JONGERENTASKFORCE Kindermishandeling
Zelf meepraten en meebeslissen!
'Discussies over jeugdzorg moeten over de inhoud gaan: de stem van jongeren is noodzakelijk’
De Jongerentaskforce Kindermishandeling bestaat uit 10 jongeren, van 15 tot en met 26 jaar. 'We vinden dat kinderen en jongeren meer inspraak moeten krijgen in hoe kindermishandeling aangepakt wordt,' zegt Andre Damian. Andre (17) is één van leden van de Jongerentaskforce.
Met de start van de Jongerentaskforce op 18 november krijgen jongeren eindelijk zelf een stem in het tegengaan van kindermishandeling.
Dat is hard nodig, want alle actieplannen ten spijt: het aantal kinderen dat elk jaar mishandeld, misbruikt en verwaarloosd wordt, ruim 118.000, lijkt nog niet te dalen.
De Jongerentaskforce gaat direct aan de slag: ze kregen aanbevelingen van mishandelde kinderen en hielden zelf ook een onderzoek onder jongeren. De jongerentaskforce is een initiatief van Augeo en wordt uitgevoerd door NJR.
Aanbevelingen van kinderen
De Jongerentaskforce kreeg aanbevelingen van mishandelde jongeren overhandigd. In het boek 'Ik wil je wat vertellen', geven de kinderen aan dat de zorg voor jongeren beter kan.
'Meer contacttijd met een en dezelfde hulpverlener. Je verhaal niet vertellen in een kantoor en praat met ons, ook zonder dat onze ouders er bij zijn.'
Meer aandacht op scholen
Een andere actie van de Jongerentaskforce Kindermishandeling is een onderzoek onder jongeren dat ze hebben laten uitvoeren door NJR.
Leden van het NJR-jongerenpanel is gevraagd hoe zij vinden dat kindermishandeling bestreden moet worden en welke rol jongeren daarin zelf willen spelen.
Uit het onderzoek blijkt dat jongeren zich zelf een grote rol toedelen en graag willen helpen maar vaak niet weten hoe. 40% van de ondervraagden weet niet welke organisaties ze zouden kunnen inschakelen.
Daarnaast vindt meer dan de helft van de jongeren dat leerkrachten en scholen een belangrijke rol spelen bij het aanpakken van kindermishandeling.
Tegelijkertijd geeft meer dan de helft van de jongeren aan dat er bij hen op school geen aandacht is voor kindermishandeling.
'Ouders geen boemannen'
Ruim zeven op de tien jongeren denken dat een ouder die zijn kind mishandelt, alsnog kan leren een goede vader of moeder te zijn.
Een meerderheid van de jongeren vindt dan ook dat ouders die mishandelen hulp moeten krijgen, in plaats van gestraft worden.
Opvallend is dat meer dan 60% van de jongeren vindt dat anderen zich best mogen bemoeien met de opvoeding die ouders hun kinderen geven.
Over jongeren
Volgens Mariëlle Dekker, directeur Augeo en hoofdredacteur van online Tijdschrift Kindermishandeling, wordt er veel gepraat over jongeren, maar niet mét jongeren.
'We krijgen een nieuw jeugdzorgstelsel. De discussies gaan over zaken als transitiearrangementen en regievoering, maar kinderen en jongeren zelf worden nauwelijks gehoord. Terwijl ze de belangrijkste 'stakeholders' zijn.'
'Op deze manier richten actieplannen voor de aanpak van kindermishandeling zich vaak niet op concrete uitkomsten voor kinderen zelf, zoals voorlichting over kindermishandeling of voldoende gesprekstijd met een voogd of begeleider. De stem van jongeren is nodig om dit soort inhoud op de agenda te houden.’
Gevraagd en ongevraagd advies
De Jongerentaskforce Kindermishandeling doet gevraagd en ongevraagd voorstellen over hoe kindermishandeling beter tegengegaan kan worden en hoe mishandelde kinderen en jongeren tijdig de goede hulp krijgen.
De jongeren zullen samenwerken met vertegenwoordigers van bestaande jongereninitiatieven en -platforms in de jeugdzorg.
De taskforce is oo k aanspreekpunt voor organisaties, overheid en politiek en zal de stem van jongeren daar laten horen.
Lees het volledige onderzoeksverslag >>
De leden van de
Jongerentaskforce
stellen zich voor >>
Augeo Actueel - Praten met kinderen
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)