Meer informatie
Ik wil hier beter in worden, maar hoe?
#5
Ik heb geen inspiratie, kan ik even sparren?
#4
Kan ik dit eerst even oefenen?
#3
Hoe pak ik dit nou aan?
#2
Verdieping? Daar heb ik echt geen tijd voor!
#1
Deel dit artikel:
Meer informatie:
En vervolgens kun je vragen:
#5 Ik wil hier beter in worden, maar hoe?
Als het om leren tijdens het werk gaat, zijn we vaak geneigd om te denken: als ik tijd heb, ga ik me daar wel in verdiepen. Maar er komen altijd belangrijker zaken tussen. Hoe maak je leren behapbaar, zodat je er ook echt aan toekomt? Opdelen in kleine stapjes kan dan helpen. Met AI kun je een persoonlijk plan maken dat haalbaar is binnen de tijd die jij hebt. Ook kun je AI inzetten als ‘leercoach’ om jou te helpen reflecteren op je eigen ontwikkeling.
#4 Ik heb geen inspiratie, kan ik even sparren?
AI is een handige sparringpartner als je een begin moet maken met een nieuwe taak of een plan, of ergens in vastloopt en even geen idee hebt hoe verder. AI kan je creativiteit stimuleren door je op ideeën te brengen, onverwachte invalshoeken te geven of te helpen om buiten de gebaande paden te denken.
#3 Kan ik dit eerst even oefenen?
Hoe kan AI helpen?
Geef op waar je meer over wilt leren. Laat AI jou bevragen op je leerdoelen en de voorwaarden, en vervolgens op basis van jouw antwoorden een persoonlijk leerplan voorstellen. Of laat AI jou reflectievragen stellen.
Hoe kan AI helpen?
Beschouw AI als een meedenkende collega. Beschrijf het vraagstuk waarmee je worstelt en vraag AI om ideeën, oplossingen, aanpakken, etc. Geef aan of je beproefde ideeën, meest gebruikte aanpakken, evidence-based voorstellen of iets dergelijks wilt krijgen, of dat AI juist out of the box moet denken.
Ook kun je AI kritische vragen aan jou laten stellen over wat je wilt bereiken, wat je al hebt geprobeerd, waarom het niet lukt, enzovoort. Zoals wellicht een collega ook zou doen als je een probleem of moeilijke casus voorlegt. Vaak kom je dan zelf weer op nieuwe ideeën.
Tip: neem AI mee als ‘deelnemer’ in een brainstormsessie.
Hoe kan AI helpen?
Tip: verander van perspectief. Vraag AI om het probleem vanuit verschillende stakeholders te bekijken, zoals het kind, de ouder of de begeleider.
Om jezelf kritisch te laten bevragen schrijf je een prompt zoals:
Voor het maken van een persoonlijk leerplan kun je een specifiek prompt intikken als:
Je bent mijn leercoach. Help me met het maken van een leerplan om beter te worden in het werken met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Stel me eerst 5 vragen. Begin met de eerste vraag, wacht op mijn antwoord en stel dan de volgende vraag. Als ik 5 vragen heb beantwoord, kom dan met een voorstel voor een leerplan. Belangrijk is dat de activiteiten in het leerplan klein zijn en dat ik ze in of tijdens mijn werk kan oppakken. Dit zijn de 5 vragen: #1 Waar wil je beter in worden? #2 Wat is je beginniveau? #3 Waarom is het belangrijk voor je? #4 Wat zijn een paar leervormen die je prettig vindt? #5 Hoeveel tijd kun je er per week aan besteden? Beschrijf in het leerplan eerst wat de belangrijkste vaardigheden zijn die ik moet leren. Geef me vervolgens een stappenplan voor de komende <specificeer periode>. Geef per week/maand aan wat ik bereikt kan hebben aan het einde ervan. Maak de stappen klein en praktisch. Gebruik bij het plan de techniek van gespreide herhaling.
Specifieke voorbeeldprompts
Voor het vragen naar ideeën voor een aanpak schrijf je een specifieke prompt als:
Je bent een expert in het bedenken van nieuwe invalshoeken. Ik moet een strategie/aanpak bedenken om <…> te bereiken. Wij hebben al diverse aanpakken geprobeerd, maar het lukt niet om dit structureel in te bedden in de organisatie. Wij begrijpen niet goed waarom dit niet lukt. Kun je mij een aantal vragen stellen om de mogelijke oorzaken helder te krijgen? Stel me een vraag en als ik heb geantwoord, stel me dan een volgende vraag. Ga zo door tot ik zeg dat je moet stoppen. Help mij vervolgens met een aantal nieuwe, creatieve ideeën voor hoe wij meer gebruik kunnen maken van ervaringsdeskundigheid in ons werk. Beschrijf verschillende alternatieven. Denk hierbij out of the box.
Je bent een expert in het bedenken van nieuwe effectieve aanpakken. De volgende casus doet zich voor: <beschrijf situatie>. Ons team weet nu niet meer hoe het verder moet met deze casus. Help ons met een aantal alternatieve aanpakken. Hoe kunnen we hier een doorbraak creëren <volgens de methode van…>?
Specifieke voorbeeldprompts
Formuleer een specifieke prompt zoals deze:
Je bent mijn reflectiecoach en helpt me na te denken over hoe ik me verder kan ontwikkelen <om in…>. Stel me korte, verrassende en creatieve vragen die me laten nadenken over wat ik al weet/kan, waar ik sterk in bent, wat me energie geeft en wat ik wil bereiken. Stel per keer 1 vraag en wacht op mijn antwoord voor je de volgende vraag stelt. Stel maximaal 5 vragen. Gebruik mijn antwoorden om een persoonlijke slogan te creëren in maximaal 10 woorden die mijn ontwikkeldoelstelling typeert en past bij mijn verhaal. Sluit af met een inspirerende aanmoediging voor mijn verdere ontwikkeling.
ChatGPT, ik wil oefenen met het bespreken van mijn zorgen met een ouder, omdat ik vermoed dat zijn kind verwaarloosd wordt. Ik ben pedagogisch medewerker in de kinderopvang/leerkracht in het onderwijs/huisarts/... Kun je de rol spelen van die ouder? Doe een aantal suggesties voor hoe ik dat gesprek kan beginnen. Vervolgens wil ik verschillende benaderingen testen om niet beschuldigend over te komen en tegelijk open duidelijk te maken dat ik echt bezorgd ben. Kun je af en toe ook verschillende reacties geven, bijvoorbeeld defensief, begripvol of ontwijkend, zodat ik kan oefenen met verschillende gespreksscenario’s?
Specifieke voorbeeldprompt
Vraag AI de rol aan te nemen van degene met wie je het gesprek gaat voeren. Geef aan wat jij wilt bereiken in dit gesprek. Je kunt daarbij ook aangeven hoe je wilt dat je gesprekspartner reageert. Of vragen om telkens meerdere reacties te geven, conform verschillende stijlen, en jou te laten kiezen met welke je het gesprek gaat vervolgen.
Er zijn situaties die je moeilijk kunt oefenen in de praktijk, zoals het voeren van een lastig gesprek. Vraag AI dan om de rol van je gesprekspartner te ‘spelen’. Een chatbot is dan je veilige ‘oefen-tutor’. In de praktijk loopt elk gesprek uiteraard anders, en reacties zijn niet altijd te voorspellen. Maar oefenen met de chatbot geeft je inzicht in de mogelijke reacties die je kunt verwachten. Probeer verschillende stijlen uit en ervaar hoe de chatbot reageert.
Herschrijf dit zo dat het een objectieve beschrijving van de situatie is, zonder subjectieve waardeoordelen.
Voor het objectief rapporteren kun je bijvoorbeeld dit vragen:
Ik geef je een beschrijving van wat ik heb waargenomen. Mijn doel is om dit objectief te beschrijven zonder waardeoordeel. Geef aan welke beweringen in mijn tekst een subjectief oordeel bevatten. Dit is de beschrijving:……
Voor het toepassen van de meldcode zou je kunnen intikken:
Ik ben een <functie/beroep>. Ik heb een vermoeden van kindermishandeling/huiselijk geweld/seksueel misbruik bij <omschrijf degene die het betreft in neutrale termen, bijv. volwassen cliënt, leerling van 12 jaar oud>. Dit vermoeden is gebaseerd op <omschrijf signalen>. Wat moet ik nu doen volgens de Wet Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld? Geef 3 tips hoe ik deze stap het beste kan uitvoeren. Geef aan wat belangrijke aandachtspunten zijn bij het uitvoeren van deze stap. Geef ook aan wat veelvoorkomende valkuilen zijn.
Om een lastig gesprek voor te bereiden kun je bijvoorbeeld intikken:
Jij bent een expert in het voeren van lastige gesprekken met <type cliënt>. Ik heb een cliënt die <kenmerken cliënt, zoals leeftijd, positie, zorgvraag etc.>. In het gesprek vindt/eist/wil deze cliënt dat… Ik ben dan geneigd boos te worden of mijn geduld te verliezen. Geef me 6 tips om kalm en professioneel te blijven volgens het gespreksmodel <…>. Wat zijn goede voorbeeldzinnen om het gesprek mee te openen? Wat zijn goede zinnen in het gesprek om de emoties bij de cliënt te laten zakken?
Voor het bevragen van de 'auteur' kun je bijvoorbeeld intikken:
Kun je op 3 kritische vragen over de inhoud van dit artikel formuleren?
Als je dit artikel zou bespreken in een populairwetenschappelijk vakblad voor medici, welke pakkende titel zou je er dan boven zetten? Geef 3 alternatieve suggesties.
Kun je de conclusie van het bijgevoegde artikel samenvatten in maximaal 200 woorden?
Kun je een samenvatting van het bijgevoegde artikel geven in maximaal 1000 woorden? Het moet een doorlopende, goed leesbare tekst zijn, gericht op beroepsbeoefenaren op hbo-niveau. Vaktermen zijn toegestaan. Gebruik geen opsommingen.
Hoe kan AI helpen?
Om snel grip te krijgen op de inhoud van een artikel kun je bijvoorbeeld deze prompts intikken:
Specifieke voorbeeldprompts
Voer een URL in naar een video, artikel, website o.i.d., of upload een artikel in ChatGPT. Vraag bijvoorbeeld om een samenvatting, een opsomming van de belangrijkste punten, X aantal vragen voor een discussie over het artikel met collega’s of een reactie van iemand die het niet eens is met de inhoud. Je kunt ChatGPT ook vragen om de rol aan te nemen van de auteur van het artikel en in gesprek gaan over de inhoud door vragen aan deze ‘auteur’ te stellen.
Gebruik ScholarGPT (die vind je onder ‘GPT’s onderzoeken’) voor de analyse van wetenschappelijke artikelen en data.
Liever luisteren? Upload een artikel in Google NotebookLM en vraag om een audio-overzicht: in een levendig tweegesprek wordt de inhoud behandeld.
AI kan je helpen om snel grip te krijgen op de essentie van een wetenschappelijk artikel of opgenomen webinar. Dit doe je bijvoorbeeld door een samenvatting te laten maken. Je kunt daarbij gerichte vragen stellen om te bepalen wat voor jou relevant is. Of je laat de inhoud omzetten in een andere vorm die voor jou makkelijker is, zoals een podcast of grafiek.
#1 Verdieping? Daar heb ik echt geen tijd voor!
Wat is een goede prompt?
Een paar tips vooraf
uitgelicht
9 min.
Lidy Boone
Vorige pagina
Volgende pagina
Je vak ontwikkelt zich en er ontstaan voortdurend nieuwe inzichten en (technische) mogelijkheden. Hoe blijf je bij? Dat kan op allerlei manieren, zoals door webinars, trainingen en e-learning te volgen, vakbladen en nieuwsbrieven te lezen en congressen te bezoeken. Maar al dat leren kost tijd - en die heb je niet genoeg. Gelukkig zijn er tegenwoordig (online) mogelijkheden om te leren en om informatie te vinden op het moment dat jij dit nodig hebt. En AI kan je op allerlei manieren helpen om snel nieuwe kennis op te doen, om deze meteen goed in te zetten, om je vaardigheden te verbeteren en: door met jou te reflecteren op je ervaringen, zodat je daarvan leert.
Ik wil beter worden in dit of dat, hoe bereik ik dat? Hoe kan ik deze methode het beste toepassen in de praktijk? Kan ik dit belangrijke gesprek eerst even oefenen? AI-tools zoals ChatGPT kunnen je helpen bij dit soort leer- en ontwikkelvragen over je werk. Bekijk de 5 inspirerende voorbeelden - en probeer het meteen zelf uit.
Zo kan AI je helpen bij leren en ontwikkelen
Kun jij de rol aannemen van de auteur van het bijgevoegde artikel? Ik ben interviewer, zonder specifieke vakkennis over het onderwerp van dit artikel. Ik ga jou vragen stellen over dit artikel, en jij geeft antwoord op een niveau dat ik als leek kan begrijpen waar het over gaat. Ik stel je steeds 1 vraag, jij antwoordt, en dan stel ik de volgende vraag, etc.
#2 Hoe pak ik dit nou aan?
De inhoud van dit artikel is mede tot stand gekomen met input van ennuonline.nl. Wil je meer weten over het gebruik van AI voor werkplekleren? Volg dan hun workshop ‘Werkplekleren met technologie’.
Meer weten over AI en werkplekleren?

De inhoud van dit artikel is mede tot stand gekomen met input van van Joitske Hulsebosch en Sibrenne Wagenaar ennuonline.nl. Wil je meer weten over het gebruik van AI voor werkplekleren? Volg dan hun workshop ‘Werkplekleren met technologie’.
Meer weten over AI en werkplekleren?
Professionals die AI al gebruiken in hun werk doen dat vooral om informatie op te zoeken of teksten te schrijven. Maar AI wordt ook gebruikt voor het opdoen van inspiraties of het samenvatten van artikelen.
We zijn benieuwd hoe jullie de voorbeelden uit dit artikel kunnen toepassen in het werkveld. Praat hierover mee op ons channel!
Volg jij ons channel ‘Veiligheid in gezinnen’ al op 1Sociaaldomein? Hier vind je o.a. nieuwtjes, informatie, tools en webinars, aansluitend bij verschillende thema’s.
In ons channel ‘Veiligheid in gezinnen’ vroegen we professionals of zij AI gebruiken in hun werk. Zij gaven aan erg benieuwd te zijn naar de mogelijkheden van AI op de werkvloer.
Hoe gebruik jij AI in je werk?

Specifieke voorbeeldprompts
Hoe kan AI helpen?
Beschrijf een concrete situatie of taak, geef aan wat je doel is en waar je hulp bij wilt, en stel een concrete vraag. Geef eventueel randvoorwaarden waar het antwoord aan moet voldoen, zoals het aantal woorden/tips, het gekozen perspectief, het theoretische model dat gevolgd moet worden.
Soms moet je een specifieke taak uitvoeren waarover je ooit weleens geleerd hebt, maar hoe pak je het ook alweer aan? Zoals het voeren van een lastig gesprek, het zetten van de juiste stappen volgens een procedure of richtlijn, het objectief vastleggen van een waarneming of het voorbereiden van een presentatie.
Voor hulp bij reflecteren:



Vorige pagina
Deel dit artikel:
De inhoud van dit artikel is mede tot stand gekomen met input van van Joitske Hulsebosch en Sibrenne Wagenaar ennuonline.nl. Wil je meer weten over het gebruik van AI voor werkplekleren? Volg dan hun workshop ‘Werkplekleren met technologie’.
Meer weten over AI en werkplekleren?
De inhoud van dit artikel is mede tot stand gekomen met input van ennuonline.nl. Wil je meer weten over het gebruik van AI voor werkplekleren? Volg dan hun workshop ‘Werkplekleren met technologie’.
Meer weten over AI en werkplekleren?

Beschrijf een concrete situatie of taak, geef aan wat je doel is en waar je hulp bij wilt, en stel een concrete vraag. Geef eventueel randvoorwaarden waar het antwoord aan moet voldoen, zoals het aantal woorden/tips, het gekozen perspectief, het theoretische model dat gevolgd moet worden.
Professionals die AI al gebruiken in hun werk doen dat vooral om informatie op te zoeken of teksten te schrijven. Maar AI wordt ook gebruikt voor het opdoen van inspiraties of het samenvatten van artikelen.
We zijn benieuwd hoe jullie de voorbeelden uit dit artikel kunnen toepassen in het werkveld. Praat hierover mee op ons channel!
Volg jij ons channel ‘Veiligheid in gezinnen’ al op 1Sociaaldomein? Hier vind je o.a. nieuwtjes, informatie, tools en webinars, aansluitend bij verschillende thema’s.
In ons channel ‘Veiligheid in gezinnen’ vroegen we professionals of zij AI gebruiken in hun werk. Zij gaven aan erg benieuwd te zijn naar de mogelijkheden van AI op de werkvloer.
Hoe gebruik jij AI in je werk?

Volgende pagina
Meer informatie:
Je bent mijn reflectiecoach en helpt me na te denken over hoe ik me verder kan ontwikkelen <om in…>. Stel me korte, verrassende en creatieve vragen die me laten nadenken over wat ik al weet/kan, waar ik sterk in bent, wat me energie geeft en wat ik wil bereiken. Stel per keer 1 vraag en wacht op mijn antwoord voor je de volgende vraag stelt. Stel maximaal 5 vragen. Gebruik mijn antwoorden om een persoonlijke slogan te creëren in maximaal 10 woorden die mijn ontwikkeldoelstelling typeert en past bij mijn verhaal. Sluit af met een inspirerende aanmoediging voor mijn verdere ontwikkeling.
Tip: verander van perspectief. Vraag AI om het probleem vanuit verschillende stakeholders te bekijken, zoals het kind, de ouder of de begeleider.
Je bent een expert in het bedenken van nieuwe invalshoeken. Ik moet een strategie/aanpak bedenken om <…> te bereiken. Wij hebben al diverse aanpakken geprobeerd, maar het lukt niet om dit structureel in te bedden in de organisatie. Wij begrijpen niet goed waarom dit niet lukt. Kun je mij een aantal vragen stellen om de mogelijke oorzaken helder te krijgen? Stel me een vraag en als ik heb geantwoord, stel me dan een volgende vraag. Ga zo door tot ik zeg dat je moet stoppen. Help mij vervolgens met een aantal nieuwe, creatieve ideeën voor hoe wij meer gebruik kunnen maken van ervaringsdeskundigheid in ons werk. Beschrijf verschillende alternatieven. Denk hierbij out of the box.
Voor het maken van een persoonlijk leerplan kun je een specifiek prompt intikken als:
Specifieke voorbeeldprompts
Als het om leren tijdens het werk gaat, zijn we vaak geneigd om te denken: als ik tijd heb, ga ik me daar wel in verdiepen. Maar er komen altijd belangrijker zaken tussen. Hoe maak je leren behapbaar, zodat je er ook echt aan toekomt? Opdelen in kleine stapjes kan dan helpen. Met AI kun je een persoonlijk plan maken dat haalbaar is binnen de tijd die jij hebt. Ook kun je AI inzetten als ‘leercoach’ om jou te helpen reflecteren op je eigen ontwikkeling.
#5 Ik wil hier beter in worden, maar hoe?
Je bent een expert in het bedenken van nieuwe effectieve aanpakken. De volgende casus doet zich voor: <beschrijf situatie>. Ons team weet nu niet meer hoe het verder moet met deze casus. Help ons met een aantal alternatieve aanpakken. Hoe kunnen we hier een doorbraak creëren <volgens de methode van…>?
Hoe kan AI helpen?
Geef op waar je meer over wilt leren. Laat AI jou bevragen op je leerdoelen en de voorwaarden, en vervolgens op basis van jouw antwoorden een persoonlijk leerplan voorstellen. Of laat AI jou reflectievragen stellen.
Om jezelf kritisch te laten bevragen schrijf je een prompt zoals:
Je bent mijn leercoach. Help me met het maken van een leerplan om beter te worden in het werken met de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Stel me eerst 5 vragen. Begin met de eerste vraag, wacht op mijn antwoord en stel dan de volgende vraag. Als ik 5 vragen heb beantwoord, kom dan met een voorstel voor een leerplan. Belangrijk is dat de activiteiten in het leerplan klein zijn en dat ik ze in of tijdens mijn werk kan oppakken. Dit zijn de 5 vragen: #1 Waar wil je beter in worden? #2 Wat is je beginniveau? #3 Waarom is het belangrijk voor je? #4 Wat zijn een paar leervormen die je prettig vindt? #5 Hoeveel tijd kun je er per week aan besteden? Beschrijf in het leerplan eerst wat de belangrijkste vaardigheden zijn die ik moet leren. Geef me vervolgens een stappenplan voor de komende <specificeer periode>. Geef per week/maand aan wat ik bereikt kan hebben aan het einde ervan. Maak de stappen klein en praktisch. Gebruik bij het plan de techniek van gespreide herhaling.
Voor hulp bij reflecteren:
Beschouw AI als een meedenkende collega. Beschrijf het vraagstuk waarmee je worstelt en vraag AI om ideeën, oplossingen, aanpakken, etc. Geef aan of je beproefde ideeën, meest gebruikte aanpakken, evidence-based voorstellen of iets dergelijks wilt krijgen, of dat AI juist out of the box moet denken.
Ook kun je AI kritische vragen aan jou laten stellen over wat je wilt bereiken, wat je al hebt geprobeerd, waarom het niet lukt, enzovoort. Zoals wellicht een collega ook zou doen als je een probleem of moeilijke casus voorlegt. Vaak kom je dan zelf weer op nieuwe ideeën.
Tip: neem AI mee als ‘deelnemer’ in een brainstormsessie.
Hoe kan AI helpen?
AI is een handige sparringpartner als je een begin moet maken met een nieuwe taak of een plan, of ergens in vastloopt en even geen idee hebt hoe verder. AI kan je creativiteit stimuleren door je op ideeën te brengen, onverwachte invalshoeken te geven of te helpen om buiten de gebaande paden te denken.
#4 Ik heb geen inspiratie, kan ik even sparren?
Voor het vragen naar ideeën voor een aanpak schrijf je een specifieke prompt als:
Specifieke voorbeeldprompts
ChatGPT, ik wil oefenen met het bespreken van mijn zorgen met een ouder, omdat ik vermoed dat zijn kind verwaarloosd wordt. Ik ben pedagogisch medewerker in de kinderopvang/leerkracht in het onderwijs/huisarts/... Kun je de rol spelen van die ouder? Doe een aantal suggesties voor hoe ik dat gesprek kan beginnen. Vervolgens wil ik verschillende benaderingen testen om niet beschuldigend over te komen en tegelijk open duidelijk te maken dat ik echt bezorgd ben. Kun je af en toe ook verschillende reacties geven, bijvoorbeeld defensief, begripvol of ontwijkend, zodat ik kan oefenen met verschillende gespreksscenario’s?
Vraag AI de rol aan te nemen van degene met wie je het gesprek gaat voeren. Geef aan wat jij wilt bereiken in dit gesprek. Je kunt daarbij ook aangeven hoe je wilt dat je gesprekspartner reageert. Of vragen om telkens meerdere reacties te geven, conform verschillende stijlen, en jou te laten kiezen met welke je het gesprek gaat vervolgen.
Specifieke voorbeeldprompt
Hoe kan AI helpen?
Formuleer een specifieke prompt zoals deze:
Er zijn situaties die je moeilijk kunt oefenen in de praktijk, zoals het voeren van een lastig gesprek. Vraag AI dan om de rol van je gesprekspartner te ‘spelen’. Een chatbot is dan je veilige ‘oefen-tutor’. In de praktijk loopt elk gesprek uiteraard anders, en reacties zijn niet altijd te voorspellen. Maar oefenen met de chatbot geeft je inzicht in de mogelijke reacties die je kunt verwachten. Probeer verschillende stijlen uit en ervaar hoe de chatbot reageert.
#3 Kan ik dit eerst even oefenen?
En vervolgens kun je vragen:
Herschrijf dit zo dat het een objectieve beschrijving van de situatie is, zonder subjectieve waardeoordelen.
Ik geef je een beschrijving van wat ik heb waargenomen. Mijn doel is om dit objectief te beschrijven zonder waardeoordeel. Geef aan welke beweringen in mijn tekst een subjectief oordeel bevatten. Dit is de beschrijving:……
Voor het objectief rapporteren kun je bijvoorbeeld dit vragen:
Ik ben een <functie/beroep>. Ik heb een vermoeden van kindermishandeling/huiselijk geweld/seksueel misbruik bij <omschrijf degene die het betreft in neutrale termen, bijv. volwassen cliënt, leerling van 12 jaar oud>. Dit vermoeden is gebaseerd op <omschrijf signalen>. Wat moet ik nu doen volgens de Wet Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk geweld? Geef 3 tips hoe ik deze stap het beste kan uitvoeren. Geef aan wat belangrijke aandachtspunten zijn bij het uitvoeren van deze stap. Geef ook aan wat veelvoorkomende valkuilen zijn.
Kun jij de rol aannemen van de auteur van het bijgevoegde artikel? Ik ben interviewer, zonder specifieke vakkennis over het onderwerp van dit artikel. Ik ga jou vragen stellen over dit artikel, en jij geeft antwoord op een niveau dat ik als leek kan begrijpen waar het over gaat. Ik stel je steeds 1 vraag, jij antwoordt, en dan stel ik de volgende vraag, etc.
Voor het toepassen van de meldcode zou je kunnen intikken:
Specifieke voorbeeldprompts
Soms moet je een specifieke taak uitvoeren waarover je ooit weleens geleerd hebt, maar hoe pak je het ook alweer aan? Zoals het voeren van een lastig gesprek, het zetten van de juiste stappen volgens een procedure of richtlijn, het objectief vastleggen van een waarneming of het voorbereiden van een presentatie.
#2 Hoe pak ik dit nou aan?
Hoe kan AI helpen?
Jij bent een expert in het voeren van lastige gesprekken met <type cliënt>. Ik heb een cliënt die <kenmerken cliënt, zoals leeftijd, positie, zorgvraag etc.>. In het gesprek vindt/eist/wil deze cliënt dat… Ik ben dan geneigd boos te worden of mijn geduld te verliezen. Geef me 6 tips om kalm en professioneel te blijven volgens het gespreksmodel <…>. Wat zijn goede voorbeeldzinnen om het gesprek mee te openen? Wat zijn goede zinnen in het gesprek om de emoties bij de cliënt te laten zakken?
Om een lastig gesprek voor te bereiden kun je bijvoorbeeld intikken:
Hoe kan AI helpen?
Voor het bevragen van de 'auteur' kun je bijvoorbeeld intikken:
Kun je op 3 kritische vragen over de inhoud van dit artikel formuleren?
Als je dit artikel zou bespreken in een populairwetenschappelijk vakblad voor medici, welke pakkende titel zou je er dan boven zetten? Geef 3 alternatieve suggesties.
Kun je de conclusie van het bijgevoegde artikel samenvatten in maximaal 200 woorden?
Kun je een samenvatting van het bijgevoegde artikel geven in maximaal 1000 woorden? Het moet een doorlopende, goed leesbare tekst zijn, gericht op beroepsbeoefenaren op hbo-niveau. Vaktermen zijn toegestaan. Gebruik geen opsommingen.
Om snel grip te krijgen op de inhoud van een artikel kun je bijvoorbeeld deze prompts intikken:
Specifieke voorbeeldprompts
Voer een URL in naar een video, artikel, website o.i.d., of upload een artikel in ChatGPT. Vraag bijvoorbeeld om een samenvatting, een opsomming van de belangrijkste punten, X aantal vragen voor een discussie over het artikel met collega’s of een reactie van iemand die het niet eens is met de inhoud. Je kunt ChatGPT ook vragen om de rol aan te nemen van de auteur van het artikel en in gesprek gaan over de inhoud door vragen aan deze ‘auteur’ te stellen.
Gebruik ScholarGPT (die vind je onder ‘GPT’s onderzoeken’) voor de analyse van wetenschappelijke artikelen en data.
Liever luisteren? Upload een artikel in Google NotebookLM en vraag om een audio-overzicht: in een levendig tweegesprek wordt de inhoud behandeld.
AI kan je helpen om snel grip te krijgen op de essentie van een wetenschappelijk artikel of opgenomen webinar. Dit doe je bijvoorbeeld door een samenvatting te laten maken. Je kunt daarbij gerichte vragen stellen om te bepalen wat voor jou relevant is. Of je laat de inhoud omzetten in een andere vorm die voor jou makkelijker is, zoals een podcast of grafiek.
#1 Verdieping? Daar heb ik echt geen tijd voor!
Een paar tips vooraf
Wat is een goede prompt?
Je vak ontwikkelt zich en er ontstaan voortdurend nieuwe inzichten en (technische) mogelijkheden. Hoe blijf je bij? Dat kan op allerlei manieren, zoals door webinars, trainingen en e-learning te volgen, vakbladen en nieuwsbrieven te lezen en congressen te bezoeken. Maar al dat leren kost tijd - en die heb je niet genoeg. Gelukkig zijn er tegenwoordig (online) mogelijkheden om te leren en om informatie te vinden op het moment dat jij dit nodig hebt. En AI kan je op allerlei manieren helpen om snel nieuwe kennis op te doen, om deze meteen goed in te zetten, om je vaardigheden te verbeteren en: door met jou te reflecteren op je ervaringen, zodat je daarvan leert.
Ik wil beter worden in dit of dat, hoe bereik ik dat? Hoe kan ik deze methode het beste toepassen in de praktijk? Kan ik dit belangrijke gesprek eerst even oefenen? AI-tools zoals ChatGPT kunnen je helpen bij dit soort leer- en ontwikkelvragen over je werk. Bekijk de 5 inspirerende voorbeelden - en probeer het meteen zelf uit.

Zo kan AI je helpen bij leren en ontwikkelen
uitgelicht
9 min.
Lidy Boone

