Augeo magazine is hét online tijdschrift over veilig opgroeien. Via opiniërende bijdragen, ervaringsverhalen, interviews en columns stimuleren we de discussie over en maatschappelijke betrokkenheid bij kindermishandeling. Uitgever: Augeo.
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)
OVERZICHT
AUGEO MAGAZINE - TIJDSCHRIFT KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD
AMK wordt ‘Veilig Thuis’
Het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) ggaan per 1 januari 2015 samen. De naam van het gecombineerde meldpunt wordt 'Veilig Thuis'. Door de fusie worden de aanpak van geweld in huiselijke kring en de aanpak van kindermishandeling geïntegreerd.
Onder begeleiding van de VNG kozen gemeenten, cliënten en veldpartijen voor de naam Veilig Thuis. Staatssecretaris Van Rijn (VWS), minister Opstelten (VenJ) en staatssecretaris Teeven (VenJ) zijn het van harte eens met deze keuze.
Eén punt voor alle zorgen en vragen
Met de decentralisaties in het sociaal domein worden gemeenten vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk voor de organisatie van Veilig Thuis. De werkwijze van de gemeenten kenmerkt zich door een integrale aanpak: één gezin, één plan. Daarom kunnen burgers en professionals straks bij één punt terecht met hun zorgen en vragen over en meldingen van zowel huiselijk geweld als kindermishandeling.
Veilig Thuis
De naam Veilig Thuis (ondertitel: Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling) sluit aan op de publiekscampagne ‘Voor een veilig thuis’, met de bekende slogan: ‘Het houdt niet op, niet vanzelf’.
Eergerelateerd geweld en gedwongen huwelijken
Jaarlijks wordt een aantal jongens, meiden en volwassenen in Nederland gedwongen te trouwen en/of achtergelaten in het land van herkomst. Als school kun je betrokken raken wanneer een leerling zijn/haar hart lucht. Het is dan ook van belang dat je weet wat je wel en juist ook niet moet doet.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Zaken heeft Fier Fryslân en Augeo de opdracht gegeven een online cursus te ontwikkelen over gedwongen huwelijken. Je kunt de cursus gratis volgen via: huwelijksdwang.info.
Ook is er een speciale editie van online Tijdschrift over kindermishandeling en huiselijk geweld beschikbaar. Daarin lees je ervaringsverhalen, achtergronden en gaan experts in op dilemma’s rondom dit thema.
Kijk op:
Handig: Online handelingsprotocollen Meldcode
Zorgcoördinator, mentor, docent, conciërge of directielid? Iedereen heeft te maken met de Wet meldcode en huiselijk geweld en kindermishandeling. In de meldcode staan diverse stappen die je moet nemen als je een vermoeden hebt van kindermishandeling en/of huiselijk geweld.
Deze stappen zijn weer anders voor een conciërge of een zorgcoördinator weer anders dan voor een mentor. Om deze stappen inzichtelijk te maken zijn handelingsprotocollen kindermishandeling & huiselijk geweld ontwikkeld.
Kijk op: vo.handelingsprotocol.nl
Lezersactie: Schrijf je in voor TKM en ontvang een cadeau
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen in het vakgebied van kindermishandeling en huiselijk geweld? Meld je dan nu aan voor een gratis abonnement op TKM. En geef meteen ook een collega op!
De redactie van TKM heeft een stapel geschenken klaarliggen, bestemd voor:
Schrijf jezelf en/of je collega’s aan voor een gratis abonnement en ontvang als lezersgeschenk een van de boeken ‘Het begrip kindermishandeling: pleidooi voor een herbezinning en bezonnen beleid’ van prof. dr. Herman Baartman.
Meedoen?
Stuur een mail naar info@augeo.nl .
Over TKM
Het online tijdschrift Kindermishandeling en huiselijk geweld is een uitgave van Augeo. Augeo wil de veiligheid en het welzijn van kinderen en gezinnen bevorderen. Dat doen we onder meer door professionals te informeren: via TKM en in de vorm van e-learningprogramma’s.
Meer weten? Kijk op www.augeo.nl .
De Kindcheck in het onderwijs
Bijna 600.000 kinderen in Nederland groeien op met een psychisch zieke of verslaafde ouder. Kinderen van ouders met ernstige psychische of verslavingsproblemen lopen meer risico mishandeld te worden. Om deze kinderen in beeld te krijgen is er de Kindcheck.
De Kindcheck is een onderdeel van de Wet Meldcode en geldt voor iedereen die onder die wet valt. Dus ook voor onderwijsprofessionals. De Kindcheck is primair bedoeld voor beroepskrachten die in hun werk (ook) te maken hebben met volwassenen. Gastouders hebben altijd te maken met de ouders van hun gastkinderen, dus geldt de Kindcheck ook voor hen.
Bij de Kindcheck gaat het om het signaleren van een zorgelijke situatie van ouders ook als je niets aan de kinderen merkt. Als zij dus een ouder treffen die bijvoorbeeld regelmatig naar alcohol ruikt als hij zijn kind komt ophalen, of een ouder die ernstig depressief is of die uit huis dreigt te worden gezet, geeft de gastouder dit door aan de bemiddelingsmedewerker van het gastouderbureau.
In overleg met het AMK kan dan gekeken worden of er sprake is van een mogelijk dreigende situatie voor het kind, waarna de stappen van de meldcode gevolgd moeten worden. Het doel is om zo vroeg mogelijk potentiële problemen te signaleren en ouders hierbij te helpen. En zodoende dus te helpen voorkomen dat het kind in de knel raakt of blijft.
Voor meer informatie en online materialen over de Kindcheck kun je terecht bij Augeo: www.kindcheck.nl
‘Kunnen we ook anoniem melden bij het AMK?’
Regelmatig krijgt de TKM-redactie vragen van lezers binnen. Zoals ditmaal, van docent Sanne. Zij wil meer weten over het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). We hebben haar vraag voorgelegd aan Paul Baeten, manager van AMK Haaglanden.
Wil je ook een vraag voorleggen? Stuur deze naar: info@augeo.nl .
Beste Paul,
Wij hebben discussie in ons team: een aantal van ons wil niets meer met het AMK doen. Je moet je naam noemen en sommigen hebben slechte ervaringen met ouders. Ik begrijp dit wel, maar vind het ook lastig. Wat adviseer je ons?
Sanne, docent en mentor
Beste Sanne,
Ik hoor dit vaker en begrijp het ook. Het kan naar zijn als ouders negatief reageren omdat je gemeld hebt of, op verzoek, informatie aan het AMK gegeven hebt. Sommige ouders zijn zo boos dat ze een klacht indienen, andere ouders tegen de school proberen op te zetten of hun kind van school halen.
Helemaal oplosbaar is dit probleem niet, maar er zijn zeker tips die je kunnen helpen. Je kunt het AMK om advies vragen over hoe je met een vermoeden van kindermishandeling kunt omgaan.
Advies vragen
Melden hoeft niet altijd nodig of wenselijk te zijn. Als je advies vraagt, hoeft het AMK geen namen te weten; je denkt samen na over de beste aanpak. Dat hoef je ouders ook niet te vertellen; het gaat immers om een adviesgesprek.
Steun van collega’s
Zorg dat je gesteund wordt door je collega’s en de schoolleiding. Neem een besluit om te melden daarom nooit alleen: doe dat samen met collega’s en betrek je directeur er bij. Als je contact met een ouder lastig wordt, kun je afspreken dat het contact via de directeur verloopt. Zo blijf jij uit de wind en kun je je werk blijven doen. In een uiterst geval, kan een ouder de toegang tot het schoolplein of de school ontzegd worden.
Uitleg aan ouders
Als het even kan, voorkom je dit soort maatregelen; je past ze alleen toe als een gesprek onmogelijk is. Het is belangrijk dat je aandacht besteedt aan de uitleg die je aan ouders geeft. Waarom wordt er gemeld? En wat precies? Waarom nu?
Ouders willen gehoord worden en dat gevoel geef je ze niet, als je ze oproept voor een gesprek waarin je ze laat weten dat je een melding bij het AMK doet. Dat kan ouders een gevoel van machteloosheid geven en resulteren in boosheid of agressie.
Werken volgens de Meldcode
Als het mogelijk is, is het goed je zorgen over hun kind aan de ouders voor te leggen en te vragen hoe zij er tegenaan kijken. Stelt hun uitleg je onvoldoende gerust, leg dat uit en vertel dat je je zorgen, overeenkomstig de Meldcode en de regels van de school, meldt bij het AMK.
Het is belangrijk om bij een vermoeden van kindermishandeling zo transparant mogelijk te zijn naar de ouders. We willen ouders meekrijgen in een veranderingsproces en dan is vertrouwen een sleutelbegrip.
Vermoedens bij bedreigingen
Er zijn situaties waarin openheid schadelijke gevolgen kan hebben. De wetgever heeft daarin voorzien: beroepskrachten kunnen anoniem blijven, als het vermoeden bestaat dat openheid over de melding een bedreiging vormt voor het kind of de melder.
Het is echter onvermijdelijk dat je soms boze ouders tegenkomt in de aanpak van kindermishandeling. Je kunt je ogen sluiten en nietsdoen, maar dat is duidelijk niet wat je wilt. Laten we dan ook blijven samenwerken en bekijken hoe we jou, je collega’s, kinderen en ouders, ook in de toekomst kunnen helpen.
Paul Baeten,
manager AMK-Haaglanden
Vanaf 1 januari gaan de AMK’s en SHG”s samen verder in ‘Veilig Thuis’
Doe je mee?
Scholingspakket Kinderen Veilig
Als zorgcoördinator, mentor en/of docent speel je een belangrijke rol in het leven van je leerlingen. Je ziet en begeleidt hen immers bijna dagelijks. Je weet wanneer het wel, maar vooral ook wanneer het niet goed met ze gaat. Omdat er thuis bijvoorbeeld ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden, zoals een scheiding of een ouder die ernstig ziek is. Of je vangt signalen op die je doen vermoeden dat een kind zélf thuis niet veilig is.
Met behulp van de geaccrediteerde online cursussen van Augeo academy leer je hoe je zorgelijke opvoedsituaties bij kinderen kunt herkennen, hoe je kinderen kunt ondersteunen en hoe je kunt werken volgens een meldcode.
Tot 1 januari 50% korting
Om zoveel mogelijk scholen te ondersteunen in de aanpak van kindermishandeling en huiselijk geweld, maakt Augeo het mogelijk dat scholen tot 1 januari 2015 aten scholen van hun medewerkers, krijg je tot 1 januari 2015 50% korting op het lidmaatschap.
Cursussen op maat
Ons aanbod voor het voorgezet onderwijs omvat diverse cursussen: voor zorgcoördinatoren/aandachtfunctionarissen, docenten/mentoren, schoolleiders/bestuurders en conciërges. Bekijk het cursusaanbod op www.augeoacademy.nl/vo
Advies
Wilt u meer weten over de scholingsmogelijkheden? Neem dan contact op met Els Fuhring: els@augeo.nl of 0343-53 60 40.
Al cursist bij Augeo?
Ben je al lid bij Augeo? Help ons dan mee kindermishandeling aan te pakken en deel deze informatie met collega’s/vrienden in het vo.
Drs. Edith Geurts
Dag van de Zorgcoördinator: met workshop van Augeo
Voor zorgcoördinatoren in het vo en mbo wordt op 27 november weer de Dag van de Zorgcoördinator georganiseerd. Het thema is ‘Zorgcoördinator, waar sta je voor?!
Organisator NVS-NVL koos hiervoor omdat er het nodige op scholen afkomt en het systeem van leerlingbeleiding door ander andere de transities binnen de jeugdzorg en de geestelijke gezondheidszorg.
Augeo en de redactie van online Tijdschrift over kindermishandeling en huiselijk geweld (TKM) zij ook aanwezig. Drs. Edith Geurts geeft de workshop ‘Hoe je meer veiligheid voor je leerlingen kunt creëren’. De workshop kun je volgen in ronde 1 en 3.
Centrale rol voor zorgcoördinatoren
Tijdens de workshop gaan we in gesprek over geweldsvormen en wat je als zorgcoördinator kunt betekenen voro jongeren. Maar ook: wat zijn randvoorwaarden voor een goede implementatie en borging van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling binnen jouw school.
Als zorgcoördinator heb je immers een centrale rol in de veiligheid van je leerlingen. Jij kunt ervoor zorgen dat de school signalen van huiselijk geweld en kindermishandeling tijdig oppakt. Ook jongeren zelf vinden dat leerkrachten moeten ingrijpen bij signalen van kindermishandeling, dat bleek onder meer uit een onderzoek van de Jongerentaskforce kindermishandeling.
Een goed geïmplementeerde en geborgde meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling in je school is een begin. Het draagt er aan bij dat jouw leerlingen een betere kans hebben om opgemerkt te worden.
In de workshop van Augeo leer je:
Natuurlijk besteden we ook aandacht aan de laatste ontwikkelingen rondom de Meldcode en jouw eigen rol. Interactie en ervaringsuitwisseling staan voorop.
E-learning
In de workshop maken we gebruik van de e-learningcursus 'Werken met een Meldcode huiselijk geweld voor zorgcoördinatoren vo/mbo'. Meer informatie daarover vind je op www.augeoacademey.nl/vo
Meer informatie
Voor meer informatie over de Dag van de Zorgcoördinator kijk je op: dagvandezorgcoordinator.nl
Leer- en hulpmiddelen
AMK wordt
‘Veilig Thuis’
Hulpmiddelen voor professionals
Eergerelateerd geweld en gedwongen huwelijken
Handig:
Online handelingsprotocollen Meldcode
Lezersactie:
Schrijf je
in voor
TKM en
ontvang
een cadeau
xxxxx
De Kindcheck
in het onderwijs
xxxxxx
‘Kunnen we ook
anoniem melden
bij het AMK?’
?
Doe je mee?
Scholingspakket Kinderen Veilig
Dag van de
Zorgcoördinator:
met workshop
van Augeo
UITGELICHT
Download PDF
Augeo Actueel - Praten met kinderen
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)