Augeo magazine is hét online tijdschrift over veilig opgroeien. Via opiniërende bijdragen, ervaringsverhalen, interviews en columns stimuleren we de discussie over en maatschappelijke betrokkenheid bij kindermishandeling. Uitgever: Augeo.
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)
Edith Geurts
melden bij het AMK
vragen
over
Welke rechten en plichten heb je als je een melding maakt bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK)? En wat als het AMK contact met jou opneemt en informatie wil over een kind? Moet je hieraan meewerken? TKM licht er 9 vragen over uit.
*
*
* Deze gegevens zijn verplicht. Je mailadres wordt niet getoond.
Reacties van andere lezers
Reageer op dit artikel
Je hebt recht op inzage in het dossier voor zover het dossier over jou als melder of informant gaat. Op die manier kun je nagaan of de informatie die je hebt gegeven correct is vastgelegd. Als blijkt dat deze informatie niet juist is, dan kun je het AMK verzoeken deze gegevens te wijzigen, aan te vullen of te verwijderen.
Als je dat wilt, kun je ook een kopie van de stukken uit het dossier krijgen die op jou betrekking hebben. Het AMK kan daarvoor administratiekosten bij je in rekening brengen.
Kan er wellicht een button Bronnen gemaakt worden? Zo ja, deze er dan achter hangen:
Bronnen:
Welke rechten heb ik
als het gaat om inzage
in het dossier?
Er zijn 3 mogelijke uitkomsten van een onderzoek:
- er is sprake van kindermishandeling
- er is geen bevestiging gevonden voor de vermoedens van kindermishandeling
- er is geen sprake van kindermishandeling.
Van een onterechte melding is sprake als het onderzoek heeft uitgewezen dat er geen sprake is van kindermishandeling. In 2011 gold dat voor 7% van de meldingen. Zo kan het voorkomen dat er anders aan de hand is waar de zorgen door werden veroorzaakt. Of een melder heeft verkeerde informatie aan het AMK verstrekt.
Als het AMK met zekerheid heeft kunnen vaststellen dat er geen sprake is van mishandeling of verwaarlozing, wordt dat vermeld in het dossier. En als de ouders daar om vragen, kan het AMK het dossier vernietigen.
Het kan echter ook zijn dat in het onderzoek geen bevestiging is gevonden voor de gemelde mishandeling. Dat was het geval in bijna 12% van de gevallen in 2011. In die gevallen zal het AMK jou als melder verzoeken om alert te blijven en bij nieuwe signalen of blijvende zorgen opnieuw te bellen.
Wat gebeurt er als
een melding onterecht
is gebleken?
Het kan zijn dat er al hulp in het gezin is op het moment dat je een melding doet. Het kan ook zijn dat de hulp pas na het onderzoek in gang wordt gezet. Of er hulp is, zie je niet direct aan de buitenkant. Geweld en verwaarlozing ontstaan geleidelijk, dat is niet van de een op de andere dag te veranderen. Het is een proces dat tijd kost.
Het kan dus zijn dat je aan de buitenkant nog geen verschil ziet, maar dat er binnen in het gezin hard gewerkt wordt aan verbetering. Daarom is het belangrijk dat je ook na een melding een kind en zijn gezin blijft ondersteunen en volgen.
Opnieuw melden
Als er zorgen blijven bestaan of wanneer je nieuwe zorgelijke signalen opvangt; kom dat opnieuw in actie. Neem weer contact op met het AMK en geef aan dat je nog altijd signalen opmerkt. Dit kan tot een tweede melding leiden, waarbij het AMK opnieuw de verantwoordelijkheid heeft om de zaak te onderzoeken.
Ik heb een melding gedaan, maar zie niets verbeteren in het gezin. Hoe kan dat?
Het AMK is verplicht om jou als melder schriftelijk te informeren over de stappen die zijn gezet om de situatie voor het kind te verbeteren. Na de onderzoeksfase (duur maximaal 13 weken) brengt het AMK je op de hoogte of ouders en kind hulp krijgen.
Daarbij geldt als regel dat de mate waarin je betrokken bent bij het gezin, bepalend is voor de hoeveelheid informatie die het AMK kan verstrekken. Je krijgt geen inhoudelijke informatie over het onderzoek, tenzij je betrokken bent bij de verdere hulpverlening.
Als je geen terugkoppeling van het AMK krijgt, kun je ook zelf contact met hen opnemen.
Ik heb gemeld,
maar hoor niets
meer van het AMK.
Hoe kan dat?
Ja, dat mag. Tijdens het onderzoek benadert het AMK beroepskrachten om op die manier meer informatie te krijgen over het kind en zijn gezinssituatie. Het AMK noemt deze verschaffers van informatie 'informanten'.
Het AMK wint informatie in bij verschillende beroepskrachten in de omgeving van het gezin, zoals leerkrachten, het consultatiebureau et cetera. Ook artsen kunnen benaderd worden om als informant van het AMK op te treden. In de regel gebeurt dit allemaal na het gesprek met de ouders.
Meldrecht
De ouders zijn er dan van op de hoogte dat het AMK informanten gaat benaderen. Het meldrecht uit de Wet op de Jeugdzorg geeft beroepskrachten echter het recht om zo nodig zonder toestemming van het gezin - informatie aan het AMK te geven. Ook wanneer zij een beroepsgeheim hebben. Dit is toegestaan als dat ‘noodzakelijk is om kindermishandeling te stoppen of een redelijk vermoeden te onderzoeken.’
Vooronderzoek
Soms wint het AMK informatie in zonder medeweten van de ouders. Het AMK heeft namelijk bevoegdheid om vooronderzoek te doen. Met name bij anonieme meldingen maakt het AMK gebruik van dit recht. Als het AMK dan contact met je opneemt voor informatie, zal het AMK bij je moeten melden dat zij dit doen zonder dat de ouders dit weten.
Het AMK belt mij
om informatie te
geven over een
gezin. Mag dat?
Het AMK neemt, nadat een melding is aangenomen, in principe altijd eerst contact met de ouders op. Meestal stuurt het AMK eerst een brief, waarin is uitgelegd dat een melding is gedaan en dat het AMK daarover graag een gesprek met de ouders wil voeren.
In het gesprek met de ouders legt het AMK uit welke zorgen zijn gemeld en vraagt de ouders om een reactie. Ook vertelt het AMK hoe het onderzoek er verder uitziet en dat zij graag aan andere beroepskrachten aanvullende informatie wil vragen over het gezin.
Neemt het AMK
altijd contact op
met de ouders?
Mocht je een melding willen maken bij het AMK, dan horen de meeste ouders dat liever van jou dan dat van het AMK. Hierdoor komt de brief of het telefoontje van het AMK minder onverwacht voor ze. Bovendien hebben de ouders niet het gevoel dat je achter hun rug om te werk bent gegaan.
Het kan moeilijk zijn om ouders te vertellen dat je een melding gaat doen. Vaak is er al een proces aan vooraf gegaan, heb je al één of meerdere gesprekken gehad en blijken ouders niet of onvoldoende ontvankelijk voor jouw zorgen.
Hieronder volgen enkele tips over het informeren van ouders over de melding bij het AMK.
- Vat je zorgen over het kind zo concreet mogelijk samen voor de ouders
- Noem ook, indien van toepassing, kort de stappen die je al samen met de ouders doorlopen hebt
- Deel de ouders mee dat je je zorgen gaat melden bij het AMK, maar vraag geen toestemming
- Leg duidelijk uit dat je merkt dat ouders niet dezelfde zorg of oplossing delen als jij (of je school)
- Vertel ouders dat je je zodanig (ernstig) zorgen maakt, dat het je verantwoordelijkheid is om daarbij de hulp van het AMK in te schakelen
- Beschrijf het AMK als een instelling waar iedereen terecht kan die zich zorgen maakt over kinderen en een vermoeden heeft van kindermishandeling
- Laat, indien de situatie dit toelaat, voor ouders de opening vrij om alsnog vrijwillige hulp te zoeken. Maak wel goede afspraken over het terugkoppelen van informatie
- Voer het gesprek eventueel samen met een collega.
Gebaseerd op: www.handelingsprotocol.nl
Wat kan ik tegen ouders zeggen als ik een melding wil doen?
Het AMK is erg terughoudend in het aannemen van anonieme meldingen. Ofwel, mensen die wel een melding willen doen, maar niet willen dat hun naam bekend wordt gemaakt aan het gemelde gezin.
De reden dat het AMK daar terughoudend in is, is dat ouders vaak achterdochtig en boos reageren als het AMK de identiteit van de melder niet kan prijsgeven. Vanzelfsprekend willen de ouders graag weten wie zorgen over hun kind bij het AMK heeft gemeld. Zij steken er vaak veel energie in daar achter te achter komen.
Informatie niet te gebruiken
Een andere reden waarom het AMK wil kunnen vertellen wie de melding heeft gedaan is dat het AMK bij anonieme meldingen de informatie die naar de identiteit van de melder te herleiden is, niet kan gebruiken. Daardoor is het verhaal naar de ouders toe minder sterk.
Er zijn echter situaties waarin het niet verstandig is om de identiteit van de melder aan de ouders prijs te geven. Op grond van wettelijke regels heb je als beroepskracht in een aantal gevallen het recht om anoniem te blijven ten opzichte van het gezin. Dat is het geval als bekendmaking van je identiteit:
- een bedreiging vormt of kan vormen voor het kind of voor andere (minderjarige) kinderen in het gezin
- een bedreiging vormt of kan vormen voor jou of voor jouw medewerkers
- jouw vertrouwensrelatie met het gezin verstoort of kan verstoren.
Dossier
Als in het meldingsgesprek met jou is afgesproken dat je anoniem blijft voor het gezin dan zorgt het AMK ervoor dat jouw informatie zo in het dossier wordt opgeslagen, dat de ouders je identiteit ook uit het dossier niet kunnen achterhalen.
Ik wil anoniem
blijven voor
het gezin. Kan dat?
Het AMK zal vooral uitgebreid doorvragen naar de signalen die je hebt opgevangen. Ze willen informatie uit eerste hand. Dus vooral wat jij zelf hebt gezien en gehoord. Ook noteert het AMK jouw gegevens en die van het gezin waarover je belt.
Vervolgens wordt je verhaal in een multidisciplinair overleg besproken en valt de beslissing of het AMK jouw melding in behandeling neemt. Daarover word je telefonisch op de hoogte gesteld.
Gezinssituatie
Na een zogenoemde geaccepteerde melding stelt het AMK een onderzoek in naar de gezinssituatie van het kind. Het doel is na te gaan of het kind inderdaad verwaarloosd, mishand eld of misbruikt wordt. In principe neemt het AMK eerst contact op met het gezin, om de gemelde zorgen aan hen voor te leggen.
Daarnaast gaat het AMK in gesprek met zogenoemde informanten: mensen in de omgeving van het kind die meer informatie over het gezin kunnen verstrekken. Dit zijn bijvoorbeeld de huisarts, het consultatiebureau, de school en met andere beroepskrachten die contact hebben met het gezin.
Vervolgtraject
Het AMK brengt al deze informatie samen en vormt een oordeel over de situatie van het gemelde gezin. Het AMK besluit vervolgens over het vervolgtraject dat ingezet moet worden. Als er sprake is van mishandeling, zijn er de volgende mogelijkheden:
- Hulpverlening: het AMK draagt het gezin over naar een of meerdere vormen van hulpverlening of behandeling
- Bescherming: het AMK draagt het gezin over aan de Raad voor de Kinderbescherming om aan de kinderechter een verzoek voor te leggen voor het treffen van een kinderbeschermingsmaatregel.
- Strafrechtelijke vervolging: als de veiligheid van het kind of de ernst van de gemelde feiten daar aanleiding toe geeft, doet het AMK aangifte bij de politie.
Gepaste hulp
In de meeste situaties probeert het AMK samen met de ouders gepaste hulp te vinden. Wanneer de hulp voor ouders en kind(eren) is gestart, draagt het AMK het gezin over aan de betreffende hulpverleningsinstantie en sluit het dossier af.
Wat doet het AMK
als ik bel om
een melding te doen?
Lees verder >
Welke rechten heb ik
als het gaat om inzage
in het dossier?
Lees verder >
Seksuele voorlichting en weerbaarheidstraining is van groot belang voor gehandicapten.
Wat gebeurt er als een melding onterecht is gebleken?
Lees verder >
Ik heb een melding gedaan, maar zie niets verbeteren in het gezin. Hoe kan dat?
Lees verder >
De zorg voor gehandicapte kinderen met misbruikervaringen schiet te kort, zowel in kwaliteit als in capaciteit.
Ik heb gemeld, maar hoor niets meer van het AMK. Hoe kan dat?
Lees verder >
Communiceren met (geestelijk) beperkte kinderen is een vak apart. Te weinig mensen beheersen dat vak.
Het AMK belt mij om informatie te geven over een gezin. Mag dat?
Lees verder >
Instellingen en professionals zijn wettelijk verplicht seksueel geweld van een cliënt te melden bij de inspectie.
Neemt het AMK altijd contact op met de ouders?
Lees verder >
Gehandicapte kinderen vallen vaak buiten de boot, zo ook in het overheidsbeleid.
Wat kan ik tegen ouders zeggen als ik een melding wil doen?
Lees verder >
Ik wil anoniem blijven voor het gezin.
Kan dat?
Lees verder >
Wat doet het AMK als
ik bel om een melding
te doen?
Augeo Actueel - Praten met kinderen
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)