Augeo magazine is hét online tijdschrift over veilig opgroeien. Via opiniërende bijdragen, ervaringsverhalen, interviews en columns stimuleren we de discussie over en maatschappelijke betrokkenheid bij kindermishandeling. Uitgever: Augeo.
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)
AUGEO MAGAZINE - HET ONLINE TIJDSCHRIFT OVER VEILIG OPGROEIEN
DOWNLOAD PDF
OVERZICHT
REACTIES
SYMPOSIUM KINDCHECK IN VOLWASSEN-GGZ
Zorgt mijn cliënt voor kinderen? Is er reden voor ongerustheid over de thuissituatie? Geen vanzelfsprekende vragen binnen de volwassenen-ggz. Toch lopen kinderen van ouders met psychische en verslavingsproblemen risico’s. De kindcheck brengt deze risico’s in kaart. Daarover organiseert Augeo op 19 mei een symposium.
Tijdens het symposium zijn er lezingen over de gevolgen van stress bij kinderen, onderzoek naar de uitvoering en het effect van de kindcheck, do’s en don’ts in de praktijk en workshops over gesprekstraining en het inzetten van een aandachtsfunctionaris. Augeo organiseert deze bijeenkomst in samenwerking met GGZ Nederland, LVVP, Meer GGZ, NIP, NVVP, V&VN. Er is accreditatie aangevraagd.
Het symposium ‘Zijn de kinderen veilig’ vormt de start van het project 'Implementatie-impuls kindcheck ' van het ministerie van VWS, aandachtsfunctionaris kindermishandeling Hester Diderich van Medisch Centrum Haaglanden en Augeo. De kindcheck is onderdeel van de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. Het doel is om de check binnen ggz-instellingen landelijk in te voeren, zodat meer zorgwekkende gezinssituaties vroegtijdig worden gesignaleerd en het gezin hulp krijgt. (MvD)
Datum: 19 mei
Locatie: De Observant, Amersfoort
Tijd: 12.30-17.00 uur
Kosten: € 97,50 incl. btw
ONDERZOEK NAAR EFFECT HULP NA HUISELIJK GEWELD
Hoe effectief is de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling door gemeenten en Veilig thuis? Komende vier jaar doen het Verwey-Jonker Instituut en Augeo Foundation hiernaar onderzoek. Zij richten zich op gezinnen met kinderen van drie tot achttien jaar. De onderzoekers kijken naar de invloed van het geweld en het effect van hulp op de kwaliteit van leven, trauma’s, hechting, schoolresultaten en gedrags- en psychische problemen.
Uit het eerste onderzoek (2010-2014) kwam in de vier grote steden een zorgelijk beeld naar voren. Zo kregen zes op de tien kinderen na huiselijk geweld geen hulp aangeboden. De helft van de moeders die te maken kregen met partnergeweld, was zelf het slachtoffer van een gewelddadige jeugd.
Het nieuwe onderzoek moet onder meer uitwijzen wat het langetermijneffect is van huiselijk geweld op kinderen, of de aanpak van huiselijk geweld is veranderd en welk effect dit heeft op gezinnen. De vier grote steden werken wederom mee. Om een representatief beeld voor Nederland te krijgen, wordt het onderzoek verbreed en worden nog vier andere Veilig Thuis-regio’s opgeroepen deel te nemen. Geïnteresseerd? Stuur dan een bericht naar Majone Steketee .
(MvD)
KINDEROMBUDSMANNEN UITEN ZORGEN OVER ASIELZOEKERSKINDEREN
De rechten van asielzoekerskinderen in Nederland staan onder druk, volgens een recent rapport van Kinderombudsman Marc Dullaert. En niet alleen in Nederland, blijkt uit een rapport dat hij schreef samen met zijn Europese collega-kinderombudsmannen.
Kinderen in Nederland moeten lang wachten voor hun asielverzoek wordt behandeld. Daarnaast wonen ze lange tijd in noodopvanglocaties die ongeschikt zijn voor langdurig verblijf. Door ontbrekende zorg en onderwijs en een instabiele woonsituatie lopen asielzoekerskinderen een bijna niet in te halen achterstand op, staat in het rapport Wachten op je toekomst. Kinderen in de noodopvang in Nederland .
In de noodlocaties hebben gezinnen vaak geen eigen slaapgedeelte en mogelijkheid om zelf te koken. Er is weinig ruimte voor sport, spel en ontspanning en kinderen kunnen vaak niet naar school. Daarnaast is opvang meestal tijdelijk, met vele verhuizingen als gevolg. Zeven tot acht keer verhuizen was vorig jaar gemiddeld gebruikelijk. Dit leidt tot een toename van emotionele en gedragsproblemen. Ook zorgt het voor onderbrekingen in het volgen van onderwijs.
Onacceptabel
Nieuwe asielzoekers, ook kinderen, wachten momenteel ten minste zeven maanden op de start van hun asielprocedure. Voordat de Immigratie- en Naturalisatiedienst een besluit neemt, gaat soms anderhalf jaar voorbij. Wordt ook een procedure voor gezinshereniging gestart, dan kan het in totaal meer dan twee jaar duren voordat kinderen en ouders weer bij elkaar zijn. Marc Dullaert vindt dat onacceptabel.
De Kinderombudsman adviseert om in kleine opvanglocaties te investeren, verhuizingen te beperken en wachttijden in te dammen. Ook moet er meer aandacht komen voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv’s).
Kwetsbaar
De Europese Unie (EU) moet zo snel mogelijk maatregelen nemen om asielzoekerskinderen beter te beschermen, stellen 41 Europese kinderombudsmannen in het rapport Safety and Fundamental Rights at Stake for Children on the Move . Zij zijn kwetsbaar tijdens de reis naar en door Europa en lopen risico op onderkoeling, uitbuiting, misbruik en verlies van ouders. Eenderde van de migranten die de EU binnenkomen is minderjarig.
In de EU-landen laat de kwaliteit van de opvangcentra te wensen over, bestaan er lange wachttijden voor asielaanvragen en is er te weinig psychologische hulp voorhanden, aldus het rapport. Verder moet in betere registratie en in familiehereniging worden geïnvesteerd. De kinderombudsmannen hebben een gezamenlijke brief naar Europese leiders gestuurd om hier de aandacht op te vestigen. (MvD)
INSPECTIE: FUNCTIONEREN VEILIG THUIS NOG ONVOLDOENDE
Veilig Thuis (VT) houdt te weinig zicht op de veiligheid van gezinnen, is niet 24 uur per dag actief en kampt met personeelstekorten, met wachttijden tot gevolg. Dat concludeert de Inspectie Jeugdzorg in een eerste rapport over VT. Maar er zijn ook positieve punten.
Roely Drijfhout, inhoudsdeskundige Veilig Thuis bij Augeo: ‘De personeelstekorten leveren immense druk op bij werknemers. En het is akelig als je na drie maanden eindelijk een gezin binnenstapt en dan moet zeggen: “We maken ons ernstig zorgen, maar we hadden nog even geen tijd.”’
Dat de wachttijden oplopen, ligt volgens Drijfhout ook aan de politiemeldingen die VT vanaf januari binnenkrijgt, omdat toen de Bureaus Jeugdzorg werden opgeheven. Ook de overheidscampagnes over vechtscheidingen en Veilig Thuis hebben meer meldingen opgeleverd. En er moet aansluiting worden gezocht bij de wijkteams, die vaak ook nog niet op orde zijn vanwege de transitie.
Scholing
Hoewel de inspectie kritisch is, ziet Drijfhout kansen: ‘De basisstructuur staat grotendeels. Daardoor ontstaat ruimte voor bijvoorbeeld scholing. Op initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten is vorig jaar door Van Montfoort en Augeo een cursus voor de Veilig Thuis-organisaties ontwikkeld: een combinatie van een face-to-face-training en een e-learningsaanbod. Dat de voormalig AMK- en SHG-medewerkers deze training samen volgen, heeft grote voordelen, vindt Drijfhout. ‘Er ontstaan discussies over “Waarom doen we het eigenlijk zo?”; medewerkers uit de oorspronkelijk zo verschillende organisaties leren van elkaar.’
De inspectie stelt in haar rapport dat de meeste Veilig Thuis-organisaties wel goed in staat zijn om acuut onveilige situaties in kaart te brengen en direct op te heffen. Ook zijn professionals over het algemeen goed en aantoonbaar geschoold. Verder probeert VT in voldoende mate samenwerking tot stand te brengen met andere organisaties.
Kwaliteitscontrole
Het inspectierapport bevat best practices van diverse VT-organisaties, zoals speciale visitekaartjes voor kinderen, het uitvoeren van procesevaluaties, betrokkenheid bij asielzoekerscentra zodat signalen van kindermishandeling ook daar eerder worden opgepikt, en een kwaliteitscontrole achteraf om na te gaan of er correct gehandeld is.
In dit eerste deel van het onderzoek naar Veilig Thuis keek de inspectie specifiek naar (wettelijke) randvoorwaarden, veiligheid en organisatie. Dit jaar vindt hertoetsing plaats van de zeven organisaties die het minst goed scoorden en begint de tweede stap van het toezicht. Daarin wordt onderzocht hoe Veilig Thuis vervolgtrajecten inzet en onderzoeken uitvoert na meldingen. (MvD)
UITGELICHT
Recente rapporten, nieuws, film en symposium
Augeo Actueel - Praten met kinderen
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)