Augeo magazine is hét online tijdschrift over veilig opgroeien. Via opiniërende bijdragen, ervaringsverhalen, interviews en columns stimuleren we de discussie over en maatschappelijke betrokkenheid bij kindermishandeling. Uitgever: Augeo.
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)
AANPAK KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD IN 2014
OVERZICHT
REACTIES
DOWNLOAD PDF
AUGEO MAGAZINE - TIJDSCHRIFT OVER KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD
DECEMBER
01/12 Kwaliteit van leven mishandelde kinderen onderzocht
Voor het eerst zijn mishandelde kinderen van 5 jaar en ouder zelf gevraagd naar hun kwaliteit van leven na melding van mishandeling bij het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK). In het eerste half jaar na de melding nam de kwaliteit van leven toe, daarna nam de kwaliteit van leven weer wat af. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Froukje Snoeren.
01/12 Zorg voor kinderen van gedetineerde moeders ondermaats
De zorg voor kinderen van wie de moeder een gevangenisstraf heeft gekregen, is nog te vaak slecht geregeld. Dat blijkt uit een onderzoek van Tweede Kamerlid Marith Rebel (PvdA).
02/12 Hulp mentormoeders succesvol tegen partnergeweld
De inzet van mentormoederhup via de huisarts helpt partnergeweld een halt toe te roepen . Dat stelt Gert-Jan Prosman. Hij promoveert in Nijmegen op een onderzoek naar de interventie Mentor Moeders voor Steun en Advies (MeMoSa) voor mishandelde vrouwen.
08/12 Loverboys en mensenhandel
Een commissie onder leiding van Naima Azough overhandigt ‘Hun verleden is niet hun toekomst’ aan staatssecretaris Van Rijn. Dit actieplan Aanpak meisjesslachtoffers van loverboys/mensenhandel in de zorg voor jeugd bevat afspraken van jeugdzorgorganisaties om de bestaande aanpak te verbeteren.
09/12 Te veel minderjarigen in politiecel en te harde aanpak
Zowel Defence for Children als de advocatuur krijgen regelmatig klachten uit de praktijk van minderjarigen en ouders. Zo verblijven kinderen nog steeds vaak alleen in een kleine, vaak koude cel zonder iets te kunnen doen. Ze horen volwassenen op de gang en er wordt tegen ze gepraat alsof ze al veroordeeld zijn , terwijl de rechter nog niet naar hun zaak heeft gekeken. Verschillende jeugdrechtadvocaten dienden hierover een klacht in bij de politie. Jeroen Recourt (Tweede Kamerlid PvdA) komt met een initiatiefwet waarin voorstellen voor regelgeving zijn opgenomen.
12/12 Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling van start
Het Landelijk Expertisecentrum Kindermishandeling (LECK) is van start. Het expertisecentrum gaat (huis)artsen door heel Nederland bijstaan in het herkennen van kindermishandeling. Het LECK is een samenwerking tussen AMC Amsterdam, Erasmus MC Rotterdam, UMC Utrecht en het Nederlands Forensisch Instistuut.
16/12 Kinderombudsman publiceert Kinderrechtenmonitor 2014
De Kinderrechtenmonitor laat op basis van feiten en cijfers, trends en ontwikkelingen zien hoe het met de rechten van kinderen in Nederland is gesteld. Hoewel het op hoofdlijnen goed gaat met Nederlandse kinderen, zijn er wel blijvende zorgen . De Kinderrechtenmonitor is in opdracht van de Kinderombudsman opgesteld door de Universiteit Leiden en het CBS.
NOVEMBER
05/11 Kinderen in AZC's
De Werkgroep Kind in AZC publiceert het rapport 'Het is hier in één woord gewoon ... stom!’ naar aanleiding van onderzoek naar het welzijn en perspectief van kinderen en jongeren in gezinslocaties. Kinderen die samen met hun ouder(s) in zogenaamde gezinslocaties wonen, noemen de situatie er ziekmakend. De kinderen worden geïsoleerd, uitgesloten van de Nederlandse samenleving en voelen zich gevangen en angstig.
06/11 GroenLinks pleit voor verblijfsvergunning kwetsbaar kind
De Nederlandse regering biedt kwetsbare migrantenkinderen onvoldoende bescherming. GroenLinks pleit daarom voor de opname van een bepaling in de Vreemdelingenwet op grond waarvan een verblijfsvergunning toegekend kan worden aan kwetsbare kinderen.
12/11 Kind vaak getuige van partnerdoding
Jaarlijks verliezen 26 kinderen in Nederland een ouder omdat die door de andere ouder wordt gedood. Minstens een kwart van deze kinderen is getuige van de - vaak gruwelijke - moord. Daarna gaat het soms opnieuw mis: een kwart van de daders behoudt na de doding voor korte of langere tijd het gezag over de kinderen, waardoor vaak problemen ontstaan. Dat blijkt uit het eerste grote onderzoek naar de gevolgen van partnerdoding voor kinderen , uitgevoerd door het Psychotraumacentrum WKZ van het UMC Utrecht.
12/11 ‘Kinderrechter moet beslissen over omgang met kinderen na partnerdoding’
Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie wil dat de kinderrechter straks altijd een beslissing neemt over contact of omgang van kinderen met de ouder die zijn partner heeft gedood. De huidige manier van werken is ontoereikend omdat het kind niet altijd de rust krijgt die noodzakelijk is na zo’n ingrijpende gebeurtenis.
17/11 Kwaliteitsregister Jeugd van start
De nieuwe Jeugdwet verplicht jeugdhulpaanbieders te werken met medewerkers die geregistreerd zijn bij het Kwaliteitsregister Jeugd of het BIG-register voor zorgverleners in de gezondheidszorg.
24/11 VN-resolutie geweld tegen vrouwen aangenomen
De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft maandag een resolutie aangenomen om geweld tegen vrouwen uit te bannen. De resolutie is een Nederlands-Frans initiatief. Het roept landen op om vrouwen te beschermen tegen alle vormen van geweld door te investeren in zowel preventie als de bestrijding van straffeloosheid.
24/11 Kinderrechten binnen het Koninkrijk
De Interlandelijk Taskforce Kinderrechten presenteert het plan van Aanpak Kinderrechten 'Eerste Aanzet'. In het plan legt de taskforce vast op welke thema’s en welke wijze ze de samenwerking tussen de landen in het Koninkrijk der Nederlanden wil stimuleren om de kinderrechtensituatie te verbeteren.
24/11 Voorkomen seksueel grensoverschrijdend gedrag hoge prioriteit bij jeugdzorg
De Inspectie Jeugdzorg deed onderzoek naar het handelen van jeugdzorginstellingen ter voorkoming van seksueel grensoverschrijdend gedrag. De inspectie concludeert dat vrijwel alle onderzochte instellingen in dit opzicht voldoende handelen, maar dat verbeteringen nodig zijn.
25/11 IJZ onderzoekt calamiteit in regio Rotterdam
De Inspectie Jeugdzorg (IJZ) beoordeelt het handelen van Bureau Jeugdzorg(BJZ) Rotterdam en van FlexusJeugdplein als onvoldoende inzake de uitvoering van de ondertoezichtstelling respectievelijk de pleegzorgbegeleiding van een pleegkind.
OKTOBER
09/10 Kinderen krijgen vaker stem in rechtszaken
Op aandringen van de Kinderombudsman hebben de gerechten richtlijnen opgesteld voor de benoeming van een bijzondere curator die uitsluitend de belangen van het kind behartigt.
15/10 Stevige aanpak kindermishandeling noodzakelijk
De Kinderombudsman en het Kinderrechtencollectief maken zich ernstige zorgen over de aanpak van kindermishandeling . Gezien de relatieve welvaart in Nederland is de omvang van dit probleem, met 118.000 slachtoffers per jaar, te groot. Zowel in het voorkomen van kindermishandeling, als in het creëren van veiligheid nádat kindermishandeling is geconstateerd, is onvoldoende resultaat geboekt. De Kinderombudsman en het Kinderrechtencollectief baseren deze conclusie op twee recente onderzoeksrapporten.
20/10 Afspraken over continuïteit specialistische jeugdhulp
Staatssecretarissen Martin van Rijn (VWS) en Fred Teeven (V&J), gemeenten en zorgaanbieders hebben na intensief bestuurlijk overleg over bepaalde vormen van specialistische jeugdhulp een serie afspraken gemaakt. Gemeenten kopen samen bovenregionale functies van specialistische jeugdhulp in, waarbij naar het oordeel van beide partijen goedlopende onderhandelingen niet mogen worden belemmerd door deze afspraken.
24/10 Residentiële jeugdzorg moet misbruikrisico peilen
Residentiële instellingen moeten bij jongeren die dader of slachtoffer zijn geweest van seksueel misbruik een inschatting maken van individuele risicofactoren , om te voorkomen dat het misbruik zich binnen de instelling herhaalt. Dat adviseert het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatie Centrum (WODC) op basis van een literatuuronderzoek.
30/10 Inspecties willen meer drang en dwang bij hulp aan multiprobleemgezinnen
Gemeenten en netwerkpartners zouden bij de hulp aan multiprobleemgezinnen meer volgens het principe ‘1 gezin, 1 plan, 1 regisseur’ moeten werken, het sociale netwerk meer moeten betrekken en vaker gebruik moeten maken van drang en dwang. Dat is de uitkomst van een onderzoek van de samenwerkende jeugdinspecties in vier Nederlandse gemeenten: Delft, Lelystad, Maastricht en Zwolle.
SEPTEMBER
01/09 Minderjarige kinderen die asiel aanvragen komen niet meer in de cel
Gezinnen met minderjarige kinderen komen niet meer in de cel als zij op Schiphol asiel aanvragen. Er gaat een nieuwe werkwijze van start waarbij gezinnen naar een open aanmeldcentrum in Ter Apel worden gestuurd. De kinderen kunnen in vrijheid hun asielprocedure doorlopen.
24/09 Kinderrechtencollectief: Nederland moet kinderrechtenbeleid verbeteren
Nederland voldoet op veel punten nog niet aan het VN-Kinderrechtenverdrag. Dat staat in het kritische rapport dat het Nederlandse Kinderrechtencollectief op 24 september presenteert bij het VN-Kinderrechtencomité in Genève. Augeo is lid van het Kinderrechtencollectief.
24/09 Alsnog Kinderpardon voor 50 gezinnen
In ieder geval vijftig gezinnen die waren afgewezen voor de regeling langdurig verblijvende kinderen, krijgen alsnog een verblijfsvergunning . Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft dat vandaag bekend gemaakt.
JUNI
04/06 Alleen intensieve, gespecialiseerde hulp bant geweld uit gezin
Het Verwey-Jonker Instituut publiceert het rapport 'Doorbreken geweldspatroon vraagt gespecialiseerde hulp’. Het onderzoek naar de aanpak van huiselijk geweld is uitgevoerd in opdracht van de vier grote gemeenten. In de helft van de gezinnen waarbij hulpverleners zijn betrokken, blijkt dat na anderhalf jaar nog steeds sprake is van excessief gezinsgeweld.
MEI
06/05 Onderzoek: Kinderen buiten beeld
Kinderen zonder verblijfsstatus groeien op in gezinnen met een gering inkomen, zijn vaak slecht gehuisvest en staan regelmatig onder grote psychische druk; ze leven in zeer kwetsbare omstandigheden. Dat blijkt uit onderzoek van het lectoraat Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening van Hogeschool Utrecht (HU), Defence for Children en Stichting Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt.
21/05 Kinderombudsman: mishandelde kinderen onvoldoende in beeld bij gemeenten
De Kinderombudsman publiceert ‘ Preventie van kindermishandeling . Van papier naar werkelijkheid’. De belangrijkste conclusie uit dit onderzoek is dat het gemeentelijk beleid gericht op de preventie van kindermishandeling nog onvoldoende is geborgd en dat het te weinig kinderen en ouders bereikt.
21/05 Kind Veilig Preventiepakket voor gemeenten
Stichting Kinderpostzegels Nederlands, de Bernard van Leer Foundation en Augeo bieden alle Nederlandse gemeenten het Kind Veilig Preventiepakket aan: 10 maatregelen en hulpmiddelen waarmee kindermishandeling kan worden voorkomen. Dit doen de stichtingen mede naar aanleiding van het onderzoek van de Kinderombudsman naar de preventie van kindermishandeling in gemeenten.
27/05 1 op de 3 kinderen slachtoffer seksueel geweld
De Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen publiceert het rapport ‘Op goede grond. De aanpak van seksueel geweld tegen kinderen ’. Eén op de drie (32%) kinderen maakt ooit een vorm van seksueel geweld mee. Meisjes worden relatief vaker slachtoffer van seksueel geweld dan jongens: 41% van de meisjes krijgt ermee te maken, tegenover 23% van de jongens.
APRIL
01/04 De Transitie Autoriteit Jeugd aan de slag
De Transitie Autoriteit Jeugd gaat op 1 april van start. Jeugdzorginstellingen die in de problemen dreigen te komen door de overgang naar het nieuwe stelsel, kunnen zich melden bij de nieuwe Autoriteit .
01/04 Adolescentenstrafrecht: minderjarigen leveren kinderrechten in
Vanaf 1 april 2014 geldt het adolescentenstrafrecht. Waar 18-plussers juist extra rechten krijgen en een meer pedagogische aanpak, leveren minderjarigen een aantal belangrijke kinderrechten in.
02/04 De Interlandelijke Taskforce Kinderrechten wordt ingesteld
Dit actieplan wil vastleggen op welke thema’s en op welke wijze de Interlandelijke Taskforce Kinderrechten de samenwerking tussen de landen in het Koninkrijk der Nederlanden wil stimuleren om de kinderrechtensituatie binnen het Koninkrijk te verbeteren.
18/04 Hoge Raad verbiedt pedofielenvereniging Martijn
De Hoge Raad heeft pedofielenvereniging Martijn op 18 april 2014 per direct verboden en ontbonden. Volgens het hoogste rechtscollege zijn de activiteiten van Martijn in strijd met de openbare orde. Het verbieden en ontbinden van een vereniging moet een hoge uitzondering zijn, maar is volgens het oordeel van de Hoge Raad in dit geval noodzakelijk ter bescherming van het kind .
29/04 IJZ: verdere verbetering nodig Jeugdzorg Caribisch Nederland
De Inspectie Jeugdzorg (IJZ) heeft de kwaliteit van de jeugdzorg in Caribisch Nederland onderzocht en concludeert dat men er op de eilanden in geslaagd is om in drie jaar tijd een aanbod van jeugdzorg op te zetten. Tegelijkertijd ziet de inspectie dat er nog een flinke inspanning nodig is om de kwaliteit van de jeugdzorg te verbeteren.
MAART
01/03 Verscherpte strafwetgeving voor seksueel misbruik van kinderen
De wet tot implementatie van de Europese Richtlijn ter bestrijding van seksueel misbruik , seksuele exploitatie van kinderen en kinderpornografie treedt in werking. De EU-Richtlijn leidt tot aanscherping van de Nederlandse (straf)wetgeving ter bescherming van kinderen tegen seksuele uitbuiting en seksueel misbruik.
13/03 Helft meisjes meldt verkrachtingen te laat
Meisjes die slachtoffer worden van een verkrachting doen er goed aan om dit zo snel mogelijk te vertellen. Veel jongeren weten niet dat het voordelen heeft om snel hulp te zoeken . Dat zegt onderzoekster Iva Bicanic van het UMC Utrecht
14/03 ‘Kinderen in Tel’: armoede kinderen groeit vooral buiten grote steden
Het aantal kinderen dat opgroeit in een gezin dat van een bijstandsuitkering moet rondkomen, is met meer dan 10% gestegen. Veel arme kinderen wonen buiten de grote steden, blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek ‘ Kinderen in Tel 2014 ’ over de periode 2009 tot 2012.
27/03 Handreiking gemeenten kindgericht armoedebeleid
De Kinderombudsman stelt de handreiking ‘ Effectief kindgericht armoedebeleid ’ beschikbaar aan gemeenten. Het is bedoeld om gemeenten te ondersteunen bij de inrichting van hun kindpakket en te komen tot een kindgericht armoedebeleid.
FEBRUARI
17/02 Nieuwe aanpak huiselijk geweld moet geweldstoename stoppen
Tilburg experimenteert met een nieuwe aanpak van huiselijk geweld . Bij het initiatief ‘Veilige Haven’ zijn niet langer de zorginstanties, maar de behoeften van de cliënt leidend. Het is tijd om het echt anders te gaan doen.
18 /02 Eerste Kamer neemt nieuwe Jeugdwet aan
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Jeugdwet . Dat betekent dat vanaf 1 januari 2015 gemeenten verantwoordelijk zijn voor alle jeugdhulp en de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen en jeugdreclassering.
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Lees meer
Wat deden de beleidsmakers in 2014? Een overzicht van de belangrijkste landelijke ontwikkelingen.
Augeo Actueel - Praten met kinderen
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)