Augeo magazine is hét online tijdschrift over veilig opgroeien. Via opiniërende bijdragen, ervaringsverhalen, interviews en columns stimuleren we de discussie over en maatschappelijke betrokkenheid bij kindermishandeling. Uitgever: Augeo.
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)
De Kindcheck is onderdeel van de Wet Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en vraagt van professionals behandelaars in te schatten of de problemen van hun volwassen cliënten of patiënten mogelijk ernstige schadelijke gevolgen kunnen hebben voor hun kinderen. En of deze kinderen wel veilig zijn. Ook als je deze kinderen zelf niet ziet of behandelt. De onderstaande leer- en hulpmiddelen helpen je hierbij.
Publicatie: 'Achtergronden bij de Kindcheck. Impact van psychische en verslavingsproblemen van ouders op de veiligheid van kinderen'
In de door Augeo uitgegeven publicatie ‘Achtergronden bij de Kindcheck’ lees je uitgebreide achtergrondinformatie over de invloed van psychische problemen en verslaving op ouderschap en hoe je, met behulp van de Kindcheck, oudersignalen kunt vertalen naar mogelijke gevolgen voor de veiligheid en ontwikkeling van kinderen.
Allereerst wordt ingegaan op de definitie van ouderschap, opvoederschap en veiligheid. Wat is ouderschap precies en waar moet een veilige opvoeding aan voldoen? Hierbij wordt gekeken naar een smalle en brede definitie van veiligheid.
Vervolgens komt de invloed van psychische en verslavingsproblemen op opvoederschap aan bod. Hoe beïnvloeden deze problemen de opvoeding en welke gevolgen heeft dit voor kinderen? En hoe kun je als professional de ernst van deze gevolgen en de veiligheid van kinderen nu goed inschatten? Aan de hand van een stappenplan wordt besproken hoe je dit kunt doen en welke hulpmiddelen hiervoor beschikbaar zijn.
>> Download hier de publicatie
Een gedrukt exemplaar bestellen
Wil je een publicatie ontvangen? Stuur ons een mail met je adresgegevens en je ontvangt van ons zo snel mogelijk een publicatie.
Handleidingen Kindcheck
Om professionals te ondersteunen bij het uitvoeren van de Kindcheck heeft Augeo twee handleidingen ontwikkeld: één algemene handleiding en een handleiding voor professionals werkzaam in de GGZ en verslavingszorg. De handleidingen beschrijven wat de Kindcheck is, in welke gevallen deze wordt toegepast en wie dat moet doen.
>> Download hier handleiding voor GGZ en verslavingszorg
>> Download hier de algemene handleiding
Online cursussen Kindcheck
Augeo academy biedt een tweetal online cursussen aan om je te ondersteunen bij het werken met de Kindcheck. Er is een algemene cursu s beschikbaar en een cursus voor professionals werkzaam in de GGZ en verslavingszorg.
Website Kindcheck
Meer informatie over de bovenstaande hulpmiddelen en de Kindcheck vind je ook op de speciale website: www.kindcheck.nl.
Meldcode- app
Wil je snel en praktisch de vijf stappen van de Meldcode bij de hand hebben? Download dan de Meldcode app van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hierin is heel overzichtelijk te zien uit welke stappen de Meldcode, inclusief de Kindcheck, bestaat en wat je moet doen.
>> Dit is het adres voor Androidgebruikers
Leer- en hulpmiddelen over de Kindcheck
Bij het uitvoeren van de Kindcheck wordt professionals gevraagd om bij signalen van ernstige ouderproblematiek een inschatting te maken van de veiligheid van de kinderen. Een kind is veilig als het structureel kan rekenen op een volwassene die voorziet in zijn basale fysieke en emotionele behoeften, die hem beschermt tegen gevaar en die daarin continuïteit en voorspelbaarheid biedt (Baumrind in van der Putte ea, 2013). Kindermishandeling is daarmee altijd een onveilige situatie.
Bij het inschatten van de veiligheid van kinderen is het van belang het onderscheid tussen ‘veiligheidstaxatie’ en ‘risicotaxatie’ te kennen. In de praktijk worden deze begrippen namelijk wel eens door elkaar gebruikt. Terwijl de doelen verschillend zijn, evenals de instrumenten die je kunt gebruiken om een inschatting te kunnen maken.
Veiligheidstaxatie
Kort gezegd is veiligheidstaxatie het inschatten van of een kind thuis veilig is, nu of later. Het uiteindelijke doel van veiligheidstaxatie is te bepalen of nodig is om in te grijpen, hoe urgent het is om in te grijpen en op welke manier moet worden ingegrepen om ervoor te zorgen dat het kind veilig is.
Bij veiligheidstaxatie staan drie vragen centraal:
Veiligheidstaxatie is een van de meest lastige acties, omdat de professional nooit alle feiten kent. Bovendien blijft het een professionele afweging waar ook eigen opvattingen een rol bij spelen (Ten Berge, 2008).
Inschatten van de huidige situatie
Bij de eerste twee vragen het inschatten van de directe en de emotionele veiligheid kan de Checklist Veilig Thuis een hulpmiddel zijn. Deze checklist bevat aandachtspunten uit de literatuur en uit de praktijk voor het beoordelen van veiligheid. In de bijbehorende handleiding is meer te lezen over het beoordelen en bespreken met ouders van veiligheid van kinderen in hun thuissituatie.
Risico’s in de toekomst
Risicotaxatie, de derde vraag van veiligheidstaxatie, betreft het beoordelen van het risico dat een ouder of een andere primaire verzorger in de nabije of verre toekomst het kind schade toebrengt. Bij risicotaxatie gaat het om de kans op risico’s in de toekomst.
Een risicotaxatie-instrument is een hulpmiddel om gestructureerd informatie te verzamelen en te beoordelen. In dat hulpmiddel zijn risicofactoren opgenomen waarvan we uit wetenschappelijk onderzoek weten dat deze de kans op kindermishandeling vergroten. In feite zijn deze instrumenten bedoeld als geheugensteun: heb ik alle belangrijke risicofactoren (en soms ook beschermende factoren) meegenomen om het risico te kunnen beoordelen?
Over het algemeen geldt: hoe meer risicofactoren aanwezig zijn, hoe groter het risico op kindermishandeling. Maar let wel: de aanwezigheid van risicofactoren in een gezin ofwel een hoog risico op kindermishandeling wil niet zeggen dat een kind ook daadwerkelijk mishandeld zal gaan worden net zo min als de afwezigheid van risicofactoren geen zekerheid geven dat een kind niet mishandeld zal worden.
Belangrijke voorspellers voor de toekomst zijn de situatie in het verleden en de huidige situatie. Om een goede inschatting van de risico’s in de toekomst te kunnen maken, is het daarom nodig om ook de situatie in het verleden en de huidige situatie goed in beeld te brengen.
Risicotaxatie-instrumenten
Er is een aantal risicotaxatie-intstrumenten in Nederland in gebruik dat bedoeld is om de kans op kindermishandeling in te schatten. De LIRIK (Licht Instrument Risicotaxatie Kindveiligheid) en de CARE-NL (Child Abuse Risk Evaluation Nederland) zijn veelgenoemde instrumenten. Deze instrumenten gaan dus niet om het inschatten van problemen voor kinderen in het algemeen, maar om het inschatten van het risico dat een kind in de toekomst (nogmaals) mishandeld zal worden.
Beide instrumenten zijn bedoeld als hulpmiddel voor professionals om een beoordeling te maken van het risico dat een kind in de toekomst mishandeld wordt door zijn ouders of verzorgers. De LIRIK bevat daarnaast een onderdeel om een inschatting te maken van de huidige situatie van het kind in termen van veiligheid of (vermoedens van) kindermishandeling.
>> Meer informatie over het LIRIK is hier te vinden.
>> Kijk hier voor meer informatie over de CARE-NL
>> Een uitgebreide beschrijving van alle risicotaxatie-intrumente n die in de jeugdzorg gebruikt worden is gemaakt door het Nederlands Jeugdinstituut
Bronnen:
Berge, I. ten (2008): Instrumenten voor risicotaxatie in situaties van (vermoedelijke) kindermishandeling. Notitie op verzoek van de MOgroep jeugdzorg. Utrecht: Nederlands Jeugdinstituut
Putte, E.M. van de, e.a. (2013) Veiligheidstaxatie en interventie. In: Putte, E.M. van der, e.a. (red.) (2013) Medisch handboek kindermishandeling. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Veiligheidstaxatie en risicotaxatie
Wanneer je als professional in aanraking komt met situaties doe (mogelijk) bedreigend zijn voor kinderen is het zaak om een zo goed mogelijke inschatting te maken van (de mate van) de (on)veiligheid. In de praktijk blijkt dit echter vaak geen gemakkelijke opgave. De checklist ‘Veilig thuis?’ kan hier in helpen.
De checklist ‘Veilig thuis?’ fungeert als hulpmiddel voor het in kaart brengen van de veiligheidssituatie van een kind, en ter ondersteuning van het klinisch oordeel.
Aandachtspunten
De checklist bestaat uit een achttal aandachtspunten, die allen zijn gebaseerd op inzichten uit zowel de literatuur, als uit de praktijk. Ze variëren van aandacht voor basale verzorging en regelmaat in de opvoeding, tot aandacht voor de mogelijke aanwezigheid van kindermishandeling. Elk van deze acht uitgangspunten is onderverdeeld in één of meerdere vragen, die worden beantwoordt volgens een vast stramien. Op deze wijze wordt per punt inzichtelijk gemaakt of er zorgen bestaan over de situatie waar een kind zich in bevindt, of dat deze juist veilig oogt.
Door gebruik te maken van de aandachtspunten en bijbehorende vragen kan je de veiligheidssituatie van een kind gestructureerd in kaart brengen. Na invulling van het instrument kan je, aan de hand van de uitkomsten van de checklist, en met behulp van je eigen klinisch oordeel, een goed gefundeerd oordeel geven over de veiligheidssituatie van het kind.
>> De Checklist Veilig thuis? vind je hier
>> In de bijbehorende handleiding lees je meer over het beoordelen van veiligheid en hoe je hierover met ouders in gesprek kunt gaan
>> Een gedrukt exemplaar bestellen kan hier
Checklist Veilig thuis?
De kwaliteit van ouderschap kan tussen gezinnen flink verschillen. Kinderen zijn logischerwijze gebaat bij ouderschap van hoge kwaliteit, maar dit is helaas niet in alle gezinnen en situaties het geval. Wanneer de kwaliteit ondermaats is, kan dit nadelige gevolgen hebben voor het kind. (zie ook de publicatie ‘Achtergronden bij de Kindcheck’ )
Als er twijfels bestaan over de kwaliteit van ouderschap, kan het wenselijk zijn om dit systematisch in kaart te brengen, en aanknopingspunten te bepalen voor een mogelijke interventie. De ‘Taxatielijst voor Ouderfunctioneren’ (TvO) verschaft (jeugd)hulpverleners inzicht in de kwaliteit van het ouderlijk functioneren, in situaties waarin het gezin hulp zoekt voor zichzelf en voor hun kind(eren), in de leeftijd van 4 tot 14 jaar.
Vragenlijst
Voor beide ouders wordt het instrument apart ingevuld. De TvO bestaat uit 69 stellingen, aan de hand van welke de (jeugd)hulpverlener aangeeft in welke mate zij aan de drie kernfuncties van ouderlijk functioneren voldoen Er is geen handleiding met genormeerde scores beschikbaar, maar in het algemeen geldt: hoe hoger de score op een specifiek domein, hoe beter de kernfunctie van het ouderlijk functioneren is ontwikkeld.
Op basis van de uitkomsten van de TvO kan een systematische taxatie worden gemaakt van de sterke en minder sterke kanten van het ouderlijk functioneren. Mogelijke interventies of behandelingen die worden ingezet ter vermindering van de heersende problematiek, kunnen met deze kennis op goed gefundeerde wijze worden gekozen.
Meer informatie
>> Download hier de Taxatielijst voor Ouder Functioneren
>> Meer informatie over de TvO lees je ook in de dissertatie ‘Diagnostiek van Ouderfunctioneren: Een functioneel-contextueel perspectief
Taxatielijst Ouder Functioneren
Wanneer een kind opgroeit in een gezin waarin een ouder (of beide ouders) leidt aan psychiatrische en/of verslavingsproblemen, kan dit van grote invloed zijn op de omgang tussen ouder en kind. Het kan zijn dat ouders zo door hun eigen problemen in beslag worden genomen, dat zij geen oog hebben voor wat de kinderen nodig hebben. Of zij geven hun geld uit aan verdovende middelen in plaats van aan kleding of eten voor hun kinderen.
In dit soort situaties is het belangrijk dat hulpverleners een goede risico-inschatting maken van de omstandigheden waarin een kind zich bevindt. De ‘lijst voor Screening en Interventie Keuze’ (SIK-lijst) van het preventieprogramma ‘Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problematiek/Kinderen van Verslaafde ouders’ kan je hierbij helpen.
Goede risico-inschatting
De SIK-lijst is specifiek ontworpen voor het screenen van gezinnen, waarin een ouder (of beide ouders), leidt aan psychiatrische en/of verslavingsproblemen. Het instrument bestaat uit elf domeinen met onderwerpen over de ouder en het kind. Bij elk onderwerp kan je aangeven of dit aanwezig is, afwezig of dat het onduidelijk is. Het instrument gaat bijvoorbeeld in op de vraag of de ouder zijn of haar problemen zelf (h)erkent, hoe het sociale netwerk rondom het gezin eruit ziet, en over welke vaardigheden zowel de ouder als het kind beschikken.
Voor elk domein zijn voorbeeldvragen opgenomen. Deze kunnen je helpen een goed gesprek met de ouder te hebben over de gezinssituatie. De SIK-lijst levert na invulling geen genormeerde score op maar fungeert als gestructureerd hulpmiddel om een goed gefundeerde inschatting te maken van de situatie waar een kind zich in bevindt.
Meer informatie
>> Download hier de Lijst voor Screening en Interventie
>> Een begeleidende handleiding vind je hier
Lijst voor Screening en Interventie
Opgroeien met een psychisch zieke en/of verslaafde ouder: ervaringsverhalenHet opgroeien in een gezin met een psychisch zieke en/of verslaafde ouder heeft veel invloed op het leven van kinderen. In onderstaande boeken lees je meer over de realiteit van een dergelijke jeugd, de uitwerking die dit mogelijk kan hebben op het volwassen leven en hoe je deze kinderen kunt helpen.
Boek: Leven met een psychisch zieke ouder
Kinderen van een psychisch zieke ouder komen relatief veel voor. Zo'n ziekte heeft uiteraard invloed op de jeugd van hun kinderen. Een groot deel van deze kinderen groeit desondanks op tot evenwichtige volwassenen, terwijl een ander deel vroeg of laat in het leven te maken krijgt met de uiteenlopende gevolgen van hun jeugdervaringen. In dit boek komen de factoren die hierbij een rol spelen ruimschoots aan bod.
Gezondheidspsycholoog Sandra van Gameren laat zien hoe je deze kinderen - ook wel aangeduid met 'koppers' (kopp = kinderen van ouders met psychiatrische problemen) - kunt helpen hun veerkracht te behouden en hoe je ze kunt bijstaan.
Het boek biedt volwassenen met een kopp-verleden erkenning, herkenning en waardevolle adviezen. Het gaat over veerkracht, overleven, gemis, levenslange loyaliteit, optimisme en littekens. Voor betrokkenen en professionals is het boek een bron van praktische informatie en kennis over deze zo lang genegeerde doelgroep.
'Dit boek is een uitstekende gids voor de preventie van ernstige gevolgen die zich kunnen voordoen in gezinnen met een psychisch zieke ouder' - NBD l Bilbion recensie
Meer informatie
Auteur: S. van Gameren
Titel: Leven met een psychisch zieke ouder
Uitgever: Bohn Stafleu van Loghum, 2006.ISBN: 9789031348312
287 pagina's
Prijs: reguliere prijs: € 25,99. Nu met 10% korting voor TKM lezers
Bestel nu met 10% korting
Lezers van TKM kunnen dit boek met 10% korting kopen via BSL Shop . Gebruik hiervoor de couponcode TKM10 in het besteloverzicht.
Stichting tante Joy
De auteur, Sandra van Gameren, is ook één van de initiatiefnemers van de Stichting vrienden van tante Joy . Deze stichting richt zich op het preventief ondersteunen van jonge mantelzorgers met een ziek gezinslid; ouders, broertjes/zusjes met een psychisch aandoening, verslaving, chronische lichamelijk beperking en/of verstandelijke beperking . Dit wil zij bereiken door het oprichten van een logeerhuis waar jonge mantelzorgers in het weekend kunnen komen logeren. Maar ook door middel van het geven van scholing, workshops, coaching en deskundigheidsbevordering aan hulpverleners.
>> Kijk hier voor meer informatie
Boek: Het blijven toch je ouders
Ervaringsverhalen van kinderen van verslaafde oudersIn het boek vertellen twaalf jongeren tussen de 12 en 21 jaar over hun ervaringen met ouders die verslaafd zijn. Ze spreken over hun gevoelens, over hoe de omgeving reageert en hoe ze omgaan met hun gebruikende ouders. Er worden tips gegeven aan (jeugd)hulpverleners, docenten en andere jongeren die met dezelfde problemen te maken hebben.
Het boek is in de eerste plaats geschreven voor jongeren tussen de 12 en 24, maar is ook zeer bruikbaar voor hulpverleners, vrienden, ouders en docenten die een beeld willen krijgen van de leefwereld van deze jongeren. Het voorwoord is geschreven door de dochter van Herman Brood, Lola Brood, 18 jaar.
Bekijk ook het vervolgboek op ervaringsverhalen.nl.
Meer informatie
Auteurs: M. Engelbertink, R den Ouden, I. Engelbertink
Titel: Het blijven toch je ouders
Uitgever: Pearson Assessment and Information, 2004ISBN: 9789026517495
128 pagina’s
Prijs: € 13,95
Online te bestellen via onder meer bol.com
Ervaringsverhalen
Kinderen opvoeden valt soms niet mee. Zeker niet wanneer ouders psychische en/of verslavingsproblemen hebben en daardoor veel met zichzelf bezig zijn. Het preventief ondersteunen en ontlasten van gezinnen kan uitkomst bieden. Twee initiatieven hiervoor zijn Stichting MeeleefGezin en Stichting vrienden van tante Joy.
Een steuntje in de rug
Jonge kinderen die een ouder hebben met psychiatrische problemen, kunnen veel hebben aan een ‘meeleefgezin’. Een meeleefgezin vangt een kind elke week minmaal een dag(deel) en elke maand een weekend op, zodat de eigen ouder(s) even op adem kunnen komen. Dat kan ouders net dat steuntje in de rug geven waardoor zij de rest van de week zelf voor hun kind kunnen zorgen.
We weten dat een veilige hechting aan de eigen ouders van cruciaal belang is voor een gezonde ontwikkeling van kinderen. Door ouders met psychiatrische problemen steun te bieden en tijdelijk te ontlasten, kan het kind thuis blijven wonen en een blijvende band met de eigen ouders opbouwen.
Soms is een meeleefgezin een gezin met kinderen, maar het kan ook een ouder stel of alleenstaande zonder kinderen zijn. Waar het om gaat, is dat het kind een veilige en stabiele plek heeft, een soort ‘tweede huis’ waar het zich kan ontwikkelen. Het meeleefgezin is op vrijwillige basis en onderscheidt zich van een pleeggezin doordat er geen indicatie voor nodig is.
Stichting Meeleefgezin Doorn heeft onlangs een Appeltje van Oranje gewonnen. Ook in andere regio’s zijn meeleefgezinnen opgestart.
Meer informatie
Stichting MeeleefGezin: preventieve gezinsondersteuning
Naast deskundigheidsbevordering voor professionals zijn er in Nederland ook diverse hulpprogramma’s beschikbaar voor ouders met psychische en verslavingsproblemen en hun kinderen. Een selectie van dit aanbod vind je hieronder.
Hulpaanbod voor ouders:
Hulpaanbod voor gezinnen:
Hulpaanbod voor kinderen:
Hulpaanbod voor ouders en kinderen
Leer- en hulpmiddelen
Veiligheids- en risicotaxatie
Hulpmiddelen voor professionals
Breng de veiligheid
van kinderen
in kaart
Checklist Veilig Thuis
Taxatielijst Ouder Functioneren
Kwaliteit van ouderschap meten
Lijst Screening en Interventie
Screening van gezinnen
Ervaringsverhalen
Opgroeien met
psychisch zieke
of verslaafde
ouder
Stichting Meeleefgezin
Preventieve gezinsondersteuning
Hulpprogramma's
Ondersteuning voor ouders en kinderen
OVERZICHT
AUGEO MAGAZINE - TIJDSCHRIFT KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD
UITGELICHT
Praten over ouderschap, het interpreteren van oudersignalen en de veiligheid van kinderen beoordelen; hoe doe je dit? De onderstaande hulpmiddelen, instrumenten en tips van ervaringsdeskundigen kunnen je hierbij helpen.
Download PDF
Augeo Actueel - Praten met kinderen
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)