Augeo magazine is hét online tijdschrift over veilig opgroeien. Via opiniërende bijdragen, ervaringsverhalen, interviews en columns stimuleren we de discussie over en maatschappelijke betrokkenheid bij kindermishandeling. Uitgever: Augeo.
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)
OVERZICHT
AUGEO MAGAZINE - TIJDSCHRIFT KINDERMISHANDELING EN HUISELIJK GEWELD
Bronnen
Lisanne en Tugçe, twee leerlingen van 11 jaar:
Lisanne: ‘Ik vond het spannend om aan het Klokhuislesprogramma mee te doen; ik had het nog nooit over kindermishandeling gehad. De filmpjes vond ik goed en de opdrachten waren ook leuk. Het was voor mij nieuw om te horen dat er veel verschillende soorten van mishandeling bestaan; zoals geestelijke mishandeling en verwaarlozing. Ik dacht altijd dat kindermishandeling één iets was.’
Tugçe: ’Ik heb geleerd wat er later kan gebeuren met een kind dat mishandeld is. Dat die persoon later sneller bang is. Als je denkt dat een vriendje of vriendinnetje mishandeld wordt, kun je hem of haar het beste eerst in vertrouwen te nemen en vragen stellen. Als je dan weet wat er aan de hand is moet je wel actie ondernemen.’
Lisanne: ‘We weten nu dat we goed moeten opletten als een ander kind mishandeld wordt. En ik heb geleerd dat je het er dan eerst over kunt hebben. Daarna zou ik hulp zoeken, via de Kindertelefoon bijvoorbeeld.’
Tugçe: ‘Ik vind het belangrijk dat veel kinderen zo’n lesprogramma volgen. Je leert daardoor meer over kindermishandeling en kunt je beter verplaatsen in hoe kinderen zich voelen die dat meemaken. '
Lisanne: ‘Ja! Ik vind ook dat alle kinderen in Nederland zo’n lesprogramma zouden moeten volgen. We moeten weten wat we kunnen doen om andere kinderen te helpen.’
Froukje Krikke, leerkracht groep 7/8 op een basisschool in Almelo:
‘Kindermishandeling is een onderwerp dat wij voorheen in de klas nooit aankaartten. Door dit lespakket lukt het om er goed over te praten met de leerlingen. Je ziet dat het voor kinderen in groep 7 een eyeopener is: ‘Hé, misschien komt kindermishandeling ook in onze klas wel voor. En: als ik bij een vriendinnetje ben, kan ik er meer op letten.
Kinderen krijgen door dit lespakket en door te kijken naar de Klokhuisprogramma’s de mogelijkheid er opener over te zijn en er iets mee te doen. De meeste kinderen weten al wel dat kindermishandeling bestaat en dat het niet goed is. Dat verwaarlozing óók een vorm van kindermishandeling is, is voor de meeste kinderen wel nieuw. Bij het woord ‘kindermishandeling’ dachten ze vooral aan lichamelijk geweld.
Tijdens de Klokhuislessen merkte ik dat een kind in de klas - van wie ik weet dat hij verwaarloosd wordt door zijn ouders - zich bewust werd van zijn eigen situatie. Hij was heel stil en je zag hem kijken: ‘Dit is bij mij thuis ook aan de hand, en dat is niet normaal’. Ook kwam een jongen na afloop bij me en vertelde dat zijn vader hem soms slaat als hij boos is. Dat heb ik aangekaart in ons team en we hebben de ouders op gesprek gehad op school. Bij deze jongen zag ik duidelijk dat hij er mee zat en dat hij het prettig vond dat er nu iets mee gedaan wordt.
Ik zou het toejuichen als iedere school in iedere gemeente dit lesprogramma zou aanbieden. Het lespakket kunnen leerkrachten vanaf groep 6 behandelen en er in groep 7 en 8 op terugkomen. Zo wordt het onderwerp ieder jaar weer even in herinnering geroepen. Dit programma maakt duidelijk wat de kinderen kunnen doen als ze te maken hebben met kindermishandeling. Ze weten dat het goed is om iemand in vertrouwen te nemen. Ze weten ook dát ze iets kunnen doen. Voor zichzelf of voor een ander kind.’
Klokhuis lesprogramma
Leerkracht Froukje Krikke keek met haar leerlingen naar de serie van Het Klokhuis over kindermishandeling en behandelden het lespakket. Een van de onderdelen was het ontwerpen van een logo. Twee leerlingen van Froukje, Lisanne en Tugçe ontwierpen het winnende logo.
Meer informatie
De Klokhuisserie en het lesprogramma werden ontwikkeld in samenwerking met de Bernard van Leer Foundation.
Wat is het effect?
Uit onderzoek naar voorlichting aan kinderen blijkt het volgende:
Door goede voorlichting leren kinderen mishandeling te herkennen en ze leren wat ze zelf kunnen doen, zoals erover praten met een voor hen vertrouwd voelende volwassene of de kindertelefoon. Praten over kindermishandeling helpt, zo zeggen kinderen zelf.
Uit onderzoek van de Jongeren Taskforce Kindermishandeling en de NJR blijkt dat 22 procent van de mishandelde kinderen er met niemand over heeft gepraat. Van de bijna 80 procent die er wél over heeft gepraat - meestal eerst met vrienden - zegt bijna 70 procent dat dit hen heeft geholpen.
Hoe ... ziet goede voorlichting voor kinderen eruit?
Een goed voorlichtingsprogramma over kindermishandeling:
Het ligt voor de hand om kinderen via de school te bereiken met een voorlichtingsprogramma over kindermishandeling. Via basisscholen worden immers alle kinderen van vier tot twaalf jaar in bereikt. Daarnaast is de school zijn meestal een vertrouwde plek voor kinderen. Dit geven kinderen zelf ook aan: ze vinden de school, de meeste geëigende plek om te praten over kindermishandeling.
Goede voorbeelden van voorlichtingsprogramma’s voor kinderen:
Hier kan een kop van een aantal woorden
Wat is het belang van goede voorlichting aan kinderen?
Mishandelde kinderen zoeken uit zichzelf geen hulp
Het aantal mishandelde kinderen dat uit zichzelf hulp zoekt én vindt is helaas gering. Zo waren in 2012 slechts 0,1 procent van alle meldingen bij de Advies- en Meldpunten Kindermishandeling afkomstig van kinderen zelf. In hetzelfde jaar werden 201 kinderen na een gesprek over kindermishandeling met de Kindertelefoon doorgeleid naar professionele hulp. De Kindertelefoon voerde 14.000 (anonieme) gesprekken over dit thema met kinderen.
Wat willen jongeren zelf?
Uit recent representatief onderzoek onder jongeren door de Jongeren Taskforce Kindermishandeling en NJR, blijkt dat 40 procent van de jongeren niet weet bij welke organisatie zij hulp kunnen vragen als ze mishandeld worden. Jongeren zouden het liefst via themalessen op school geïnformeerd worden over kindermishandeling (40%).
Op de tweede plaats staan TV-programma’s (35%). Tot slot vinden jongeren internet (17%), social media (17%), folders (16%), televisiespot (14%) en game (4%) geschikt voor dit thema. Slechts 19% van de jongeren zegt dat er ooit op school aandacht is besteed aan kindermishandeling.
Waarom kinderen uit zichzelf vaak geen hulp zoeken
Er zijn verschillende redenen waarom mishandelde kinderen uit zichzelf vaak geen hulp zoeken:
Wat is het probleem?
Lees verder
Lees het verhaal van leerkracht Froukje Krikke en leerlingen Lisanne en Tugçe
‘Na afloop van het programma vertelde een jongen mij dat zijn vader hem soms slaat, hij zat er duidelijk mee omhoog; we hebben toen met de ouders gepraat’
VOORLICHTING OP SCHOOL
Kindermishandeling voorkomen: het kan!
6
Wat is het effect?
Kinderen die goede voorlichtingsprogramma’s volgen, vragen vaker hulp aan volwassenen en leggen de ‘schuld’ van mishandeling minder bij zichzelf, dan kinderen die niet zijn voorgelicht.
Hoe is het aan te pakken?
In een goed voorlichtingsprogramma leren kinderen wat mishandeling, misbruik, verwaarlozing en partnergeweld is. Ze leren vooral aan wie ze kunnen vertellen wat er (is) gebeurd.
Wat is het probleem?
40 procent van de Nederlandse jongeren weet niet bij welke organisatie ze hulp kunnen vragen als ze mishandeld worden.
Alle kinderen krijgen op school voorlichting over mishandeling en misbruik.
Download PDF
Bronnen
Augeo Actueel - Praten met kinderen
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)