Augeo magazine is hét online tijdschrift over veilig opgroeien. Via opiniërende bijdragen, ervaringsverhalen, interviews en columns stimuleren we de discussie over en maatschappelijke betrokkenheid bij kindermishandeling. Uitgever: Augeo.
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)
Uitgelicht
Gedichtenbundel over de verwerking van seksueel misbruik
‘Genoeg’ is een bundel met gedichten over de verwerking van seksueel misbruik. De tekeningen onderstrepen en verrijken de teksten. We mochten 1 gedicht publiceren.
Berendromen
als kind heb ik zo vaak gedroomd
dat beer twee handen had
daarmee slaat hij die kerel
bovenop zijn blote gat
hij spuugt daarna zeer overtuigd
de man op beider handen
en in zijn bovenarmen staat
de afbeet van beers tanden
vol berenmoed grijpt hij
daarna de kerel bij zijn oren
en schreeuwt met luide berenstem:
nou moet je effe horen
als jij nog één keer aan haar komt
is dat voor mij de reden
dan smijt ik jou met berenkracht
van vier hoog naar beneden
goh, als mijn beer dat had gekund
had hij dat echt gedaan
dan was hij vast en zeker
voor mij door het vuur gegaan
Interesse?
De bundel is in eigen beheer uitgegeven en is te bestellen door een mail te sturen aan td.evers@tele2.nl of f.goutbeek@home.nl onder vermelding van ‘Bestelling Genoeg’. Prijs: 14,50.
TKM mag er 3 weggeven. Reageren? Stuur dan een e-mail naar redactie@tijdschriftkindermishandeling.nl
Meta-review WODC over slachtoffers van seksueel misbruik
in de kindertijd
Recentelijk publiceerde het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) een meta-review over de problemen die slachtoffers van seksueel misbruik in hun kindertijd rapporteren.
Daaruit blijkt dat deze slachtoffers op verschillende domeinen meer problemen rapporteren dan mensen die geen seksueel misbruikervaringen hebben.
Veelvoorkomend zijn angst- en slaapstoornissen, epileptische aanvallen zonder lichamelijke oorzaak en extreme afhankelijkheid van anderen. De problemen komen onder veel misbruikslachtoffers voor, ongeacht hun sekse, leeftijd op het moment van misbruik en de manier waarop het misbruik heeft plaatsgevonden.
Hoe opener slachtoffers over het misbruikverleden konden praten, hoe minder problemen ze ervaren. Dat is een belangrijke conclusie, omdat zorgverleners weinig vragen naar seksueel misbruik bij hun cliënten, terwijl slachtoffers dat wel graag willen en dat dus ook helpt om de problemen te verminderen.
Infoboekjes over hoe te signaleren op basisschool en voortgezet onderwijs
Doktertje spelen, elkaar zoenen en bekijken. Dat zijn gedragingen die bij een gezonde seksuele ontwikkeling passen. Maar wat als de situatie anders is? Ook op scholen kunnen dergelijke situaties zich voordoen. Dat kan onschuldig zijn.
Maar wat als een kind vertelt dat het naar seksfilms kijkt met papa? Of als een leerling een andere leerling dwingt tot seksuele handelingen? Dat kan een signaal zijn van seksueel misbruik. Wat kan en moet je dan doen als school?
De GGD Amsterdam heeft twee brochures met informatie en adviezen voor scholen over hoe om te gaan met een vermoeden van seksueel misbruik. Een is bedoeld voor het primair onderwijs e n de ander voor het voortgezet onderwijs .
De brochures behandelen onder andere grensoverschrijdend seksueel gedrag tussen leerlingen onderling, over mogelijk seksueel misbruik van een leerling in de thuissituatie en over seksueel grensoverschrijdend gedrag door een beroepskracht.
Trauma verwerken via virtual realitytherapie
Om de klachten van slachtoffers van seksueel misbruik te verminderen, is een nieuwe computertherapie ontwikkeld. Thuis, achter de computer, bouwt het slachtoffer de ruimte na waar het seksueel misbruik plaatsvond.
Veelbelovend
De therapie gaat ervan uit dat het onder ogen zien van het verleden en het inzoomen op pijnlijke ervaringen heilzaam werkt. De therapie is nog in ontwikkeling. De eerste resultaten zijn veelbelovend: 80% van de proefpersonen heeft er baat bij. EenVandaag maakte er een reportage over.
Handreiking aanpak loverboys
Het Centrum voor Criminaliteitspreventie (CCV) http://www.hetccv.nl/ heeft in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie de handreiking Aanpak loverboyproblematiek gemaakt die gemeenten, jeugdzorg, politie en scholen helpt om loverboys te herkennen en aan te pakken.
Loverboys zijn mensenhandelaren die meisjes emotioneel afhankelijk maken om ze daarna uit te buiten. Vaak in de prostitutie. Beroepskrachten herkennen en melden loverboypraktijken onvoldoende.
De handreiking beschrijft stapsgewijs de opzet van een daadkrachtige aanpak waarmee betrokken partijen gezamenlijk loverboys kunnen stoppen. Ook staat in de handreiking waar beroepskrachten meer informatie en advies kunnen vinden en komen er interventies voor deskundigheidsbevordering aan bod.
Zijn de hersens van een pedofiel te herkennen?
Een hersenscan om vast te stellen of iemand pedofiel is of niet. Een groep Duitse en Deense wetenschappers zegt een veelbelovende en objectieve manier te hebben gevonden om de klinische diagnose pedofilie te stellen.
Ook deze uitzending van Brandpunt gaat over de vraag of je op basis van een hersenscan mensen mag weghouden bij kinderen.
Ook Sri Lanka gaat voor een veilige omgeving!
Soms zijn er van die kleine mooie projecten waar TKM tegenaan loopt die de moeite waard zijn om te vermelden. Neem het Srilankaanse programma ‘Ten steps to creating safe environments for children and youth’.
Dit programma is op 16% van de scholen ingevoerd en zorgt er in 10 stappen voor dat de omgeving veilig is voor kinderen. Met dit programma worden zo’n 95 000 leerlingen bereikt.
Riskmanagement
Het programma gaat er van uit dat geweld tegen kinderen overal voor komt en dat een goed riskmanagement de enige manier is om veiligheid te vergroten. Het gaat globaal gezegd om:
identificeren van risico’s. Waar zitten de mogelijke risico’s? Te denken valt aan: wie werken er bv met kinderen? Welke plekken zijn mogelijk gevaarlijk? Welke situaties zijn mogelijk gevaarlijk?
een plan dat de risico’s inperkt, goede stappenplannen, procedures om te handelen bij een incident en als preventie.
Gestructureerd
Naast het onderwijs is dit instrument ook heel goed te gebruiken voor andere organisaties waarin met kinderen wordt gewerkt. Het programma is zeer gestructureerd en compleet zodat wij zonder enige schroom durven te zeggen dat het ook goed in Nederland ingezet kan worden.
Het Canadese rode kruis ontwikkelde het programma en coördinator Dr. Sinha Wickremesekera heeft het aangepast voor het gebruik in het onderwijs.
Zie ook http://www.redcross.ca
Personeel kinderopvang doorlopend gescreend
Werknemers van kinderopvangcentra en peuterspeelzalen worden vanaf 1 maart 2013 continue gescreend. De Tweede Kamer heeft onlangs ingestemd met een voorstel hierover van minister Kamp van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voorlopig stuurt de Dienst Justis een signaal naar de gemeentes en de GGD. Met ingang van 2016 moet er een register zijn waarin strafbare feiten van medewerkers worden verzameld.
Totdat het register beschikbaar is, worden de computersystemen van gemeenten, UWV en Kamers van Koophandel aan elkaar gekoppeld. Zodra personeelsleden die in de kinderopvang werken in aanraking komen met justitie vanwege een strafbaar feit, bekijkt de Dienst Justis of het vergrijp van invloed is op het uitoefenen van de functie door deze personen. Als dit het geval is, ondernemen de gemeente en GGD verdere stappen. Nu moet een nieuwe medewerker in de kinderopvang alleen bij indiensttreding een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) afgeven.
Ook controle op vrijwilligers moet strenger
Niet alleen de veiligheid in de kinderopvang staat hoog op de politieke agenda. Ook de controle op vrijwilligers met een strafblad moet strenger. Hierover las u al eerder in het bericht ‘Strengere aanpak ontucht bij verenigingen’. Om dit te verwezenlijken moet u als bestuurder van een stichting of vereniging zelf een zwarte lijst bijhouden waardoor misstappen sneller aan het licht komen. De staatssecretaris van Justitie heeft hiervoor subsidie beschikbaar gesteld.
Gedichtenbundel
over de verwerking
van seksueel misbruik
Lees verder
Meta-review WODC over slachtoffers
van seksueel misbruik in de kindertijd
Lees verder
Infoboekjes
over hoe te signaleren op basisschool en voortgezet onderwijs
Lees verder
Trauma verwerken via
virtual realitytherapie
Lees verder
Handreiking aanpak loverboys
Lees verder
Zijn de hersens van een pedofiel te herkennen?
Lees verder
Ook Sri Lanka gaat voor een veilige omgeving!
Lees verder
Personeel kinderopvang doorlopend gescreend
Lees verder
Augeo Actueel - Praten met kinderen
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)