Augeo magazine is hét online tijdschrift over veilig opgroeien. Via opiniërende bijdragen, ervaringsverhalen, interviews en columns stimuleren we de discussie over en maatschappelijke betrokkenheid bij kindermishandeling. Uitgever: Augeo.
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)
*
*
* Deze gegevens zijn verplicht. Je mailadres wordt niet getoond.
Reacties van andere lezers
Reageer op dit artikel
Wat willen ze ook al weer gaan doen?
In de TKM-verkiezingsspecial vond je een overzicht van de partijprogramma's. Nu, na de verkiezingen, de meest opvallende punten nog eens op een rij.
Wat valt op?
•De TKM-redactie heeft in de verkiezingsprogramma's ook gekeken naar andere relevante thema's die van belang zijn om kindermishandeling tegen te gaan, zoals armoede- en vluchtelingenbeleid.
CU pleit voor een speciale minister voor Jeugd, Gezin en Onderwijs.
SP en CU benadrukken dat de Nederlandse overheid het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind stipt moet naleven.
PVV wil de leeftijdsgrens in het strafrecht verlagen van 18 naar 16 jaar. Dit is in strijd met het Internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind.
SGP bepleit verplichte bemiddeling bij echtscheiding als er minderjarige kinderen zijn.
PvdA, CU, PvdD, GL, SP en D66 vinden dat 'gewortelde' asielzoekerkinderen, die minimaal 5 of 8 jaar (verschilt per partij) in Nederland zijn, een verblijfsvergunning krijgen.
Kinderen niet in de cel (D66, SP, CU) en gezinnen met kinderen niet op straat zetten (PvdA, CU). Geen kinderen in vreemdelingendetentie (D66, GL).
Verschillende partijen benoemen aandacht voor kinderen in armoedebeleid (GL, D66, PvdA, en SP) en willen extra aandacht voor kinderen die in armoede leven.
SP pleit voor een betere borging van kwaliteit van leerling- en taxivervoer voor mensen met een beperking.
Wat valt op?
•PvdA, SGP, SP en GL pleiten voor scholing van professionals specifiek ten aanzien van kindermishandeling. Onduidelijk blijft hoe dit wordt gerealiseerd.
•Veel andere partijen pleiten voor algemene deskundigheidsbevordering of opleidingseisen voor (jeugdzorg)professionals.
•Geen enkele partij bepleit dat beroepsopleidingen verplicht aandacht besteden aan het onderwerp kindermishandeling en huiselijk geweld.
Wat valt op?
5 partijen hebben specifieke agendapunten ten aanzien van de zorg na kindermishandeling of huiselijk geweld. PvdA pleit voor gespecialiseerde hulp aan mishandelde kinderen, GL spreekt over opvangcapaciteit voor slachtoffers van huiselijk geweld en PvdA noemt opvangplekken voor loverboyslachtoffers. De SP benadrukt landelijke beschikbaarheid van goede diagnostiek en behandeling na kindermishandeling. De SGP wil nazorg aan gezinnen waar een melding voor kindermishandeling onterecht is gebleken.
Pleegouders moeten meer ondersteuning krijgen en ook moet hun juridische en financiële positie verbeteren (SGP, CU, GL).
Uitgangspunten over zorg in de buurt van ouders en kinderen en coördinatie bij probleemgezinnen worden breed gedeeld door de partijen.
Opvallende statements zijn het afschaffen van de CJG’s (PVV), het afschaffen van eigen bijdrages in bepaalde zorgsectoren (CDA, PvdD, SP en GL) en de expliciete aandacht voor de inzet van het sociale netwerk bij gezinshulpverlening die de CU bepleit.
Zorg voor mishandelde kinderen
Opleidingen
Aanpak plegers
Wat valt op?
3 partijen spreken expliciet over de plegers van huiselijk geweld: de VVD bepleit minder rechten voor veroordeelde daders van relatiemisdrijven, de SP is voorstander van gebiedsverboden en meldplichten voor plegers van huiselijk geweld. GL noemt dat deze daders naast straf vaker therapie moeten krijgen opgelegd.
Verplichte therapie of behandeling van zedendelinquenten komt in de programma’s van VVD, SGP en PVV naar voren.
SP wil hardere aanpak loverboys, ook als er geen aangifte van strafbare feiten is gedaan.
Zie ook onderdeel seksueel misbruik voor meer informatie over inzet strafrecht.
Kinderrechten
Wat valt op?
Bijna alle partijen besteden aandacht aan seksueel misbruik en kinderporno, met uitzondering van de PvdD en de meeste nieuwkomers.
Allen bepleiten een harde aanpak vooral via politie en justitie (CDA, CU, PvdA, SGP, D66, SP en GL). Ook wordt qua aanpak gepleit voor versterking van de Europese samenwerking (PvdA), een meldplicht voor misbruik en genitale verminking (VVD), kennisvermeerdering bij politie en justitie (SP) en aanpak van loverboys ook zonder aangifte van strafbare feiten (SP).
Qua zorg voor slachtoffers besteden alleen CU en PvdA aandacht aan voldoende veilige of gespecialiseerde opvangplekken voor minderjarige slachtoffers. SP noemt dat mensenhandelslachtoffers een verblijfsvergunning krijgen als zij getuigen.
Over preventie spreekt vooral CU en GL, door expliciet te noemen dat het bij seksuele vorming in onderwijs ook moet gaan over loverboys, mensenrechten, weerbaarheid en veiligheid.
De aanbevelingen van de commissie Gunning voor de kinderopvang, naar aanleiding van het misbruik van Robert M., klinken vooral door bij de SP die een scherper toezicht van gemeenten bepleit op de kinderopvang. Ook D66 noemt veiligheid als een belangrijke waarde in de kinderopvang.
Veiligheid en misbruik in (jeugdzorg-)instellingen en de gehandicaptensector wordt weinig genoemd, ondanks de rapporten die hierover recent zijn verschenen en de naderende rapportage van de commissie Samson. De CU pleit voor goede screening van pleegouders.
Seksueel misbruik /
exploitatie
Reageer op dit artikel
Wat valt op?
•Bijna alle partijen zijn voorstander van decentralisatie in de jeugdzorg. VVD, SP, CDA, D66 en GL noemen dit expliciet in hun verkiezingsprogramma.
•Over randvoorwaarden en (toezicht) op kwaliteit wordt weinig geschreven. D66 schrijft over expliciete kwaliteitseisen die gemeenten bij die transitie moeten stellen aan (jeugd)zorgaanbieders en de PvdD noemt dat de randvoorwaarden voor decentralisatie stevig moeten worden verankerd. De SP schrijft dat er geen marktwerking in de jeugdzorg mag zijn, de PvdA zegt dat er geen marktwerking mag zijn bij de uitvoering van kinderbeschermingstaken.
•Financiën komen verder weinig aan bod. Het CDA noemt dat er voldoende middelen moeten zijn, PvdD zegt als enige dat bezuinigingen op jeugdzorg worden teruggedraaid en PvdA stelt dat er geen eigen bijdrage wordt gevraagd bij kinderbeschermingsmaatregelen.
•Sommige partijen gaan in op de transitie van specifieke vormen van jeugdhulpverlening. Zo noemt CU dat landelijke opererende identiteitsgebonden jeugdzorginstellingen behouden moeten blijven. De SP stelt dat Justitiële jeugdzorg bij de Raad voor Kinderbescherming en het Ministerie van Veiligheid en Justitie blijft. De PVV schaft de CJG’s af.
•Qua specifieke doelgroepen wordt extra aandacht bepleit voor licht verstandelijk gehandicapte jongeren die gaan zwerven (CU), migrantenjongeren (GL, PvdA), kinderen van ouders die (psychisch) ziek zijn of verslaafd (PvdA) en kinderen in de opvang (CU).
Transitie jeugdzorg
Wat valt op?
De woorden kindermishandeling en/of huiselijk geweld komen in alle programma’s voor, met uitzondering van de meeste nieuwkomers.
In 2010 schreven nog maar 3 partijen over kindermishandeling.
Er worden vooral algemene uitspraken gedaan over het belang van de aanpak van kindermishandeling of er worden zeer specifieke aandachtspunten benoemd. Voorbeelden van specifieke aandachtspunten zijn nazorg na onterechte meldingen (SGP), voorlichting seksuele weerbaarheid op scholen (GL, D66) en het inzetten van 500 animal cops (PVV).
Een visie op een integrale aanpak van zowel huiselijk geweld als kindermishandeling wordt niet expliciet beschreven.
Wel pleit het CDA voor voortzetting van het landelijke programma voor geweld in afhankelijkheidsrelaties en, net als D66, voor het versterken van samenwerkingsverbanden.
PVV en PvdD benoemen slechts de overlap tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld.
CU, GL en PvdD besteden concrete aan dacht aan de crisisopvang en begeleiding na huiselijk geweld.
PvdA en SP pleiten voor betere diagnostiek en zorg na kindermishandeling.
VVD en PVV stellen een meldplicht voor en PvdA noemt een verplichte meldcode.
Kindermishandeling en huiselijk geweld
Augeo Actueel - Praten met kinderen
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)