Augeo magazine is hét online tijdschrift over veilig opgroeien. Via opiniërende bijdragen, ervaringsverhalen, interviews en columns stimuleren we de discussie over en maatschappelijke betrokkenheid bij kindermishandeling. Uitgever: Augeo.
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)
AUGEO MAGAZINE - HET ONLINE TIJDSCHRIFT OVER VEILIG OPGROEIEN
DOWNLOAD PDF
OVERZICHT
REACTIES
UITGELICHT
Recente rapporten, nieuws en boeken
CONGRES OVER GENOEGDOENING VOOR GEWELDSSLACHTOFFERS
Het Schadefonds Geweldsmisdrijven organiseert op 6 oktober in het Haagse Madurodam een congres ter ere van zijn veertigjarig bestaan . Dit fonds geeft slachtoffers van (huiselijk) geweld een financiële tegemoetkoming, en erkent daarmee het onrecht dat hen is aangedaan. Sinds de oprichting van het fonds in 1976 zijn er bijna 120.000 aanvragen ingediend.
Tijdens het congres komen de volgende vragen aan de orde: Hoe herstel je het vertrouwen van slachtoffers? Waarom kan een financiële tegemoetkoming hen helpen? Wat is lastig bij het aanvragen van een schadevergoeding en welk bewijsmateriaal is daarbij bruikbaar wanneer er geen aangifte is gedaan? Het congres is bedoeld voor beleidsmakers, bestuurders, managers en juristen van betrokken organisaties. (MvD)
EXPERIMENTEN MET TIJDIG SIGNALEREN VAN KINDERMISHANDELING
Afgelopen jaar experimenteerden Rotterdam, Schiedam en Groningen in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie met het tijdig signaleren en ingrijpen bij vermoedens van kindermishandeling. Over deze experimenten is een e-book gepubliceerd, dat gratis is te downloaden.
Elk van de drie gemeentes probeerde in een zogenaamde proeftuin een andere werkwijze uit. In de Groningse proeftuin onderhielden Veilig Thuis en de politie dagelijks contact over binnengekomen meldingen van huiselijk geweld en kindermishandeling. In Rotterdam moest nauwe samenwerking tussen scholen en het wijkteam zorgen voor het eerder signaleren van probleemsituaties. In Schiedam werd een Buurt Signalerings Team opgericht. Dat team legde op straat contact met jongeren, ouders en andere buurtbewoners, om gezinnen met veel sociale problemen op te sporen.
Behalve een samenvatting van de gevolgde werkwijzen bevat het e-book helaas weinig praktische handvatten of adviezen waar jeugdprofessionals direct mee uit te voeten kunnen. Ook ontbreken cijfers over de resultaten van de drie experimenten. Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) , dat het project monitorde, komt tot weinig opzienbarende conclusies. De lezer moet het doen met de constatering dat het in elk experiment draaide om draagvlak creëren, samenwerken en de inzet van sleutelfiguren. (DE)
HANDREIKING HELPT GEMEENTEN BIJ ONDERSTEUNING AANDACHTSFUNCTIONARISSEN
Steeds meer scholen en kinderopvanginstellingen hebben een aandachtfunctionaris kindermishandeling. Zij ondersteunen collega’s die kindermishandeling vermoeden bij het zorgvuldig toepassen van de meldcode kindermishandeling. Hoe kunnen gemeenten het aanstellen van meer aandachtsfunctionarissen promoten en hun deskundigheid versterken? Daarover maakte de Academische Werkplaats Kindermishandeling samen met de Academische Werkplaats Jeugd in Twente een handreiking voor gemeenten .
De handreiking is gebaseerd op wat actieve gemeenten al doen om aandachtsfunctionarissen te promoten en te ondersteunen. Een greep uit de vele praktische tips: organiseer namens de gemeente voorlichting over de meerwaarde van aandachtsfunctionarissen en bied die gratis aan schoolbesturen aan. Zet een ‘servicedesk meldcode’ op waar aandachtsfunctionarissen uit de regio met vragen terechtkunnen. Stimuleer aandachtsfunctionarissen van verschillende organisaties om een dag met elkaar mee te lopen. Bied tegen een gereduceerd tarief bij- en nascholing aan.
Volgens de opstellers van de handreiking geven aandachtsfunctionarissen in veel gemeenten aan dat ze profijt hebben van dit soort ondersteunende activiteiten. Ook uit recent onderzoek blijkt dat aandachtsfunctionarissen behoefte hebben aan ondersteuning, bijscholing en onderlinge uitwisseling. (DE)
MONITOR KINDERMISHANDELING UITGEBREID MET HUISELIJK GEWELD
Eind juli verscheen een nieuwe versie van de Monitor Aanpak Kindermishandeling van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). De monitor is uitgebreid met de aanpak van huiselijk geweld. Daarmee krijgen gemeenten de beschikking over één samenhangend instrument om hun beleid rond kindermishandeling en huiselijk geweld aan te scherpen.
Van de 390 gemeenten die Nederland telt, maken er tweehonderd gebruik van de gratis monitor. ‘De uitgebreide monitor sluit beter aan bij de huidige praktijk’, zegt Erik Jan de Wilde van het NJi. Sinds kort werken gemeentelijke specialisten kindermishandeling en huiselijk geweld steeds vaker samen om álle vormen van geweld achter de voordeur aan te pakken. De Wilde: ‘Dat wil lang niet altijd zeggen dat ze ook dezelfde taal spreken en elkaars aanpak kennen. De vernieuwde monitor kan daarbij helpen.’
In de monitor is alle beschikbare kennis over hoe je kindermishandeling en huiselijk geweld aanpakt, samengebracht. Gemeenten kunnen hun cijfers over de lokale stand van zaken invoeren: hoe vaak komen kindermishandeling en huiselijk geweld voor? Wat gebeurt er met meldingen? Die cijfers kunnen ze vergelijken met cijfers van andere gemeenten. Aan de hand van negentien vragen krijgen ze ook inzicht hoe hun eigen beleid zich verhoudt tot dat van andere gemeenten. De Wilde: ‘Zo wordt zichtbaar of en waar het beter kan.’
Desgevraagd geven het NJi en samenwerkingspartner Movisie concrete suggesties voor verbeteringen. Via het dashboard kunnen beleidsmedewerkers van verschillende gemeenten elkaar vragen stellen en praktijkervaringen uitwisselen. (DE)
BOEK OVER JONGEREN DIE PROBLEMEN OVERWINNEN
Ondanks grote problemen maakten de 25 jongeren uit het boek ‘Opgroeien met kleerscheuren’ hun school af. Janny van Heerbeek en Paul Vreeken van Time-4-You, de gedrags- en vaardigheidstraining van Stek Jeugdhulp (regio Zuid-Holland), tekenden hun verhalen op. Die gaan over jongeren die vluchtten uit hun thuisland, werden misbruikt, chronische ziek zijn of een ouder met een ziekte hebben.
Aan het eind van elk interview staat een boodschap voor de lezers. Zoals die van Yara, die gepest werd op school, vrienden verloor bij een auto-ongeluk, in elkaar werd geslagen op een festival en thuis veel moest opvangen omdat haar moeder chronisch ziek was. Haar boodschap: mensen zijn sterker dan ze denken. (MvD)
Het boek ‘Opgroeien met kleerscheuren. 25 jongeren vertellen hun verhaal’
is voor €10,- te bestellen: opgroeienmetkleerscheuren@stekjeugdhulp.nl of tel. 010-2350580.
THEATERSTUK OVER JONGEREN EN SEKS
Jongeren schreven de tekst voor de theatervoorstelling ‘Zin?’ over seksualiteit, grensoverschrijdend gedrag en het effect van groepsdruk. Een aantal van deze jongeren volgt een traject bij Spirit.
Dit project is een samenwerkingsverband van het seksespecifieke expertisecentrum Qpido van Spirit, toneelgezelschap Urban Myth en Studie 52nd. Het theaterstuk wordt uitgevoerd door professionele acteurs. Het richt zich op middelbaar scholieren. Voor scholen is educatieve informatie bij de voorstelling verkrijgbaar.
Het stuk wordt gespeeld op 14 september (middag en avond) en 15 september (ochtend en middag) in De Krakeling in Amsterdam; op 16 september (middag) in Kunstlinie Almere Flevoland; op 19 september (middag en avond) en 20 september (ochtend en middag) in het Bijlmerparktheater. (MvD)
CONGRES OVER JEUGDIGE SLACHTOFFERS GEWELD
Het Schadefonds Geweldsmisdrijven organiseert op 6 oktober in het Haagse Madurodam een congres over jeugdige slachtoffers en slachtoffers van huiselijk geweld ter ere van zijn veertigjarig bestaan . Dit fonds geeft slachtoffers van (huiselijk) geweld een financiële tegemoetkoming, en erkent daarmee het onrecht dat hen is aangedaan. Sinds de oprichting van het fonds in 1976 zijn er bijna 120.000 aanvragen ingediend. Het fonds weet jeugdige slachtoffers en slachtoffers van geweld nog onvoldoende te bereiken.
Tijdens het congres komen de volgende vragen aan de orde: Hoe herstel je het vertrouwen van slachtoffers? Waarom kan een financiële tegemoetkoming hen helpen? Wat is lastig bij het aanvragen van een schadevergoeding voor jeugdige slachtoffers en slachtoffers van huiselijk geweld en welk bewijsmateriaal is daarbij bruikbaar wanneer er geen aangifte is gedaan? Het congres is bedoeld voor beleidsmakers, bestuurders, managers en juristen van betrokken organisaties. (MvD)
Augeo Actueel - Praten met kinderen
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)