Augeo magazine is hét online tijdschrift over veilig opgroeien. Via opiniërende bijdragen, ervaringsverhalen, interviews en columns stimuleren we de discussie over en maatschappelijke betrokkenheid bij kindermishandeling. Uitgever: Augeo.
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)
Interessante weetjes, boekentips en meer.
UITGELICHT
CAN YOU FIX IT? - ONLINE GAME
Can you fix it? is een online game die jongeren leert hoe zij hun wensen en grenzen in een seksuele relatie kenbaar kunnen maken. Tien filmpjes laten situaties zien die uit de hand dreigen te lopen. Aan de spelers de taak om de slechte afloop om te buigen. Dat doen zij door in te grijpen wanneer zij vinden dat de grens bereikt is. Een ‘lovecoach’ staat de spelers bij met advies.
Can you fix it? leert jongeren dat problemen met seksuele wensen en grenzen vaak ontstaan door misverstanden in de communicatie en legt uit hoe zij die problemen kunnen voorkomen of oplossen. Can you fix it? is te vinden op http://canyoufixit.sense.info .
KINDEREN LEREN VOLWASSENEN EEN LESJE
‘Wij begrijpen heel veel, maar hebben ook hulp nodig.’‘Kinderen en ouders moeten veel met elkaar praten.’
‘Het is goed om over onze lichaamsdelen te praten en er de echte namen voor de gebruiken.’
In deze Engelstalige video vertellen kinderen aan volwassenen wat zij moeten weten om seksueel misbruik te voorkomen. Bekijk de video .
MAG IK VAN JOU?
Kwartetspel voor seksuele voorlichting
Het is belangrijk om seksuele voorlichting te geven aan kinderen en jong volwassenen, (juist) ook als zij een verstandelijke beperking hebben. Maar: op het onderwerp rust vaak een taboe en ook de handelingsverlegenheid van begeleiders, ouders en docenten kan goede voorlichting in de weg staan.
Het kwartetspel ‘Mag ik van jou? verlaagt de drempel. Met 116 kaarten verdeeld over 29 categorieën kan telkens een nieuw spel samengesteld worden met thema’s die op dat moment aandacht vragen. Voorbeelden van thema’s: aanraken, geslachtsgemeenschap, gevoelens en grenzen.
Bekijk en bestel het kwartetspel: kompazirenkoning.nl
IS DIT ACCEPTABEL?
Hoe beoordeel je of een seksueel getinte situatie acceptabel is en welke reactie gepast is? De methodiek Het Vlaggensysteem hanteert hiervoor zes criteria, zoals: Is er sprake van wederzijdse toestemming? Is er sprake van evenwicht tussen beide betrokkenen? Is de situatie gepast voor de leeftijd en ontwikkeling van de betrokkenen?
De methode is bedoeld om de competenties van ouders, opvoeders, leerkrachten en anderen die met kinderen/jongeren werken te vergroten, zodat zij kunnen beoordelen of seksueel (grensoverschrijdend) gedrag passend is en hier adequaat op kunnen reageren.
Op movisie.nl vind je meer informatie over het Vlaggensysteem.
SEKS IN DE PRAKTIJK
Op www.seksindepraktijk.nl vinden zorgprofessionals betrouwbare informatie en praktische handvatten om seksualiteit als onderwerp een plek te geven in de hulpverlening.
Met de juiste aandacht voor seksualiteit kunnen jeugdzorginstellingen bijdragen aan een gezonde en veilige ontwikkeling van jongeren en aan de preventie van seksuele risico’s en ongezond gedrag. Alle informatie voor professionals in de jeugdzorg vind je op seksindepraktijk.nl .
LESPAKKET OVER SEKSUALITEIT EN INTERNET
Chatboxen en profielsites zijn op dit moment dé plekken waar jongens en meiden flirten, verliefd worden en hun seksualiteit ontdekken.
Erotische chat- of webcamsessies hebben een belangrijke plaats ingenomen in de relationele en seksuele ontwikkeling van jongeren.
Om de risico’s bespreekbaar te maken en jongeren te laten nadenken over hun eigen seksuele grenzen én die van anderen, heeft de Stichting Mijn Kind Online een lespakket ontwikkeld. Rondom dit pakket loopt de campagne ‘Internetseks, daar kun je goed ziek van zijn’.
Kijk voor de inhoud van het lespakket op internetSOA.nl .
JONGEREN TEGEN GEWELD
Sommige jongeren maken mee dat ze in een jeugdzorginstelling of pleeggezin worden misbruikt door hulpverleners of andere bewoners.
Het is belangrijk dat zij weten dat dit niet normaal is. En dat ze iemand vinden die ze hierover in vertrouwen kunnen nemen.
www.stukonline. com is een website voor en door jongeren tegen geweld in opvoeding en relaties. De site bevat nieuws, activiteiten en informatie over wat te doen bij verwaarlozing, mishandeling of misbruik.
AUGEO MAGAZINE - HET ONLINE TIJDSCHRIFT OVER VEILIG OPGROEIEN
DOWNLOAD PDF
OVERZICHT
REACTIES
BOEK:
Voor altijd voor het laatst
Mobielredacteur Anniek Lemmens las ‘Voor altijd voor het laatst’, de debuutroman van Tjitske Jansen. Anniek is zelf voormalig pleegkind, net zoals Tjitske, die vanaf haar twaalfde in verschillende pleeggezinnen woonde.
Tjitske opent haar boek met ‘Voor mijn moeder. Je zult maar de moeder van Tjitske Jansen zijn.’ Hiermee verwijst zij op een ogenschijnlijk speelse manier regelrecht naar de twijfel waar vele pleegkinderen mee te maken hebben: mag ik er zijn? En zo ja, hoe dien ik me dan te gedragen? Een twijfel die ook bij Tjitske tot in de verre volwassenheid blijft bestaan, getuige de beschrijvingen uit deze anekdotische verhalenbundel.
Voor Tjitske is niets vanzelfsprekend. Zij observeert de wereld alsof ze er zelf niet helemaal deel van uitmaakt. Zo beschrijft ze hoe ze als kind getuige is van een korte conversatie tussen twee vrouwen. De een vraagt aan de ander hoe het gaat. Hoewel het overduidelijk niet goed gaat met de vrouw, antwoordt zij van wel. In plaats van dit sociaal aangepaste gedrag te kopiëren, toont Tjitske zich verontwaardigd: de ene vrouw stelt een domme vraag en de andere liegt terug.
Haar opmerkzame observaties zijn zowel ontroerend als ontluisterend, omdat ze blijk geven van verwoede pogingen om onderdeel te worden van de wereld om haar heen. Overal waar ze komt, zoekt ze vergeefs naar haar thuis. Op de laatste bladzij van het boek krijgt ze van een boeddhist in Schotland het advies: ‘Go back to Amsterdam. It's no time for you to have a holiday.’
Tjitske Jansen verkreeg in 2003 nationale bekendheid met haar dichtbundel ‘Het moest maar eens gaan sneeuwen’.
MAAND VAN HET INHUISPLAATSEN
Oktober 2015 is door de Alliantie Kind in Gezin uitgeroepen tot de ‘Maand van het Inhuisplaatsen’. Een maand vol activiteiten die het belang onderstrepen van een nieuw thuis in een gezinsvorm voor uithuisgeplaatste kinderen. De aftrap was op 1 oktober met een duoparachutesprong door zes kinderen die opgroeien in een pleeggezin of een gezinshuis. Ook Kamerlid Loes Ypma en wethouder Hans van Daalen van Barneveld maakten de sprong. Enkele kinderen kregen vliegles van gezinshuisouders die zelf piloot zijn.
Een greep uit de activiteiten: Gezinspiratieplein presenteert elke dag een tip van gezinshuisouders en pleegouders en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) twittert dagelijks een feit over inhuisplaatsen. Wethouders, raadsleden en andere beleidsmakers nemen als Gast aan Tafel een kijkje in de keuken van een pleeggezin of een gezinshuis. Er is een televisie-uitzending van Villa Achterwerk, waarin twee broertjes uit een pleeggezin centraal staan. Pleegkinderen en biologische kinderen van pleegouders spelen in THUUS, een hilarische, ontroerende en confronterende voorstelling met echte verhalen over pleegzorg.
De Alliantie Kind in Gezin wil een grote verschuiving in de jeugdzorg teweeg brengen: Kinderen moeten zoveel mogelijk in een gezin opgroeien en niet in een residentiële instelling. www.inhuisplaatsen.nu
EEN COMPLIMENT AAN PLEEGOUDERS
De Nederlandse Vereniging van Pleeggezinnen (NVP) organiseert in oktober een complimentenactie. De NVP, die belangen behartigt voor pleeggezinnen, vindt een compliment aan de pleegouders op zijn plaats.
In september en oktober vonden er op diverse plekken in Nederland ontmoetingen plaats tussen een pleegkind en de wethouder van de gemeente waar het kind woont. Het pleegkind vertelde zijn persoonlijke verhaal, wat zijn pleegouders voor hem betekenen en wat het belang van goede pleegzorg is.
Tijdens dit gesprek maakten wethouder en kind een kunstwerk dat symbool staat voor de gevoelens van het kind. Zij werden hierin bijgestaan door een professionele groep graffiti-artiesten. Het kunstwerk wordt als cadeau aan de pleegouders aangeboden, waarbij de wethouder een compliment aan de pleegouders geeft.
Al deze ontmoetingen zijn als korte film vanaf eind oktober terug te zien op de website van de NVP. Als compliment richting pleegzorg!
Kijk voor meer informatie op de website van de NVP .
Augeo Actueel - Praten met kinderen
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)