Wat is er sindsdien allemaal gebeurd, en wat is er nog nodig om meer kinderen veilig te laten opgroeien?
Met: Rinda den Besten, Naima Dhawtal, Marc Dullaert, Steven van Eijk, Arend Groot, Suus Mijland, André Rouvoet, Staatssecretaris Martin van Rijn, Ingrid Russel, Jan-Dirk Sprokkereef, Jantine Kriens en Joan van Zomeren.
Voorwoord
Mariëlle Dekker
Directeur Augeo
Deze maand, precies tien jaar geleden, werd het eerste Actieplan Aanpak Kindermishandeling van de rijksoverheid gepubliceerd. In de tientallen jaren ervoor was het van overheidswege oorverdovend stil geweest op dit thema. Ik was sinds een paar maanden betrokken bij de start van Augeo, een nieuw fonds voor kinderen in Nederland. We stonden te juichen dat er opeens niet alleen een programmaminister van Jeugd en Gezin was, maar ook nog eentje die het thema geweld tegen kinderen durfde te prioriteren. Eerlijk gezegd zag het actieplan er in mijn ogen zelfs zo goed uit, dat ik me even afvroeg of Augeo zich wel op Nederland moest blijven focussen. De adviesraad van Augeo hielp me al snel uit de droom: ‘Er is zoveel werk te doen dat de overheid jullie juist nodig heeft.’
Tien jaar na dato vind ik die woorden nog steeds waar. Niet omdat er de afgelopen tien jaar niets is gebeurd – de afgelopen tien jaar is het thema kindermishandeling op de agenda komen te staan van alle denkbare beroepsgroepen die rondom ouders en kinderen staan – maar omdat de NGO's en de overheid gezamenlijk concluderen dat we bepaald nog niet klaar zijn. De invoering van een meldcode en de aankomende aanscherpingen daarvan zijn een resultaat dat op veel bijval kan rekenen. Lastiger wordt het als we nadenken over de zorg die volgt na het doorlopen van een meldcode. Veelbelovende zorginnovaties bloeien op, maar in een tijd van bezuinigingen en transitie kregen inspectierapporten over Veilig Thuis veelzeggend weinig ambitieuze titels als ‘de basis op orde.’ In de helft van de gemelde gezinnen keert geweld terug, bleek uit evaluatieonderzoek. Verder ben ik qua cijfers het spoor helemaal bijster, want zowel de prevalentiestudie als de jaarcijfers van Veilig Thuis zijn niet meer volledig, vergelijkbaar of beschikbaar. In ieder geval claimt niemand een significante daling van kindermishandeling te hebben waargenomen.
Zo is na tien jaar een moment van reflectie aangebroken. In dit nummer van Augeo Magazine hebben we daarom aan betrokkenen, van Veilig Thuis-medewerker tot staatssecretaris, gevraagd te reflecteren op de afgelopen periode. Volgens deskundigen breekt in de ontwikkeling van kinderen op 10-jarige leeftijd het besef door dat er een verschil is tussen ‘nu eenmaal ergens goed in zijn’ en ‘ergens je best voor doen.’ De pre-puber begrijpt dat zijn inspanning niet altijd een garantie is voor succes.
In deze pre-puberale fase zijn we, denk ik, ook beland met de aanpak van kindermishandeling. Veel partijen hebben inspanningen geleverd. Over de veranderingen bij zichzelf zijn ze doorgaans tevreden, maar over de veranderingen in de algehele situatie van kinderen niet. Daar kan ik een heleboel redenen voor aanvoeren, maar zo lang de formatie nog voortduurt, noem ik er in ieder geval eentje: het ontbeert aan een integrale aanpak van risicofactoren als armoede, werkeloosheid, verslavingsproblematiek en partnergeweld. We missen een minister van Jeugd en Gezin die op jeugdthema’s de verbindingen legt tussen de beleidsterreinen van verschillende ministeries.
Gelukkig kondigt in de pre-pubertijd zich ook de groeispurt aan. Ik zou dan ook graag meters willen gaan maken de komende jaren in de aanpak van kindermishandeling. Niet van de grond af aan beginnen, maar voortbordurend op wat we ontwikkeld hebben. Zodat we straks, als we de volle puberteit eenmaal bereikt hebben, inzien welke van onze inspanningen hebben geleid tot succes.
Debbie Maas van Veilig Thuis West-Brabant:
‘In de vakantie vallen veel belangrijke steunpilaren weg’
Gezinsleden zitten op elkaars lip, hulpverleners en bekenden zijn op vakantie. Niet zo vreemd dat de zomervakantie voor veel kinderen in risicosituaties een onveilig moment is. Debbie Maas, adjunct-directeur Veilig Thuis West-Brabant: ‘Alles staat of valt met duidelijke afspraken.’
Auteur: Veronique Huijbregts
Ziekenhuizen en huisartsen
‘Aandacht voor kindermishandeling geen individuele kwestie meer’
Auteur: Riëtte Duynstee
Veilig Thuis
Is de organisatie klaar voor haar prominente rol?
Auteur: Tjitske Lingsma
Onderwijs
‘Laat leerkrachten voelen dat ze er niet alleen voor staan’
Auteur: Annemarie van Dijk
Jongerenparticipatie
‘Hopelijk wordt dit de eeuw van de jongerenemancipatie’
Jongerenparticipatie
‘In de vakantie vallen veel belangrijke steunpilaren weg’
Gezinsleden zitten op elkaars lip, hulpverleners en bekenden zijn op vakantie. Niet zo vreemd dat de zomervakantie voor veel kinderen in risicosituaties een onveilig moment is. Debbie Maas, adjunct-directeur Veilig Thuis West-Brabant: ‘Alles staat of valt met duidelijke afspraken.’
Auteur: Brechtje Keulen
Over Augeo
Augeo wil als particuliere stichting bevorderen dat kinderen veilig opgroeien. Zij helpt professionals en beleidsmakers hun kennis en kunde vergroten, zodat kinderen die met geweld, verwaarlozing of misbruik te maken krijgen gezien, gehoord en gesteund worden.
Zolang duizenden kinderen nog geweld, verwaarlozing of misbruik meemaken en er te weinig hulp is, draagt Augeo met haar programma’s ‘Meer kinderen in beeld’, ‘Meer kinderen gehoord’ en ‘Meer kinderen gesteund en geholpen’ bij aan concrete verbeteringen. Door deze programma’s, onze academy, dit magazine, onderzoek en lobbyactiviteiten helpen wij meer kinderen veilig te laten opgroeien.
Aan dit nummer werkten mee
Uitgever: Augeo, Annelies Mulder