Dat betekent ook: gezinsleden die op elkaars lip zitten, verminderde beschikbaarheid van hulpverleners en een netwerk dat op vakantie is. Hoe zorg je dat de vakantie voor kinderen
geen risicosituatie wordt?
Veilig Thuis: ‘Voorkom onveilige situaties en praat met ouders én kinderen’
Tijdens de vakantie naar school? ‘De leerkrachten hier zijn geduldiger’
Voorwoord
Mariëlle Dekker
Directeur Augeo,
hoofdredacteur Augeo magazine
Vorig jaar, vlak de zomervakantie aanbrak, belde een verloskundige mij. Ze begeleidde de zoveelste zwangerschap in een multiprobleemgezin dat werd bijgestaan door een wijkteam. Door de naderende vakantie zou alle begeleiding wekenlang wegvallen, terwijl tegelijkertijd alle kinderen de hele tijd thuis zouden zijn. Ze vreesde ellende. Wat ik daarvan vond?
Nu had ik net in de meivakantie kort ervoor vrijwillig als vertrouwenspersoon gewerkt bij een vrijwilligersorganisatie. Daar had een pubermeisje verteld dat ze tijdens de vakantie niet bij haar agressieve vader durfde te zijn. Ik ging op zoek naar steun voor dit meisje. In deze zoektocht werd ik van het kastje naar de muur gestuurd.
Dus wat ik daarvan vond?
Nou, het resulteerde in ieder geval in het besluit van de redactie om nu toch maar eens die ‘vakantiespecial’ te gaan maken. Niet om het aanzwellende vakantiegevoel van onze lezers te verpesten. En ook niet om een pleidooi te gaan voeren voor het afschaffen van vakanties voor beroepsgroepen die met problematische gezinnen werken. Maar wel om aandacht te vragen voor de komende periode: een tijd waarin de druk op gezinnen in de knel extra kan oplopen, terwijl potentiële hulpbronnen als familie of hulpverleners in het buitenland vertoeven. Een periode waarin ook kinderontvoering, huwelijksdwang en meisjesbesnijdenis kunnen dreigen.
Niet op vakantie gaan is voor hulpverleners niet het antwoord. Maar dit soort zorgen ruim voor de vakantie aanpakken, helpt hopelijk wel.
Gezinsleden zitten op elkaars lip, hulpverleners en bekenden zijn op vakantie. Niet zo vreemd dat de zomervakantie voor veel kinderen in risicosituaties een onveilig moment is. Debbie Maas, adjunct-directeur Veilig Thuis West-Brabant: ‘Alles staat
of valt met duidelijke afspraken.’
Debbie Maas van Veilig Thuis West-Brabant:
‘In de vakantie vallen veel belangrijke steunpilaren weg’
Gezinsleden zitten op elkaars lip, hulpverleners en bekenden zijn op vakantie. Niet zo vreemd dat de zomervakantie voor veel kinderen in risicosituaties een onveilig moment is. Debbie Maas, adjunct-directeur Veilig Thuis West-Brabant: ‘Alles staat of valt met duidelijke afspraken.’
Auteur: Deborah Ligtenberg | Fotografie: Roelof Pot
De zomerschool: veilig, leuk én leerzaam
Sommige kinderen zitten de hele zomervakantie alleen thuis. Of ze kunnen zes weken lang met niemand Nederlands praten. Voor hen biedt de zomerschool uitkomst. ‘Er heerst hier een vakantiesfeer, maar de kinderen leren ook iets.’
Auteur: Annemarie van Dijk | Fotografie: Rebke Klokke
In deze rubriek vertelt een jongere over een lastige situatie in zijn of haar jeugd – en hoe professionals daar op reageerden.
Auteur: Annemarie van Dijk
Sommige kinderen worden in de zomervakantie aan hun lot overgelaten. Andere zitten de hele dag met hun ouders thuis, wat voor spanningen kan zorgen. Hoe help je als professional de risico’s op mishandeling verkleinen?
Auteur: Annette Wiesman
BN’er langs de meetlat
Op haar vijftiende werd schrijfster Fayza Oum’Hamed (37) uitgehuwelijkt aan een onbekende, negen jaar oudere man die haar mishandelde. Pas na een zelfmoordpoging kon ze ontsnappen uit haar huwelijk.
BN'er langs de meetlat
'Mijn vaders verslaving werd een deel van mij'
Radio- en televisiepresentator Diana Matroos groeide op in een gezin met een drugsverslaafde vader. Zij zorgde voor hem, in plaats van andersom. ‘Niemand vroeg hoe het met mij ging.’
Auteur: Deborah Ligtenberg | Fotografie: Annemarieke van den Broek
Eerste hulp bij niet-alledaagse zomervakantierisico’s
Kinderontvoering, huwelijksdwang of meisjesbesnijdenis: ook cultureel bepaalde risicosituaties kunnen de zomervakantie onveilig maken voor een kind. Alles over de signalen én de te bieden hulp.
Auteur: Edith Geurts
Over Augeo
Augeo wil als particuliere stichting bevorderen dat kinderen veilig opgroeien. Zij helpt professionals en beleidsmakers hun kennis en kunde vergroten, zodat kinderen die met geweld, verwaarlozing of misbruik te maken krijgen gezien, gehoord en gesteund worden.
Zolang duizenden kinderen nog geweld, verwaarlozing of misbruik meemaken en er te weinig hulp is, draagt Augeo met haar programma’s ‘Meer kinderen in beeld’, ‘Meer kinderen gehoord’ en ‘Meer kinderen gesteund en geholpen’ bij aan concrete verbeteringen. Door deze programma’s, onze academy, dit magazine, onderzoek en lobbyactiviteiten helpen wij meer kinderen veilig te laten opgroeien.
Aan dit nummer werkten mee