Bijna 70.000 thuiswonende kinderen krijgen jaarlijks te maken met de scheiding van hun ouders. Bij een op de vijf kinderen gaat het zelfs om een vechtscheiding. In dit nummer juridische do’s en don’ts, hoe Veilig Thuis handelt bij vechtscheidingen, en meer.
Mariëlle Dekker
Directeur Augeo,
hoofdredacteur Augeo magazine
De verkiezingen naderen. En er schijnt wat te kiezen te zijn ditmaal, want er is - na een periode van economische malaise - weer geld te verdelen. Daarbij legt iedere partij haar eigen accenten. Dus houdt niets mij tegen om een verlanglijstje in te dienen voor kinderen die opgroeien met geweld en die worden verwaarloosd.
Dat is bepaald geen splintergroepering in onze samenleving, want maar liefst een op de negen kinderen heeft het heel moeilijk thuis, 10 procent van de leerlingen wordt regelmatig gepest, ieder jaar worden 62.000 kinderen voor de eerste keer slachtoffer van seksueel geweld - en zo kan ik nog wel even doorgaan. Bovendien voelt iedere Nederlander de gevolgen hiervan in zijn portemonnee, becijferde het Trimbos Instituut onlangs. De langdurige gevolgen van geweld en verwaarlozing in de kindertijd kosten de maatschappij jaarlijks miljarden aan ziektekosten en verminderde arbeidsproductiviteit. Kortom, enkele regels hierover in het regeerakkoord lijken niet te veel gevraagd.
Wat moet daar dan in? In ieder geval iets over hulp na mishandeling. De afgelopen jaren is het wéér vooral gegaan over het signaleren van kindermishandeling, met verhitte debatten over een meldplicht. Maar pijnpunten in de ondersteuning die volgt nádat er, verplicht of niet, gesignaleerd is, waren opnieuw het ondergeschoven kind in de discussie. En dus is het voor gemeenten nog steeds niet verplicht om goede zorg te financieren voor kinderen die gevlucht zijn naar de vrouwenopvang. En staan allerlei obstakels in de hulp aan mishandelde kinderen nog fier overeind. Zoals wachtlijsten bij de Raad voor de Kinderbescherming en Veilig Thuis, ICT-systemen van beschermingsorganisaties die niet op elkaar afgestemd zijn en de verplichting om van twee ouders toestemming te krijgen voordat hulp aan een kind kan beginnen, ook al zijn zij aan het (v)echtscheiden of mishandelen. Een miljoenenimpuls is nodig.
Er mag ook wel iets in het regeerakkoord over wethouders jeugd, want de verantwoordelijkheid voor veilig opgroeien is gedecentraliseerd naar deze wethouders bij gemeenten. Burgemeesters worden als opperbevelhebber bij rampen en als gezaghebber in de openbare orde voortdurend en op zeer hoog niveau bijgeschoold, maar de opleiding van wethouders jeugd om psychologische rampen en onveiligheid binnenshuis te bestrijden, stelt een stuk minder voor. Een gecertificeerde leergang voor wethouders over geweld en onveiligheid bij jeugdigen en het buitengewone complexe kinderbeschermingsstelsel waarvoor zij nu verantwoordelijkheid dragen, lijkt geen overbodige luxe.
En dan nog iets over participatie, want in veel gemeenten praten jongeren niet mee over het jeugdbeleid en de jeugdzorg. In de meeste meldcodes kindermishandeling staan geen richtlijnen voor betrokkenheid van en gespreksvoering met kinderen zelf. In de meeste gezinshulp na geweld is er wel aandacht voor de problemen van ouders, maar niet voor de problemen van de kinderen. Ook daar moet verandering in komen.
Te veel gevraagd? Ik mag toch hopen van niet…
Wie zelf gescheiden ouders heeft, weet welke reacties daarop wel en niet goed voelen. Daarom geven ervaringsdeskundige jongeren van Augeo workshops aan professionals in het onderwijs, bij de rechterlijke macht en in de jeugdzorg. Augeo magazine sprak met de Raad voor de Kinderbescherming in Eindhoven.
Ouders van minderjarige kinderen hebben recht op informatie over de gezondheidstoestand en medische behandeling van hun kind. Ook als ze gescheiden zijn. Welke medische informatie moeten of mogen artsen met gescheiden ouders delen? René Héman, voorzitter van de artsenfederatie KNMG, legt het uit.
Auteur: Ditty Eimers
In deze rubriek vertelt een volwassene over een lastige situatie in zijn of haar jeugd - en hoe professionals daar op reageerden.
Auteur: Annemarie van Dijk
Kindermishandeling als gevolg van echtscheiding: het komt helaas regelmatig voor. Wat doet Veilig Thuis met zo’n melding?
Auteur: Annemarie van Dijk
Wanneer volwassenen scheiden, maken ook hun kinderen een zware periode door. Vaak voelen ze zich gedwongen partij te kiezen, terwijl ze dat niet willen. Meestal moeten ze gaan pendelen tussen twee huizen en soms worden ze geconfronteerd met nieuwe partners van hun ouders. Als professional kun jij kinderen helpen omgaan met de veranderde situatie.
Tatum Dagelet (41) was een kleuter toen haar ouders uit elkaar gingen. Haar vader zag ze daarna veel minder; haar moeder bleef somber. Het bracht Tatum in een loyaliteitsconflict.
Auteur: Deborah Ligtenberg
Nieuws over een betere omgang met (v)echtscheidingen.
Augeo wil als particuliere stichting bevorderen dat kinderen veilig opgroeien. Zij helpt professionals en beleidsmakers hun kennis en kunde vergroten, zodat kinderen die met geweld, verwaarlozing of misbruik te maken krijgen gezien, gehoord en gesteund worden.
Zolang duizenden kinderen nog geweld, verwaarlozing of misbruik meemaken en er te weinig hulp is, draagt Augeo met haar programma’s 'Meer kinderen in beeld', 'Meer kinderen gehoord' en 'Meer kinderen gesteund en geholpen’ bij aan concrete verbeteringen. Door deze programma’s, onze academy, dit magazine, onderzoek en lobbyactiviteiten helpen wij meer kinderen veilig te laten opgroeien.