Augeo magazine is hét online tijdschrift over veilig opgroeien. Via opiniërende bijdragen, ervaringsverhalen, interviews en columns stimuleren we de discussie over en maatschappelijke betrokkenheid bij kindermishandeling. Uitgever: Augeo.
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)
AUGEO MAGAZINE - HET ONLINE TIJDSCHRIFT OVER VEILIG OPGROEIEN
DOWNLOAD PDF
REACTIES
REAGEER OP DIT ARTIKEL
Een overzicht van de belangrijkste landelijke ontwikkelingen op het gebied van beleid en onderzoek in 2015.
JANUARI
Jeugdwet maakt gemeenten verantwoordelijk voor jeugdhulp
Gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de hele jeugdzorg. Daaronder valt ook preventieve opvoedondersteuning, die eerder onder de Wmo viel, en hulp van de jeugd-ggz. Toegang tot jeugdhulp verloopt via Centra voor Jeugd en Gezin, sociale wijkteams in gemeenten of via een arts of school. Het doel is preventie, uitgaan van eigen verantwoordelijkheid en mogelijkheden van kinderen en hun ouders, en hulp zo dicht mogelijk bij huis.
Veilig Thuis nieuwe organisatie tegen huiselijk geweld
Het AMK (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) en SHG (Stichting Huiselijk Geweld) worden samengevoegd tot Veilig Thuis. Veilig Thuis valt niet meer onder de voormalige Bureaus Jeugdzorg, maar onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten.
Gratis Verklaring omtrent het Gedrag voor vrijwilligers
Vrijwilligers krijgen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vergoed door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De overheid wil hiermee seksueel grensoverschrijdend gedrag van vrijwilligers voorkomen die werken bij (sport)verenigingen met minderjarigen of kwetsbare groepen, zoals verstandelijk beperkten. In mei 2015 start de overheid een campagne om aandacht te vragen voor VOG’s voor vrijwilligers.
MAART
Richtlijn strafvordering voor seksueel misbruik minderjarigen
De Richtlijn voor strafvordering seksueel misbruik van minderjarigen treedt in werking. Dat betekent dat de strafeis voortaan afhangt van de soort ontuchtige handeling en niet meer van onder welk wetsartikel de handeling valt. De richtlijn is onderdeel van het nieuwe beleid Jeugd, Gezin en Zeden van het Openbaar Ministerie, met meer aandacht voor kwetsbare personen.
APRIL
Kinderombudsman: Gemeentelijke jeugdhulp van onvoldoende kwaliteit
De eerste rapportage van de Kinderombudsman over de toegang van jeugdhulp door gemeenten verschijnt. Conclusies van het eerste rapport: noodzakelijke kennis over bijvoorbeeld kindermishandeling ontbreekt bij de nieuw opgetuigde wijkteams, ouders en hulpverleners weten niet waar ze hulp moeten vinden en er ontstaan wachtlijsten. In het tweede deelrapport in oktober constateert de Kinderombudsman dat de decentralisatie nog niet heeft geleid tot snellere, samenhangende hulp op maat voor kinderen en minder regeldruk voor professionals. Begin 2016 volgt het derde rapport.
Hulp voor huisartsen om kindermishandeling beter te signaleren
Augeo, het ministerie van VWS en drie huisartsenverenigingen InEen, LHV en NHG gaan samenwerken zodat huisartsen kindermishandeling beter kunnen signaleren en aanpakken. Augeo ontwikkelt een digitale alert , die de huisarts er bij een gesprek over bijvoorbeeld verslaving of partnergeweld aan herinnert te vragen of er kinderen thuis zijn en of zij veilig zijn. Daardoor wordt kindermishandeling vaker gesignaleerd. Verder maken huisartsen betere regionale samenwerkingsafspraken en komen er extra trainingsmogelijkheden.
JUNI
Commissie-Rouvoet: Jeugdzorgorganisaties maken seksualiteit en grensoverschrijdend gedrag beter bespreekbaar
Dankzij invoering van het kwaliteitskader ‘Voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg’ hebben jeugdzorgorganisaties goede acties ondernomen. Bijvoorbeeld in het bespreekbaar maken van seksualiteit en handelen bij mogelijk misbruik. Dat is het oordeel van oud-minister Rouvoet, voorzitter van de Commissie Voorkomen Seksueel Misbruik in de Jeugdzorg . De commissie werd in 2012 opgericht na de schokkende bevindingen van de Commissie-Samson, die misbruik in de jeugdzorg en pleegzorg onderzocht vanaf 1945 tot heden. De commissie-Rouvoet onderzocht welke maatregelen getroffen moesten worden, formuleerde een kwaliteitskader en zag toe op het invoeren daarvan.
Onderzoek Jongerentaskforce: Jongeren voelen zich nog onvoldoende veilig in jeugdzorginstellingen
Eenderde van de jongeren voelt zich nog onvoldoende veilig in jeugdzorginstellingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Jongerentaskforce van Augeo, bestaande uit ervaringsdeskundigen uit de jeugdzorg en aankomende professionals. Jongeren geven aan meer aandacht te willen voor online pesten en meer toezicht te willen in instellingen, met name ’s nachts.
JULI
Onderzoek mishandeling in de jeugdzorg sinds 1945
Een overheidscommissie start met onderzoek naar psychische en fysieke mishandeling van kinderen in pleeggezinnen en tehuizen vanaf 1945 tot nu. De overheidscommissie staat onder leiding van hoogleraar orthopedagogiek Micha de Winter (Universiteit Utrecht) en is een vervolg op het onderzoek van de commissie-Samson naar seksueel misbruik in de jeugdzorg tussen 1945 en nu. De commissie-Samson concludeerde in 2012 dat uit huis geplaatste kinderen bijna twee keer zo vaak slachtoffer zijn van seksueel geweld als Nederlandse kinderen die thuis wonen.
AUGUSTUS
Scholen wettelijk verantwoordelijk voor sociaal veilige leeromgeving
De nieuwe Wet sociale veiligheid treedt in werking. Daarmee is de school verantwoordelijk voor een sociaal veilige leeromgeving, wordt monitoring van de veiligheidsbeleving verplicht gesteld én moet binnen elke school een vast aanspreekpunt voor gepeste kinderen en een vaste coördinator van het pestbeleid worden aangesteld. Het plan om scholen verantwoordelijk te maken, ontstond naar aanleiding van de zelfmoord van verschillende tieners die jarenlang gepest werden. In maart dit jaar schaarde de Tweede Kamer zich achter het wetsvoorstel.
Asielzoekerskinderen gedwongen verhuisd
Ruim honderd bewoners van een asielzoekerscentrum in Almelo moeten gedwongen verhuizen. Dat bepaalt de rechter, om plaats te maken voor de huisvesting van nieuwe asielzoekers. Het gaat onder meer om 52 kinderen uit vluchtelingengezinnen die al jarenlang in Almelo naar school gingen en psychische of medische behandeling kregen in de buurt. Juridische stappen op advies van Defence for Children om de gedwongen verhuizing tegen te gaan, haalden niets uit.
SEPTEMBER
Taskforce kindermishandeling pleit voor meldplicht
De Taskforce Kindermishandeling en seksueel misbruik wil de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling aanscherpen met een meldplicht. Nu nog mogen professionals bij vermoedens van kindermishandeling zelf hulp bieden, hulp organiseren of melden bij Veilig Thuis. De beroepsverenigingen voor huisartsen, artsen, docenten en psychologen zijn tegen een meldplicht.
Kinderombudsman: Europese overheden moeten meer doen tegen kindermishandeling
Betere screeningsmethoden, aandacht voor positief opvoeden, professionals trainen in het signaleren van mishandeling en slachtoffers beter behandelen. Dat zijn een aantal maatregelen die volgens Kinderombudsman Marc Dullaert kindermishandeling in Europese landen met 25 procent kunnen verminderen.
Een op de tien kinderen in Europa heeft te maken met huiselijk geweld in zijn jeugd. Dit verhoogt de kans op verminderde schoolprestaties, werkloosheid, armoede, criminaliteit, radicalisering en gezondheidsproblemen. Elke euro die wordt geïnvesteerd in de preventie van kindermishandeling, leidt tot een besparing van 19 euro op onder meer medische en strafrechtelijke kosten. De jaarlijkse kosten van kindermishandeling bedragen voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk samen naar schatting 34,2 miljard euro. Dit is bijna 25 procent van de totale begroting van de Europese Unie in 2014. Het onderzoek werd uitgevoerd samen met Augeo .
OKTOBER
Gemeenten gaan radicalisering onvoldoende tegen
Gemeenten hebben onvoldoende capaciteit om radicalisering aan te pakken. Problemen thuis en discriminatie dragen bij aan radicalisering. Dat blijkt uit een inventarisatie en onderzoek door de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS), die in het voorjaar van 2015 werd opgericht als onderdeel van het Actieplan Integrale Aanpak Jihadisme. De ESS moet maatschappelijke spanningen en radicalisering tegengaan en traint docenten en andere jeugdprofessionals om radicalisering vroeg te signaleren.
NOVEMBER
Inspectie toetst nieuwe jeugdhulpaanbieders op bieden hulp en veiligheid
De Inspectie Jeugdzorg toetst nieuwe aanbieders van jeugdhulp in eerste instantie op vijftien van de 58 criteria voor verantwoorde hulp. Als zij daarop een voldoende scoren, toetst de Inspectie ze voortaan op alle criteria. Nieuwe toetreders moeten onder meer de veiligheid van kinderen inschatten met een risicotaxatie-instrument, zorgen dat kinderen een zo gewoon mogelijk leven kunnen leiden, in actie komen als cliënten ontevreden zijn en werken met aantoonbaar geschoolde professionals. Deze voorwaarden staan in het toetsingskader Nieuwe toetreders jeugdhulp dat midden november werd gepubliceerd.
Nationaal Rapporteur Mensenhandel: Te weinig klanten van minderjarige prostituees moeten zich verantwoorden
Maar weinig klanten van minderjarige prostituees hoeven voor de rechter te verschijnen, blijkt uit het rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel . Sinds 2000 zijn 61 klanten veroordeeld voor het hebben van seks tegen betaling met een minderjarige. In werkelijkheid is het aantal klanten dat een minderjarige prostituee bezocht flink hoger. Per minderjarig slachtoffer gaat het vaak om tientallen klanten. Meestal betreft het slachtoffers van zestien of zeventien jaar, maar ook kinderen onder de zestien jaar zijn slachtoffer. De rapporteur pleit voor meer helderheid en eenduidigheid bij het opleggen van straffen aan klanten, die uiteenlopen van taakstraf tot celstraf.
Organisaties roepen op tot actie voor rechten asielzoekerskinderen
Het kabinet moet de belangen van asielkinderen vooropstellen in het asielbeleid. Er moet meer kindvriendelijke en kleinschalige opvang komen, met (psychosomatische) hulp voor kinderen en hun ouders. Daartoe roepen ruim 150 organisaties op in een open brief, onder wie de Algemene Onderwijsbond, Unicef, VluchtelingenWerk Nederland, Oxfam Novib en het Rode Kruis. Zij vinden dat asielkinderen dezelfde rechten zouden moeten hebben als Nederlandse kinderen. Nu moeten zij vaak verhuizen, hebben onvoldoende onderwijs en gezondheidszorg. Op dit moment wonen in Nederland ongeveer 10.000 kinderen uit Syrië, Eritrea, Irak en Afghanistan. Een deel van die kinderen woont in nood- en crisisopvang.
DECEMBER
Huwelijk met minderjarige ongeldig in Nederland
Het huwelijk van minderjarigen die in het buitenland zijn getrouwd, is niet langer geldig in Nederland. Nederland erkent dankzij deze wet geen huwelijken meer met partners die getrouwd zijn toen zij jonger dan achttien jaar waren. Bovendien kan het Openbaar Ministerie huwelijken verhinderen als iemand daartoe gedwongen wordt, en het huwelijk nietig verklaren als het onder dwang is afgesloten. Neven en nichten, van welke leeftijd dan ook, mogen ook niet meer met elkaar trouwen. De wet wordt met spoed ingevoerd, uit angst voor de komst van kindbruiden uit Syrië.
JANUARI
Jeugdwet maakt gemeenten verantwoordelijk voor jeugdhulp
Gemeenten zijn vanaf 2015 verantwoordelijk voor de uitvoering van de hele jeugdzorg. Daaronder valt ook preventieve opvoedondersteuning, die eerder onder de Wmo viel, en hulp van de jeugd-ggz. Toegang tot jeugdhulp verloopt via Centra voor Jeugd en Gezin, sociale wijkteams in gemeenten of via een arts of school. Het doel is preventie, uitgaan van eigen verantwoordelijkheid en mogelijkheden van kinderen en hun ouders, en hulp zo dicht mogelijk bij huis.
Veilig Thuis nieuwe organisatie tegen huiselijk geweld
Het AMK (Advies- en Meldpunt Kindermishandeling) en SHG (Stichting Huiselijk Geweld) worden samengevoegd tot Veilig Thuis. Veilig Thuis valt niet meer onder de voormalige Bureaus Jeugdzorg, maar onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten.
Gratis Verklaring omtrent het Gedrag voor vrijwilligers
Vrijwilligers krijgen een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) vergoed door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De overheid wil hiermee seksueel grensoverschrijdend gedrag van vrijwilligers voorkomen die werken bij (sport)verenigingen met minderjarigen of kwetsbare groepen, zoals verstandelijk beperkten. In mei 2015 start de overheid een campagne om aandacht te vragen voor VOG’s voor vrijwilligers.
MAART
Richtlijn strafvordering voor seksueel misbruik minderjarigen
De Richtlijn voor strafvordering seksueel misbruik van minderjarigen treedt in werking. Dat betekent dat de strafeis voortaan afhangt van de soort ontuchtige handeling en niet meer van onder welk wetsartikel de handeling valt. De richtlijn is onderdeel van het nieuwe beleid Jeugd, Gezin en Zeden van het Openbaar Ministerie, met meer aandacht voor kwetsbare personen.
APRIL
Kinderombudsman: Gemeentelijke jeugdhulp van onvoldoende kwaliteit
De eerste rapportage van de Kinderombudsman over de toegang van jeugdhulp door gemeenten verschijnt. Conclusies van het eerste rapport: noodzakelijke kennis over bijvoorbeeld kindermishandeling ontbreekt bij de nieuw opgetuigde wijkteams, ouders en hulpverleners weten niet waar ze hulp moeten vinden en er ontstaan wachtlijsten. In het tweede deelrapport in oktober constateert de Kinderombudsman dat de decentralisatie nog niet heeft geleid tot snellere, samenhangende hulp op maat voor kinderen en minder regeldruk voor professionals. Begin 2016 volgt het derde rapport.
Hulp voor huisartsen om kindermishandeling beter te signaleren
Augeo, het ministerie van VWS en drie huisartsenverenigingen - InEen, LHV en NHG - gaan samenwerken zodat huisartsen kindermishandeling beter kunnen signaleren en aanpakken. Augeo ontwikkelt een digitale alert , die de huisarts er bij een gesprek over bijvoorbeeld verslaving of partnergeweld aan herinnert te vragen of er kinderen thuis zijn en of zij veilig zijn. Daardoor wordt kindermishandeling vaker gesignaleerd. Verder maken huisartsen betere regionale samenwerkingsafspraken en komen er extra trainingsmogelijkheden.
JUNI
Commissie-Rouvoet: Jeugdzorgorganisaties maken seksualiteit en grensoverschrijdend gedrag beter bespreekbaar
Dankzij invoering van het kwaliteitskader ‘Voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg’ hebben jeugdzorgorganisaties goede acties ondernomen. Bijvoorbeeld in het bespreekbaar maken van seksualiteit en handelen bij mogelijk misbruik. Dat is het oordeel van oud-minister Rouvoet, voorzitter van de Commissie Voorkomen Seksueel Misbruik in de Jeugdzorg . De commissie werd in 2012 opgericht na de schokkende bevindingen van de Commissie-Samson, die misbruik in de jeugdzorg en pleegzorg onderzocht vanaf 1945 tot heden. De commissie-Rouvoet onderzocht welke maatregelen getroffen moesten worden, formuleerde een kwaliteitskader en zag toe op het invoeren daarvan.
Onderzoek Jongerentaskforce: Jongeren voelen zich nog onvoldoende veilig in jeugdzorginstellingen
Eenderde van de jongeren voelt zich nog onvoldoende veilig in jeugdzorginstellingen. Dat blijkt uit onderzoek van de Jongerentaskforce van Augeo, bestaande uit ervaringsdeskundigen uit de jeugdzorg en aankomende professionals. Jongeren geven aan meer aandacht te willen voor online pesten en meer toezicht te willen in instellingen, met name ’s nachts.
JULI
Onderzoek mishandeling in de jeugdzorg sinds 1945
Een overheidscommissie start met onderzoek naar psychische en fysieke mishandeling van kinderen in pleeggezinnen en tehuizen vanaf 1945 tot nu. De overheidscommissie staat onder leiding van hoogleraar orthopedagogiek Micha de Winter (Universiteit Utrecht) en is een vervolg op het onderzoek van de commissie-Samson naar seksueel misbruik in de jeugdzorg tussen 1945 en nu. De commissie-Samson concludeerde in 2012 dat uit huis geplaatste kinderen bijna twee keer zo vaak slachtoffer zijn van seksueel geweld als Nederlandse kinderen die thuis wonen.
AUGUSTUS
Scholen wettelijk verantwoordelijk voor sociaal veilige leeromgeving
De nieuwe Wet sociale veiligheid treedt in werking. Daarmee is de school verantwoordelijk voor een sociaal veilige leeromgeving, wordt monitoring van de veiligheidsbeleving verplicht gesteld én moet binnen elke school een vast aanspreekpunt voor gepeste kinderen en een vaste coördinator van het pestbeleid worden aangesteld. Het plan om scholen verantwoordelijk te maken, ontstond naar aanleiding van de zelfmoord van verschillende tieners die jarenlang gepest werden. In maart dit jaar schaarde de Tweede Kamer zich achter het wetsvoorstel.
Asielzoekerskinderen gedwongen verhuisd
Ruim honderd bewoners van een asielzoekerscentrum in Almelo moeten gedwongen verhuizen. Dat bepaalt de rechter, om plaats te maken voor de huisvesting van nieuwe asielzoekers. Het gaat onder meer om 52 kinderen uit vluchtelingengezinnen die al jarenlang in Almelo naar school gingen en psychische of medische behandeling kregen in de buurt. Juridische stappen op advies van Defence for Children om de gedwongen verhuizing tegen te gaan, haalden niets uit.
SEPTEMBER
Taskforce kindermishandeling pleit voor meldplicht
De Taskforce Kindermishandeling en seksueel misbruik wil de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling aanscherpen met een meldplicht. Nu nog mogen professionals bij vermoedens van kindermishandeling zelf hulp bieden, hulp organiseren of melden bij Veilig Thuis. De beroepsverenigingen voor huisartsen, artsen, docenten en psychologen zijn tegen een meldplicht.
Kinderombudsman: Europese overheden moeten meer doen tegen kindermishandeling
Betere screeningsmethoden, aandacht voor positief opvoeden, professionals trainen in het signaleren van mishandeling en slachtoffers beter behandelen. Dat zijn een aantal maatregelen die volgens Kinderombudsman Marc Dullaert kindermishandeling in Europese landen met 25 procent kunnen verminderen.
Een op de tien kinderen in Europa heeft te maken met huiselijk geweld in zijn jeugd. Dit verhoogt de kans op verminderde schoolprestaties, werkloosheid, armoede, criminaliteit, radicalisering en gezondheidsproblemen. Elke euro die wordt geïnvesteerd in de preventie van kindermishandeling, leidt tot een besparing van 19 euro op onder meer medische en strafrechtelijke kosten. De jaarlijkse kosten van kindermishandeling bedragen voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk samen naar schatting 34,2 miljard euro. Dit is bijna 25 procent van de totale begroting van de Europese Unie in 2014. Het onderzoek werd uitgevoerd samen met Augeo .
OKTOBER
Gemeenten gaan radicalisering onvoldoende tegen
Gemeenten hebben onvoldoende capaciteit om radicalisering aan te pakken. Problemen thuis en discriminatie dragen bij aan radicalisering. Dat blijkt uit een inventarisatie en onderzoek door de Expertise-unit Sociale Stabiliteit (ESS), die in het voorjaar van 2015 werd opgericht als onderdeel van het Actieplan Integrale Aanpak Jihadisme. De ESS moet maatschappelijke spanningen en radicalisering tegengaan en traint docenten en andere jeugdprofessionals om radicalisering vroeg te signaleren.
NOVEMBER
Inspectie toetst nieuwe jeugdhulpaanbieders op bieden hulp en veiligheid
De Inspectie Jeugdzorg toetst nieuwe aanbieders van jeugdhulp in eerste instantie op vijftien van de 58 criteria voor verantwoorde hulp. Als zij daarop een voldoende scoren, toetst de Inspectie ze voortaan op alle criteria. Nieuwe toetreders moeten onder meer de veiligheid van kinderen inschatten met een risicotaxatie-instrument, zorgen dat kinderen een zo gewoon mogelijk leven kunnen leiden, in actie komen als cliënten ontevreden zijn en werken met aantoonbaar geschoolde professionals. Deze voorwaarden staan in het toetsingskader Nieuwe toetreders jeugdhulp dat midden november werd gepubliceerd.
Nationaal Rapporteur Mensenhandel: Te weinig klanten van minderjarige prostituees moeten zich verantwoorden
Maar weinig klanten van minderjarige prostituees hoeven voor de rechter te verschijnen, blijkt uit het rapport van de Nationaal Rapporteur Mensenhandel . Sinds 2000 zijn 61 klanten veroordeeld voor het hebben van seks tegen betaling met een minderjarige. In werkelijkheid is het aantal klanten dat een minderjarige prostituee bezocht flink hoger. Per minderjarig slachtoffer gaat het vaak om tientallen klanten. Meestal betreft het slachtoffers van zestien of zeventien jaar, maar ook kinderen onder de zestien jaar zijn slachtoffer. De rapporteur pleit voor meer helderheid en eenduidigheid bij het opleggen van straffen aan klanten, die uiteenlopen van taakstraf tot celstraf.
Organisaties roepen op tot actie voor rechten asielzoekerskinderen
Het kabinet moet de belangen van asielkinderen vooropstellen in het asielbeleid. Er moet meer kindvriendelijke en kleinschalige opvang komen, met (psychosomatische) hulp voor kinderen en hun ouders. Daartoe roepen ruim 150 organisaties op in een open brief, onder wie de Algemene Onderwijsbond, Unicef, VluchtelingenWerk Nederland, Oxfam Novib en het Rode Kruis. Zij vinden dat asielkinderen dezelfde rechten zouden moeten hebben als Nederlandse kinderen. Nu moeten zij vaak verhuizen, hebben onvoldoende onderwijs en gezondheidszorg. Op dit moment wonen in Nederland ongeveer 10.000 kinderen uit Syrië, Eritrea, Irak en Afghanistan. Een deel van die kinderen woont in nood- en crisisopvang.
DECEMBER
Huwelijk met minderjarige ongeldig in Nederland
Het huwelijk van minderjarigen die in het buitenland zijn getrouwd, is niet langer geldig in Nederland. Nederland erkent dankzij deze wet geen huwelijken meer met partners die getrouwd zijn toen zij jonger dan achttien jaar waren. Bovendien kan het Openbaar Ministerie huwelijken verhinderen als iemand daartoe gedwongen wordt, en het huwelijk nietig verklaren als het onder dwang is afgesloten. Neven en nichten, van welke leeftijd dan ook, mogen ook niet meer met elkaar trouwen. De wet wordt met spoed ingevoerd, uit angst voor de komst van kindbruiden uit Syrië.
AANPAK KINDERMISHANDELING & HUISELIJK GEWELD
Een overzicht van de belangrijkste landelijke ontwikkelingen op het gebied van beleid en onderzoek in 2015.
JANUARI
Lees verder
Jeugdwet maakt gemeenten verantwoordelijk voor jeugdhulp
Veilig Thuis nieuwe organisatie tegen huiselijk geweld
Gratis Verklaring Omtrent het Gedrag voor vrijwilligers
Lees verder
MAART
Richtlijn strafvordering voor seksueel misbruik minderjarigen
APRIL
Lees verder
Kinderombudsman: Gemeentelijke jeugdhulp van onvoldoende kwaliteit
Hulp voor huisartsen om kindermishandeling beter te signaleren
JUNI
Lees verder
Commissie-Rouvoet: Jeugdzorgorganisaties maken seksualiteit en grensoverschrijdend gedrag beter bespreekbaar
Onderzoek Jongerentaskforce: Jongeren voelen zich nog onvoldoende veilig in jeugdzorginstellingen
Lees verder
JULI
Onderzoek mishandeling in de jeugdzorg sinds 1945
AUGUSTUS
Lees verder
Scholen wettelijk verantwoordelijk voor sociaal veilige leeromgeving
Asielzoekerskinderen gedwongen verhuisd
Lees verder
SEPTEMBER
Taskforce kindermishandeling pleit voor meldplicht
Kinderombudsman: Europese overheden moeten meer doen tegen kindermishandeling
Lees verder
OKTOBER
Gemeenten gaan radicalisering onvoldoende tegen
NOVEMBER
L ees verder
Inspectie toetst nieuwe jeugdhulpaanbieders op bieden hulp en veiligheid
Nationaal Rapporteur Mensenhandel: Te weinig klanten van minderjarige prostituees moeten zich verantwoorden
Organisaties roepen op tot actie voor rechten asielzoekerskinderen
DECEMBER
Lees verder
Huwelijk met minderjarige ongeldig in Nederland
Augeo Actueel - Praten met kinderen
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 4 2016
Augeo Actueel - Meldcode kindermishandeling
AM- Over veilig opgroeien - Nr. 3 2016
Kindermishandeling samen aanpakken
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 2 2016
Augeo Magazine - Over veilig opgroeien - Nr. 1 2016
De meldcode aanpassen: kans of risico?
Jaaroverzicht 2015
Pleegzorg: samen in verscheidenheid
De kindcheck voor medici - Signalen van ouders
Meer aandacht voor jongens en mannen ISPCAN
Pleegzorg: thuis in een ander gezin - Gasthoofdredactie: pleegzorgtijdschrift
Seksueel geweld tegen kinderen, gasthoofdredacteur Corinne Dettmeijer Nationaal Rapporteur
Jongerentaskforce: onderzoek in jeugdhulp over veiligheid
Veilig opgroeien: thuis en op school, primair onderwijs
Veilig opgroeien: thuis en op school, voorgezet onderwijs
Kindermishandeling stoppen: de rol van gemeenten
Jaaroverzicht
Kinderrechten
Onderwijs
Inzicht in ouderschap
Gezondheidszorg
Kinderopvang
KindCheck juni 2014
TKM gemeenten april 2014
TKM: gezondheidszorg en kindermishandeling
TKM-onderwijs - januari 2014
TKM-Jaaroverzicht 2013
TKM-Huwelijksdwang
TKM-Professionalisering
TKM-Meldcode
TKM-Herstel na trauma
TKM-onderwijs: Meldcode en hulp
TKM-special: kwaliteitskader voorkomen seksueel misbruik in de jeugdzorg
TKM-onderwijs: Communiceren
TKM-onderwijs: vormen en gevolgen van kindermishandeling
TKM Armoede februari 2013
Verwaarlozing TKM december 2012
Seksueel misbruik
Special Commissie Samson
TKM special Prinsjesdag 2012
TKM special: verkiezingen 2012
Juni Tijdschrift Kindermishandeling
April 2012 Tijdschrift Kindermishandeling
Gedrukte uitgave - nr 4 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2011 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2010 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 4 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 3 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 2 2009 (pdf)
Gedrukte uitgave - nr 1 2009 (pdf)